header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Vražedné sankce proti KLDR

Vražedné sankce proti režimu v KLDR, prosazené RB OSN - institucí, která by měla hájit mír a spravedlnost

5. srpna 2017 schválila RB OSN jednomyslně, hlasy představitelů všech patnácti členských států, Rezoluci číslo 2371, zavádějící sankce proti KLDR, jako pomstu za provádění testů "mezikontinentálních balistických střel" což narušuje dříve schválené rezoluce OSN.

 

Rezoluce zakazují zahraničním firmám dovážet z KLDR suroviny, jako jsou uhlí, železo, železnou rudu, olovo, olověnou rudu a plody moře a bankám financovat korejský export i import.

Návrh rezoluce nezpracoval nikdo jiný než nejzločinnější režim na světě, hlavní agresor, proti kterému nebyla nikdy vznesena žádná obžaloba a sankce RB OSN, kterému nikdy nevadily desítky milionů mrtvých od korejské války přes Chile, Vietnam, Irák, Sýrii a další.

Čína a Rusko schválily rezoluci. Podobně jako v roce 2011, kdy umožnily USA a NATO rozpoutat válku proti Libyi. Jaké zájmy je vedly k tomu, aby nevetovaly rezoluci? Proč nevyužily své kompetence k tomu, aby zastavily Trumpovo volání po nukleární válce proti KLDR. Z golfového klubu v Bedminsteru Trump KLDR vyhrožoval: "Potká je palba a zloba, jakou svět ještě nikdy neviděl."

Postup Ruska a Číny je takový, jak ho většina opravdových komunistů mohla očekávat. Je pravda, že čínská armáda na USA nemá a Rusko od pádu SSSR bylo na straně imperialistických států, svým ozbrojeným silám nevěnovalo pozornost a pokud, tak je pouze odzbrojovalo.

Je to hanba pro politiky, včetně levicových a komunistických, že se poslušně klaní světové imperialistické diktatuře, vedené mafiánem Trumpem a vzteklým psem Mattisem. Stali jsme se masou amerických vazalů, jejichž tak zvaní političtí lídři jsou jen loutky ovládané z Washingtonu, nyní nebezpečnějším o to, že se utápí v dluzích, které není schopen splatit, a jež mohou být, podobně jako ostatní dluhy v dějinách USA odepsány pouze na válečné výdaje?

Krvaví agresoři, vedení Washingtonem před šedesáti pěti léty srovnali Severní Koreu se zemí a vyvraždili v ní přes tři miliony Korejců.

USA se "nesnížily" nikdy k tomu, aby podepsaly s KLDR mírovou smlouvu a uznaly svou porážku. Místo toho USA s KLDR uzavřely křehké příměří a permanentně ji ohrožovaly z vojenských, leteckých a námořních základen v Jižní Koreji a Japonsku.

Vzdušný prostor KLDR byl po desetiletí narušován americkým letectvem, korejský lid byl zastrašován pozemními i námořními manévry, prováděnými společně s jihokorejskými a japonskými ozbrojenými sílami.

Demarkační linie, dlouhá přes 250 km odděluje od sebe po celé generace statisíce rodin.

Současná vláda KLDR nedělá nic jiného, než manifestuje svou připravenost bránit vymoženosti lidu, včetně sociálního zabezpečení, bezplatného školství a zdravotnictví pro více než 25 milionů svých občanů.

Nukleární odrazování KLDR není nebezpečné ani pro Japonsko (vyvraždilo za 2. světové války statisíce Korejců), ani pro její jihokorejské bratry a tím méně pro USA. Trumpova militaristická administrativa to ví velmi dobře. Trumpovo chvástání "ohněm a vztekem" není ničím jiným než řinčením šavlemi, show multimiliardového psychopata, přesvědčeného o tom, že mu bůh daroval vedení nyní již jen zahnívajícího impéria.

Je však zjevné, že se neodváží dotknout KLDR, aby nevyvolal hněv a pomstu ČLR a Ruska a to i přes jejich nešťastné hlasování v RB OSN.

Odhaduje se, že sankce, uvalené na KLDR RB OSN mohou snížit její příjmy z exportu o 1 miliardu USD.

Je možné, že sankce v součtu s těmi, které byly na KLDR uvaleny již dříve, mohou vyvolat další snižování životní úrovně a hlad.

Přes souhlas se sankcemi se ale zdá málo pravděpodobné, že by je čínská vláda, které přijímala až 90% korejského exportu, mohla plně dodržovat. Na druhé straně, vzhledem ke své závislosti na imperialismu a k tomu, že v minulosti ČLR vedla války jak proti SSSR, tak i proti Vietnamské socialistické republice její záměry nelze předvídat.

Nakolik je však vůbec Rezoluce číslo 2371 v souladu s mezinárodním právem a Chartou OSN?

V Kapitole VII Charty OSN nazvané "Akce při ohrožení míru, porušení míru a činech útočných" je v Článku 39 uvedeno:

"Rada bezpečnosti určí, zda došlo k ohrožení míru, porušení míru nebo útočnému činu, a doporučí nebo rozhodne, jaká opatření budou učiněna podle článku 41 a 42, aby byl udržen nebo obnoven mezinárodní mír a bezpečnost."

Článek 40 uvádí:

"Aby předešla zhoršení situace, Rada bezpečnosti může, dříve než učiní doporučení nebo rozhodne o opatřeních stanovených v článku 39, vyzvat strany, o které jde, aby splnily taková zatímní opatření, jež považuje za nutná nebo žádoucí. Taková prozatímní opatření nejsou na újmu práv, nároků nebo postavení stran, o které jde. Jestliže taková zatímní opatření nebudou splněna, Rada bezpečnosti k tomu náležitě přihlédne."

V Článku 41 se uvádí:

"Rada bezpečnosti může rozhodnout, jakých opatření nezahrnujících užití ozbrojené síly má být použito, aby jejím rozhodnutím bylo dodáno účinnosti, a může vyzvat členy Organizace spojených národů, aby taková opatření provedli. Tato opatření mohou zahrnovat úplné nebo částečné přerušení hospodářských styků, spojů železničních, námořních, leteckých, poštovních, telegrafních, rádiových a jiných, jakož i přerušení diplomatických styků."

Článek 42 uvádí:

"Má-li Rada bezpečnosti za to, že by opatření podle článku 41 nedostačovala anebo že by se ukázala nedostatečnými, může podniknout takové akce leteckými, námořními nebo pozemními silami, jaké považuje za nutné k udržení nebo obnovení mezinárodního míru a bezpečnosti. Takové akce mohou zahrnovat demonstrace, blokádu a jiné operace leteckými, námořními nebo pozemními silami členů Organizace spojených národů."

Bilaterálně vnucené ekonomické sankce, hlavní nástroj USA, používaný proti všem národům, jejichž lídři jim neolizují boty, jsou zcela nezákonné a jsou narušením mezinárodního práva.

Zákonnost RB OSN uvalených ekonomických sankcí je velmi pochybná ve většině případů a zvláště v případě KLDR, protože odporuje politice OSN v oblasti lidských práv a specificky ohrožuje občansko ekonomická, sociální a kulturní práva. Sankce mohou vést k humanitární katastrofě ve spojení se suchem, které ohrožuje výnosy obilnin a sóje v KLDR. Jediný, kdo může pomoci přežít lidově demokratickému režimu v KLDR je pouze Rusko a ČLR. Musely by ovšem ignorovat sankce, které v RB OSN odsouhlasily.

Je evidentní, že sankce jsou nezákonné. Agresorem za celou dobu od svého vzniku nikdy nebyla KLDR, ale pouze Japonsko a USA.

Zřejmě se nikdy nestane na naší milované planetě, aby některý stát zavedl sankce proti USA na příklad prostřednictvím mírových a bezpečnostních institucí OSN. Všechny vlády se oprávněně (?) obávají americké odvety. A to i přesto, že Rusko, ČLR a blok států sdružených v "Šanghajské organizaci pro spolupráci" ovládá přes polovinu obyvatelstva Země a produkuje třetinu světového exportu. Navíc je zřejmé, že se tato část světa dříve nebo později vymaní z hegemonie USD. Jak dlouho však bude mírumilovné lidstvo čekat, až k tomu dojde?

Je nepochopitelné, jak komunističtí lídři v ČLR a jejich dědicové v Rusku podlehli natolik vymývání jejich mozků, že bez výjimky a dotazů (a to ještě i za existence SSSR) souhlasili a souhlasí s americkou krutostí, s masakry desítek milionů lidí po celém světě a s pohrdáním lidskými právy.

Jak mohli po staletých zkušenostech s imperialismem souhlasit s rozhodnutím RB OSN o uškrcení maličké KLDR?

Trumpovy nukleární hrozby přicházejí zrovna v době, kdy pošlo 72 let od jaderného vyhlazení Hirošimy a Nagasaki.

Ministr zahraničí Tillerson a část prezidentových poradců nepřesvědčivě prohlašují, že prezident je hodný a že to tak nemyslil - ovšem ministr obrany, záložní generál od námořní pěchoty, která vyvraždila tisíce obyvatel v Irácké Faludži, kde od vlastních vojáků dostal přezdívku "vzteklý pes" James Mattis podpořil Trumpovy hrozby a vyzval KLDR, aby přestala uvažovat o válečných akcích proti USA, protože by to znamenalo konec režimu a vyhlazení jejího lidu.

Poselství je jednoznačné: "Splňte americké požadavky, nebo budete vyhlazení."

Hrozby jsou doprovázeny dislokací námořní bojové skupiny vedené letadlovou lodí Carl Winson a přelety bombardérů B-1 Lancer v blízkosti hranic KLDR.

Vláda KLDR zatím odpověděla hrozbou útoku na ostrov Guam, americkou základnu pro strategické letectvo a jaderné ponorky v Pacifiku. Hrozbám KLDR se USA a Japonsko zatím vysmívají. Co se však stane, jakmile se vláda KLDR rozhodne, že hrozby USA jsou reálné? Budou čekat, až je americké bomby a rakety zlikvidují, nebo zaútočí na Jižní Koreu?

Podstatou desetiletí trvajícího tlaku Washingtonu na KLDR, vyžadujícího zastavit jaderné a raketové testy je fakt, který vláda KLDR dobře chápe. Pokud uposlechne, bude donucena jít cestou SSSR a ostatních socialistických států a v poslední době i států Latinské Ameriky a dopustit porážku lidové moci.

Irák, který byl stejně, jako KLDR označován Georgem W. Bushem označován za součást "osy zla" souhlasil, že se vzdá svých zbraňových programů a přesto byl v roce 2003 napaden pod falešnou záminkou, že režim vlastní chemické a biologické zbraně hromadného ničení. Masakr, který si vyžádal přes milion mrtvých a miliony raněných nebyl vůbec autorizován RB OSN. Prezident Hussain byl lynčován. Situace se opakovala v Libyi v roce 2011. Bez zásahu Ruska a Íránu by se byla opakovala i v Sýrii, ale ani tam není dosud jasné, jak válka nakonec dopadne. Jaderný a raketový program KLDR jsou jediným aktem, který odrazuje světový imperialismus od podobného zásahu.

Zdá se, že Trumpovy šílené hrozby jsou signálem, že americký imperialismus nebude dále tolerovat rizika nukleární konfrontace jako nepřekonatelnou hrozbu jeho plánům na rozpoutání agresivních válek nejen proti KLDR, ale i proti Rusku, ČLR a dalším státům.

Militantní americká administrativa se snaží připravit nejen americkou, ale i světovou, většinou nic nechápající veřejnost, na katastrofální válku s likvidačními následky pro světovou ekonomiku, lidská práva a práva pracujícího lidu na obyčejný život.

Bílý dům a Pentagon nasazují všechna propagandistická centra informační války do útoku proti Pchjongjangu, jejich podstatou je tvrzení, že se stal nukleární velmocí, že vlastní miniaturizované jaderné hlavice a mezikontinentální balistické střely, schopné zasáhnout americká města. Je to stejná špína, jaká byla házená na Irák před započetím agrese v roce 2003. Přitom USA nevadí, že na rozdíl od stabilního režimu v KLDR vlastní jaderné zbraně a nosiče celá řada nestabilních režimů, které nikdy nepodepsaly "Smlouvu o nešíření jaderných zbraní" jako jsou Izrael, Indie a Pákistán.

Američtí váleční plánovači, jak nedávno zveřejnil magazín "Economist" předpokládají hladké vítězství USA. Ztráty civilního obyvatelstva by neměly přesáhnout 300 000. To ovšem nezahrnuje smrt obyvatelstva v důsledku radioaktivního ozáření. Článek končí provoláním Trumpa: "Nukleární útok KLDR na Soul by byl strašný. Nezbývalo by nic jiného než náš odvetný úder. Ale díky mým aktivitám Amerika bude opět bezpečná."

Americký válečný scénář předpokládá, že ve válce bude nejen zlikvidováno 25 milionů obyvatel KLDR, ale i 10 milionů obyvatel Soulu a 38 milionů obyvatel Tokia. Zatím se nehovoří o ztrátách americké armády, dislokované v Jižní Koreji. Je jasné, že americký jaderný útok proti KLDR by nenechal v klidu ČLR a Rusko.

Eskalace nukleárních hrozeb a zdánlivě nerealizovatelné hrozby vyhlazením celého národa nejsou pouze představami zločinného a fašistického myšlení Donalda Trumpa. Jde o celou současnou administrativu, která začala mluvit jazykem Adolfa Hitlera.

Jde produkt politické "kultury" která vznikla za dobu nepřetržitých agresivních válek po zániku SSSR a Světové socialistické soustavy, kdy kapitalistická oligarchie v USA začala bez překážky využívat, tyto války k prosazování své ekonomické nadvlády.

Agresivní války jsou doprovázeny zvyšující se sociální nerovnosti a zhoršováním životní úrovně dělnické třídy doma v USA.

Sociální opozice se v současnosti upevňuje, díky Trumpovi, který se stal nejméně populárním prezidentem v amerických dějinách. Politická byrokracie v administrativě je rozdělená na několik táborů, válčících proti sobě. Existuje reálné nebezpečí, že administrativa rozpoutá válku proti KLDR, nebo Venezuele jen proto, aby předešla vnitřním nepokojům v USA.

Nelze pochybovat o důsledcích podobné politiky, masakry v napadených státech i ztráty životů amerických žoldnéřů.

Hrozba nukleární světovou válkou je hlavním příznakem prohlubující se krize světového kapitalismu, jejím centrem je neřešitelný konflikt mezi globální ekonomikou a rozdělením světa na vzájemně nepřátelské národní státy.

Krize kapitalismu na druhé straně vytváří vhodné podmínky pro dělnickou třídu a její úsilí pro vytváření internacionálního hnutí proti válce, založeném na reálné socialistické perspektivě s cílem svrhnout kapitalismus dříve, než strhne lidstvo do barbarismu.


K. K.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .