header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Demonstrace proti zásahu policie na CzechTeku

Brutální zásah policie proti tradiční technoparty CzechTek vyvolal u naprosté většiny mladých lidí vlnu nevole. Je jasné, o co na CzechTeku šlo. Ačkoliv se celá akce konala se souhlasem majitele pozemku, na odlehlém místě, policie zasáhla velice tvrdým způsobem. Proti bavícím se mladým lidem, kteří si přišli poslechnout hudbu a odreagovat se od starostí dnešního hektického světa policie nasadila stovky těžkooděnců, slzný plyn a vodní děla. Tento zásah nemohl zůstat bez povšimnutí.

V neděli se na Letenské pláni, kousek od budovy ministerstva vnitra začaly scházet davy lidí. Přišli sem nejen příznivci techno hudby, ale i další lidé, kteří byli zhrozeni zásahem policie a v důsledku toho považovali za nutné projevit svůj nesouhlas s těmito praktikami. S nimi i skupinka členů Komunistického svazu mládeže.

 

Shromáždění se postupně rozrůstalo, kolem druhé hodiny odpoledne dorazilo na spontánní setkání již několik tisíc lidí. Slova se ujali různí aktivisté, mj. i pan Šinágl, o němž bude řeč později. Lidé projevovali svůj nesouhlas skandováním hesel: „Plnou Parou back“ „Policejní stát“ „Gestapo, gestapo!“. Na četných transparentech byla hesla typu : „Bijte si vlastní děti“ „Slzný plyn a vodní děla – takhle se to u nás dělá“. Pak se tento několikatisícový dav vydal před ministerstvo vnitra. Tam přišlo odhadem 5 000 lidí. Před budovou ministerstva kromě dalších projevů a vykřikování hesel zazněla velice hlasitá výzva – „Demise!“. Cinkalo se klíčemi. Několik lidí si sebou přineslo bubny Bongo a začali bubnovat. V jednu chvíli to vypadalo, jako by se celá technoparty přenesla před ministerstvo.

 

Pak následoval pochod přes Letenskou pláň k úřadu vlády. Ulice doslova praskaly pod náporem mladých lidí, policie raději připravené zásahové jednotky stáhla a celou akci raději sledovala z povzdálí. Účast více než 5 000 lidí asi nikdo z nich nečekal. Před úřadem vlády dokonce žádný uniformovaný policista nestál, pouze narychlo přistavené lešení bránilo případnému „útoku“ na úřad vlády. K tomu ale nedošlo. Demonstrace byla velice poklidná, opět se bubnovalo a na prostranství před úřadem vlády v rytmech techna tancovala mládež. Dokonce se objevila i improvizovaná repro soustava.

 

Celá akce byla působivá hlavně svojí spontánností a nečekanou účastí obrovského počtu lidí. Jen škoda, že pan Šinágl (pravicový extremista z České strany národní, který mj. napadl i prvomájovou manifestaci na Letné a je znám svými nenávistnými antikomunistickými výroky) využil tuto akci na propagaci vlastních zájmů, své osoby a svých nenávistných antikomunistických názorů a pokusil se slučovat boj proti policejnímu státu s bojem proti současnému komunistickému hnutí. Naštěstí jeho propaganda neměla u účastníků shromážděni valný ohlas.

 

Jakub Holas, Jan Nedbálek

{moscomment}

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .