header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Co nás může učit Kuba (ve zdravotní péči)

Dokonce i Trumpovi stoupenci souhlasí, že se můžeme něco naučit ze všeobecného, levného systému zdravotní péče v zemi. Má jej dobrý.

Byl to vzácný okamžik v debatě o zdravotní péči. Trumpova stoupenkyně Drea Holbertová z Kentucky, když vysvětlovala, proč odmítá republikánské zdravotnické zákony, reportérovi NPR řekla: "Doufám, že se podívají, co dělá Kanada, a dokonce i Kuba."

 

I když uvnitř kruhu je kanadský styl zdravotní péče mimo mísu. Péče hrazená z peněz, vybraných od daňových poplatníků, je zamítnuta, i když Kanaďané i občané z dalších zemí se všeobecnou zdravotní péčí mají péči ve vyšší kvalitě za méně peněz. Jedním z důvodů, proč za zamítnutá, je vliv zdravotního průmyslu, jenž, podle Open Secrets, vydal v roce 2016 272 milionů $ na volební cyklus a dalších 515 milionů na lobování.

Stále víc Američanů jako Holbertová volá po dávkách po způsobu Kanady do našeho systému zdravotnictví. Poslední průzkum agentury Pew Research Center, například, ukazuje, že třetina Američanů dává přednost placení z daní (mnohem víc, než kolik jich podporuje účty za zdravotní péči podle Republikánů), o 5 procent víc než v lednu.

Holbertová ale doporučila, abychom šli o krok dál a zvážili kubánský styl zdravotní péče. Když na okamžik necháme politiku stranou, má Kuba něco, co by nás mohla naučit kolem všeobecného přístupu k lékařské péči?

Vydala jsem se na Kubu koncem roku 2006. Navštívila jsem kliniky, nemocnice a vyspělé výzkumné ústavy. Navzdory tomu, že je chudší zemí než Spojené státy, má Kuba nižší kojeneckou a dětskou úmrtnost a srovnatelnou průměrnou délku života. Každý se může dostat k doktorovi, nebo, je-li to třeba, do nemocnice.

Ale kubánský systém neukončil svým občanům všeobecný přístup. Kubánští doktoři nabízejí zdravotní péči všude ve světě. Jedna jejich skupina mi říkala, že byli vybaveni a připraveni vydat se do New Orleans po hurikánu Katrina, ale nemohli, protože vláda USA odmítla vydat povolení. Kubánští lékaři ošetřují oběti zemětřesení v Pákistánu a Guatemale, ale když se chytali na návrat domů, zjistili, že by zanechali místní obyvatele s chabým přístupem k lékařské péči.

Tak Kuba začala školit studenty z Latinské Ameriky, Afriky a dalších lékařsky neobsluhovaných oblastí na doktory. Jediná podmínka: Když promovali, souhlasili, že se vrátí domů a budou ošetřovat pacienty ve svých vlastních komunitách. Kuba školila dokonce i americké studenty.

Takhle k tomu docházelo podle republikána z Mississippi, Rep. Bennieho Thompsona, s nímž jsem udělala rozhovor, když jsme byli v Havaně.

Thompson mi řekl, že dříve na jednom výletu potkal Fidela Castra a vysvětloval, že stav zdraví jeho voličů v Mississippi je podobný jako u lidí žijících v méně průmyslově rozvinutých zemích. Tak mu Castro nabídl výuku amerických studentů. Dělala jsem rozhovory s několika z nich, většinou mladých barevné pleti, studujícími na Latinsko-americké škole medicíny. Dověděla jsem se, že tito studenti dychtí po tom, až budou po návratu domů ve svých neobsuhovaných komunitách nabízet lékařskou péči.

Proč Kuba udělala víc než poskytnutí všeobecné, laciné, vysoce kvalitní zdravotní péče vlastním lidem a vyškolila tisíce málo placených lidí z celého světa na lékaře?

Když jsem tuhle otázku položila, další a další mi odpovídali: "My Kubánci máme velká srdce!". Asi to je pravda, ale cítila jsem, že za tím musí být víc.

Zesnulý dr. Juan Ceballos, někdejší poradce náměstka ministra pro zdraví veřejnosti, obraz doplnil. Řekl mi, že Kubánci mají velká srdce, ale když jsem na něj udeřila, řekl: "Vše, co za to žádáme, je solidarita." Tyto investice do misí zdravotní péče "jsou zdroje, jež brání střetu s jinými národy. ? Solidarita s Kubou zbrzdila agrese všeho druhu."

Kubánské výdaje na zdravotní péči a vyškolení jsou tak investicí do její národní bezpečnosti. Získáním přátelství se zeměmi jako Pákistán a Guatemala zvýšila svou bezpečnost bez lodí, letadel či bomb. Investuje do vyškolení lidí k tomu, aby po celém světě léčili, ne aby zabíjeli.

Plně zespolečenštěný systém jako ten kubánský může být pro Spojené státy ve hře. Přesto Drea Holbertová něco podotýká. Máme (USA) zdroje k tomu, abychom zajistili lékařskou péči každému v naší zemi jen tehdy, budeme-li naše nesmírné bohatství investovat moudře.

Sarah van Gelderová pro www.yesmagazine.org , 19. září 2017

Překlad VS

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .