header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Vyjádření Předsednictva Ústřední rady KSM k parlamentním volbám 2017

Po zjištění výsledků voleb do Poslanecké sněmovny PČR 2017 vyjadřuje KSM obavu o další vývoj komunistického hnutí v ČR, kterého je KSČM nejvýznamnější součástí. Po velmi špatném výsledku v krajských volbách přišel katastrofální výsledek ve volbách parlamentních. Přestože nepřeceňujeme roli parlamentních voleb v kapitalistické společnosti, je třeba upozornit na historicky nejnižší volební výsledek komunistické strany v naší zemi, nižší než 10%, který je značně demoralizující a ve svém důsledku povede k dalšímu oslabení už tak chabých pozic strany ve společnosti.

Díky postavení KSM v rámci mezinárodního mládežnického hnutí, mj. i účasti na právě zakončeném 19. světovém festivalu mládeže a studentstva v ruském Soči, máme možnost srovnat aktivity našich zahraničních soudruhů s našimi domácími. Na základě tohoto srovnání musíme konstatovat závažné zaostávání komunistického hnutí v ČR za možnostmi, které skýtají dědictví generací třídních bojů a dosavadní volební výsledky. KSČM dostatečně nevyužívá rozporů v kapitalistické společnosti k mobilizaci těch, na které nejvíce dopadají důsledky tohoto systému - pracujících, nezaměstnaných a dalších lidových vrstev. Není důsledná v zápasu proti imperialismu a proti členství ČR v imperialistických organizacích, zejména EU a NATO. Toto jde ruku v ruce s nedostatky v aspektech ideologických a odborných, v kvalitě kádrů a jejích vybavenosti.

V rámci své současné linie se KSČM vzdává svého revolučního dědictví a symbolů a volí pohodlnou cestu reformistické, na parlamentní činnost se omezující strany. Tato cesta však nevede k vytouženým výsledkům, a naopak v konečném důsledku může dojít i ke ztrátě onoho parlamentního zastoupení. KSM konstatuje, že důvodem neúspěchu ve volbách je současná nekomunistická netřídní linie strany, prakticky neexistující výchova nových kádrů a zcela nedostatečná práce s mládeží. Jsme přesvědčeni, že těžká situace našeho hnutí a úkoly, které před ním stojí, vyžadují zásadní změnu linie strany od oportunistické pasivity k bolševické aktivitě.

PÚR KSM

Soči, 22. 10. 2017

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .