header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Přednáška KS Řecka v Praze

V sobotu 2. prosince v Praze proběhla přednáška Komunistické strany Řecka (KKE) a řecké komunity v České republice k výročí 100. výročí od výročí Velké říjnové socialistické revoluce. Na přednášku byli také pozváni zástupci Komunistického svazu mládeže. Hlavním přednášejícím byl soudruh Lefteris Nikolaou, člen Oddělení mezinárodních vztahů Ústředního výboru Komunistické strany Řecka (KKE). Soudruh Nikolaou vzdal čest "vrcholné světové historické události 20. století, která prokázala, že kapitalismus není neporazitelný, že je možné vybudovat vyšší formu organizace společnosti bez vykořisťování člověka člověkem".

V rozsáhlém referátu s. Nikolaou charakterizoval situaci, ve které došlo k revolučnímu povstání ruského lidu pod vedením Leninovy bolševické strany. Vyzdvihl i momenty, které jsou důležité i pro dnešní emancipační boje. Tak jako před sto lety, stále i dnes platí, že kapitalismus může být svržen pouze organizovanou pracující třídou. Z tohoto důvodu KKE věnuje největší úsilí právě učení mas, jak se organizovat a bránit proti buržoaznímu útlaku.

Uvedl příklad nedávného vítězství pracujících řeckých doků, kteří si organizovanou stávkou vymohli zvýšení mezd. Zdůraznil, že stávka dělníků byla vyvrcholením téměř rok trvajícího boje, ve kterém se pracující v praxi učili, jak vést boj za mzdy.

Následná diskuse, která se orientovala k současným problémům, napovídala, že odkaz VŘSR je stále nevyčerpatelnou studnicí poznání a inspirací pro dělnická a komunistická hnutí i v 21. století.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .