header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Oděsa 2014 - memento

V neděli 1. 5. 2016 se v Praze na Hradčanském náměstí uskutečnilo v pořadí již 2. vzpomínkové shromáždění u příležitosti výročí oděského masakru, žel tentokráte za výrazně nižší účasti než tomu bylo v roce minulém.

Ani tentokrát však nechyběli zajímaví hosté. Tak jako minule byla na úvod přečtena jména známých obětí oděského masakru, který zůstává stále nepotrestán a jehož potrestání vlastně ani nemůžeme očekávat v situaci, kdy na Ukrajině vládne Evropskou unií tolerovaná, Severoatlantickou aliancí vyzbrojovaná a "odborníky" na lidská práva typu Štětiny, Füleho a Schwarzenberga podporovaná fašistická junta.

Po úvodním slově organizátora akce Zdeňka Kratochvíla již oslovil přítomné posluchače Pavel Rumin, který připomněl, jak jsou na Ukrajině vražděni a pronásledováni oponenti dnešního režimu. Jména jako Oles Buzina, Sergej Filindaš a další mají být varováním pro ty všechny, kteří by se chtěli postavit na odpor proti současnému ukrajinskému režimu. Situaci na Ukrajině Pavel Rumin jasně pojmenoval, když řekl: "Na Ukrajině není válka Ukrajinců proti Rusům, ale fašistů proti demokratům."

Na shromáždění vystoupil také italský vysokoškolský pedagog Doc. Giuseppe Maiello, který již tradičně přítomné pozdravil také jménem starosty města Ceriano Laghetto - města jehož náměstí nese jméno Náměstí Mučedníků z Oděsy.

Zajímavé svědectví o tom, jakým směrem kráčí současná Ukrajina, přinesl německý novinář a spisovatel Ulrich Heyden. Ten se chtěl v den výročí masakru vrátit na místo tragédie, o které natočil dokumentární film, ale nebylo mu to umožněno. Po příletu do Oděsy byl na letišti zadržen Bezpečnostní službou Ukrajiny a vyhoštěn se zákazem vstupu na 5 let.

Na závěr meetingu vystoupil Alexander Naumov, který přežil řádění vrahů v Domě odborů v Oděse.

"Dnes v Ukrajině není možné říkat pravdu, protože za pravdu zabíjejí," řekl Alexander a vybídl nás všechny, abychom nezůstali lhostejní k dění na Ukrajině: "Jenom od nás závisí, jak brzy se dozvíme jména všech obětí."

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .