header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Tak vážné to snad není

"Tak těm rádoby marxistům nějak nerozumím," prohlásil penzionovaný středoškolský profesor Vaňátko.

"To jako kterejm?" optal se potrubní velkopodnikatel Mates.

"No přece té poslankyni od rudých, co chce cenzurovat internet," opáčil Vaňátko a loknul si nefiltrované dvanáctky. "Nedivím se Sorosovi, který za internetovou cenzuru platí miliardy - asi ve prospěch pravdy, lásky a eldoráda pro horních deset tisíc. Když to samé ale říká komunista, hlava mi to prostě nebere."

"Nó," vmísil se hostinský Palivka, "voni v tom parlamentu seděj už dlouho a jsou tak nějak vodtržený vod vobyčejnech lidí. A tak se ani nedivím, že jim vobčasnějakej ten blábol z huby uteče."

"V tom máte určitě recht. Co mi však nedochází, proč ne a ne pochopit, že se to může otočit právě proti nim. Když totiž třeba napíšou nějakou pravdu, co se panstvu zrovna nehodí do krámu, můžou je přece klidně i zavřít," přihodil si Vaňátko.

"I to, to," překřičel svoji nahluchlost Bígl, který už roky drží redukční dietu, vzhledem ke své podřadné penzi. "Otázkou je, je-li to čistě jen názor té poslankyně, anebo celé té jejich partaje. Dyť svobodu slova už novodobá šlechta škrtí, a vona by ještě ráda cenzurovala sociální sítě. Máte pravdu, pane profesore, já těm komančům taky nerozumím."

Do hospodské vřavy vstoupil zvonivým barytonem profláknutý bolševik, nádražák Pecka: "Tohle nám, chlapi, sebere hromadu dalších hlasů." A naštvaně dodal: "že lidi neví, co si o nás maj vlastně myslet, nám dole vadí už dlouho. Ale ti nahoře nejsou s to, s tím konečně něco udělat."

"No to jsme to teda dopracovali, když ani vy sami nemáte ponětí, jak s těma ksindlama zatočit. Takže to zase zůstane jen na těch vobyčejnech lidech? Na těch, co sou pro panstvo jen lůza?" uzavřel hlasem, ovlivněným hluchotou, Bígl.

Tak vážné to snad není. Nebo to těm, o které stojíme, hrozí doopravdy?


BORYŠ

Poznámka: text odmítl "český levicový deník" Haló noviny zveřejnit

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .