header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Před 50 lety CIA zavraždila "Che" Guevaru

Dnes je to padesát let od vraždy Ernesta Guevary řečeného Che. V dnešních Lidových novinách se můžeme dočíst, že příkaz k vraždě dal agent CIA Felix Rodriguez, jehož příbuzní kdysi působili ve vládě diktátora Batisty a vlastnili mnoho pozemků na Kubě, než je Revoluce vyvlastnila. CIA po Guevarovi pásla stejně jako po jeho nejbližším spolubojovníkovi, kterým byl Fidel Castro. Počet zmařených atentátů na něho je dobře znám. 

Che napsal, že tento způsob boje nám umožňuje stát se muži, a dosáhnout největší důstojnosti jaké může člověk dosáhnout, stát se revolucionářem. Jeho příklad je ohromný a v naší době i potřebný. Snad i proto je jeho život předmětem nejrůznějších forem špinění a úsilí vyprázdnit jeho odkaz a přeměnit ho na pouhou ikonu. U nás tolik opěvovaná šedesátá léta byla poznamenána i tímto statečným člověkem. 

V jeho boji je i stopa československých komunistů internacionalistů. Většina jich už dnes není mezi námi. Spolu s Che si dnes zaslouží vzpomínku všichni ti bezejmenní, kteří zabezpečovali pobyt revolucionářů z Latinské Ameriky u nás v rámci operace Manuel, tedy i poslední pobyt Che v Československé socialistické republice v roce 1966. Ale i soudruh Svoboda, který v době ústupu přeživších partyzánů z Bolívie do Chile vykonával funkci velvyslance ČSSR v Santiagu de Chile a který společně s budoucím prezidentem Chile Salvadorem Allendem zajistil jejich bezpečný přesun přes Prahu do Havany.

Hasta la victoria siempre!

Několik méně známých fotografií z partyzánského boje v Bolívii.

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .