header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Na hraně jaderné světové války: USA se připravují k útoku na KLDR

Napětí ve vztahu USA - KLDR dosahuje vrcholu

V předvečer vzpomínky 105. výročí narození zakladatele KLDR Kim Ir-sena 15. 4. 2017, deklarovaly USA, prostřednictvím kanálu NBC, že jsou připraveny k preventivnímu úderu na KLDR. Pentagon a ministerstvo obrany ke zprávě ústy své mluvčí Dany Whiteové pouze uvedly, že "Velení vždy zvažuje celý komplex variant v situaci, jejíž vývoj je nepředvídatelný."

Do oblasti vyslal Pentagon údernou skupinu, vedenou letadlovou lodí "Carl Vinson", která již zaujala postavení ve vzdálenosti, umožňující útok střelami s plochou dráhou letu. Ve skupině jsou: raketový křižník, dva torpédoborce a několik jaderných ponorek. K úderu by mohly být využity i strategické bombardéry B-52, dislokované na ostrově Guam v Západním Pacifiku. V Jižní Koreji jsou již delší dobu dislokovány speciální síly nazvané "Seal Team Six", jehož příslušníci údajně zlikvidovali Usamu bin Ladina. Poradci z počátku doporučovali Trumpovi, aby fyzicky zlikvidoval prezidenta KLDR a oslabil tak morálku obyvatelstva. Podle NBC by mohl přepokládaný úder zahrnovat kromě zásahu řízenými střelami i operace pozemních sil.

Ředitel CIA Michael Pompeo prohlásil, že hlavním motivem pro americký zásah je severokorejský jaderný program a KLDR prý nebyla nikdy tak blízko k použití jaderných zbraní proti USA. Washington předpokládal, že by se šestý podzemní jaderný pokus KLDR mohl uskutečnit právě 15. 4. Při tom o americkém útoku bylo již pravděpodobně rozhodnuto. Podobně jako proti Sýrii i zde jsou USA rozhodnuty udeřit i v případě, pokud získají jakékoli i málo pravděpodobné svědectví o přípravě jaderné zkoušky.

Vláda KLDR již oznámila, že je připravena na válku a pokud prý USA lehkomyslně zahájí válečné manévry, střetnou se s jejím preventivním úderem. KLDR si vyhradila právo provést jaderný pokus tehdy, kdy se její vláda sama rozhodne.

Prezident Trump navrhl prezidentovi ČLR při návštěvě v USA "společný postup při řešení severokorejského problému". Při tom však zdůraznil, že problém mohou vyřešit i USA samostatně. 13. 4. vyzval ministr zahraničí ČLR Wang I vlády USA, Jižní Koreje i KLDR, aby nevyhrocovaly situaci do nevratného stavu.

Podle vědeckého pracovníka Institutu pro Dálný východ ruské Akademie Věd Alexandra Lomanova, lze pochybovat o tom, že by ČLR nepomohla KLDR, se kterou má uzavřenou spojeneckou smlouvu.

Ke zdrženlivosti vyzvala strany konfliktu i Moskva. Putinův mluvčí Peskov uvedl, že Rusko podporuje politicko-diplomatickou metodu vyřešení všech krizí.

Ruský vojenský expert Vasilij Kašin tvrdí, že americký úder na KLDR vyvolá zdrcující odpověď, katastrofální pro její sousedy. Severokorejská armáda příliš neublíží silám Spojených států, ale může zasadit zdrcující úder Jižní Koreji a částečně i Japonsku.

Soul se svými dvaceti pěti miliony obyvatel leží prakticky na hranici, v dosahu severokorejského dělostřelectva. Kromě toho je Jižní Korea přesycena jadernou energetikou a chemickým průmyslem. Vše je v dosahu severokorejských takticko-operačních raket. To znamená, že i použití konvenčních, zastaralých zbraní může způsobit obrovské škody, nehovoře již o použití zbraní nukleárních. Proti těmto úderům neexistuje protizbraň.

Rychle zbavit KLDR možnosti vést válku se nepodaří, protože ta se na válku připravuje již 50 let. KLDR má obrovský systém podzemních válečných zařízení, pod zemí je ukrytá velká část průmyslu i rezerv. KLDR má velmi členitý terén a i útok střelami s plochou dráhou letu bude velmi komplikovaný. Armáda KLDR je těžký protivník.

Nyní se předpokládá, že by USA mohly nasadit až 2500 střel "Tomahawk" - při tom v Sýrii bylo vystřeleno 60 střel a neměly žádný zdrcující účinek. Rakety s plochou dráhou letu jsou specifickým druhem zbraní. Mohou být použity pouze proti určitým cílům. Nemohou účinně zlikvidovat opevněné stavby a již vůbec ne podzemní opevnění. Ani taková ohromná síla nemusí mít rychlý efekt.

Téměř neřešitelný problém přestavují pozemní pohyblivé komplexy raket krátkého a středního doletu. Na tento druh zbraně kladou Severokorejci zvláštní důraz. Rakety řady "NODON" mají dosah 1 300 - 1 500 km. To jim dovoluje zasáhnout všechny cíle v Jižní Koreji a v části Japonska. Vlastní rovněž analogy sovětských raket "Elbrus", "Točka-U" atd. Je nereálné stovky těchto raket sestřelit. Konflikt by způsobil obrovské masakry civilního obyvatelstva a vedl by k ekologickým katastrofám.

Rovněž je potřeba si uvědomit, že KLDR neusiluje o válku s USA. I jejich tvrzení o jaderném podzemním pokusu je nutné považovat za pokus o manévr.

Nikdo však nezaručí, že v Jižní Koreji nedojde k provokaci, na kterou Spojené státy odpoví válečným úderem. Podobnou provokaci provedly USA s chemickými zbraněmi v syrském Idlibu, před napadením Iráku atd. Po údajném použití chemických zbraní Syrskou armádou proti vlastním občanům, prezident Trump okamžitě Assada jako viníka. Při stavu současné počítačové simulace lze nepředstavitelně snadné vytvořit video, na kterém vojáci v uniformách KLDR napichují disidenta na kůl.

Ani skutečnost, že konflikt by byl pro Jižní Koreu skutečnou apokalypsou, neodrazuje jihokorejské válečné štváče, kteří předpokládají, že válku za ně vyhrají Spojené státy. Kromě nich jsou zde i pragmatici, kteří chápou, že Američané budou sledovat válku pouze v televizním přenosu.

Pak je zde ještě jiný důležitý moment: Jižní Korea je silným ekonomickým konkurentem USA, proto by Trumpovi příliš nevadilo, pokud by byl její průmysl poškozen.

Je potřeba zvážit, jaké faktory by ovlivnily Trumpa a jeho tým natolik, aby vydal povel k útoku.

KLDR není "kolos na hliněných nohou". Má obrovskou vojenskou sílu. Není to druhý Irák nebo Libye. Americká soldateska to však nemusí zcela chápat. Jedním ze zdrojů amerických informací o situaci na poloostrově je útočná jihokorejská propaganda, která staví na krachu režimu v KLDR. Za této situace by pravděpodobnost rozhodnutí o úderu mohla být vyšší.

Na jeho rozhodnutí by mohla mít vliv i vnitropolitická situace. Trump má od svého zvolení problémy s týmem svých ministrů a poradců, protože americký byrokratický aparát a intelektuální elita se postavili proti němu a označili ho za blázna a vyvržence, nepodařilo se mu do týmu zařadit ty lidi, které chtěl. Mnozí jeho pozvání na funkce ministrů a poradců odmítli. V důsledku toho vznikl tým zvláštních lidí, jejichž rady v korejské otázce jsou při nejmenším podivné.

Ukázalo se, že drzá válečnická rozhodnutí jsou kupodivu pro Trumpa výhodná. Do útoku na Sýrii byla přízeň občanů na 36%, po útoku se zvýšila na 44%. Na Trumpovou stranu se přidali jeho největší odpůrci jako John McCain, Marco Rubio a další. Šílená rozhodnutí připomínají jeho předchůdce Trumana, Reagana, Clintona i oba Bushe. Z tohoto hlediska je docela dobře možné, že vydá klidně rozkaz k útoku na KLDR bez souhlasu Kongresu, jako to učinil Bush při útoku na Irák.

Rozpad SSSR umožnil a umožní i v budoucnosti rozhodovat Spojeným státům tak, jak si umíní.


Svobodnaja pressa 14. 4. Sergej Aksenov

Překlad KK

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .