header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Myslíte to vážně? 2015

Dispatches From The Edge dává každoročně ocenění jednotlivcům, firmám a vládám, jež dělají ze sledování zpráv každodenní dobrodružství. Tady jsou ceny za rok 2015.

Cena za první dodatek (The First Amendment Award) ministru obrany USA Ashtonu Carterovi za vydání nového manuálu Válečného zákoníku (Law of War), jenž definuje reportéry jako "neprivilegované válečníky", kteří ztratí své "privilegované" postavení "přenášením informací, jež mohou znamenat přímou účast na nepřátelství". Překlad? Když vydáváte zprávy, jste ve stejné třídě jako členové al-Káidy.

Mluvčí Pentagonu řekl, že armáda "podporuje a respektuje nutnou práci, již novináři vykonávají". Jen dokud si to, co vidí, slyší a zjišťují, nechávají pro sebe? Profesorka ústavního práva Heidi Kitrosserová označila tento výraz za "znepokojivý".

Na druhém místě je vojenská akademie USA ve West Pointu za to, že si najala odborného asistenta práv Williama C. Bradforda, který tvrdí, že armáda by se měla zaměřit na ty právnické odborníky, kteří jsou kritičtí k válce s terorismem. "Taková kritika je zradou", říká. Bradford navrhuje jít po zařízeních právnických škol, domovských kancelářích odborníků a mediálních výstupech, kde dávávají rozhovory. Bradford by také rád napadal svatá místa islámu, dokonce i kdyby to znamenalo velkou zkázu, nesčetné nepřátelské oběti na životech a vedlejší škody, způsobené civilistům.

Cenu "Ztratila Mařenka ovečku" (The Little Bo Peep [has lost her sheep]) Award za ztrátu stopy věcí dostává ministerstvo obrany USA za to, že nedokázalo vyúčtovat 35 mld. $ z pomoci na obnovu Afghánistánu, což je o nějakých 14 mld. $ víc, než je HDP země. USA vydaly na obnovu Afghánistánu 107,5 mld. $ (víc než byl celý Marshallův plán). Většina z toho šla k soukromým dodavatelům. Reakcí Pentagonu na zprávu Zvláštního generálního inspektora pro Afghánistán o zmizelých fondech bylo prohlášení, že celá informace byla právě utajena, protože mohla poskytnout "citlivé informace těm, kdo ohrožují naše a afghánské síly". Pentagon později od tohoto prohlášení částečně couvl.

Ačkoli ve srovnání s Afghánistánem to je jen drobná změna, Pentagon také nedokázal vyúčtovat přes půl miliardy dolarů vojenské pomoci Jemenu. USA momentálně pomáhají Saúdské Arábii a několika dalším monarchiím v Zálivu, které bombardují houthiské vzbouřence, bojující s jemenskou vládou. Většina z této pomoci měla jít na boj s al-Káidou na Arabském poloostrově, proti níž USA vedou také válku pomocí bezpilotních letounů. Nejúčinnější nepřátelé al-Káidy na tomto území jsou šíitští Houthiové. Takže my podporujeme Saúdy a jejich spojence proti Houthiům, ale zároveň bojujeme s Al-Káidou v Jemenu, Somálsku, Afghánistánu a Iráku.

Je-li čtenář zmatený, Dispatches navrhuje vzít si tabletu proti bolesti a zalehnout.

Cena George Orwella za jazyk (The George Orwell Award For Language) připadá organizacím dozorčí aliance "Patery oči" (USA, Británie, Kanada, Austrálie a Nový Zéland), která změnila výraz "masový dozor" na "hromadné shromažďování". Lingvistická gymnastika dovoluje téhle pětici tvrdit, že neporušují Článek 8 Evropské úmluvy o lidských právech. V rozhodnutí z roku 2000 v procesu Amann versus Švýcarsko soud shledal, že je nezákonné ukládat informace o soukromém životě jednotlivců.

Investigativní novinář Glen Greenwald podotýká, že změna názvu je podobná nahrazení slova "mučení" výrazem "vylepšené techniky výslechu". To první je nezákonné, to druhé dost neurčité na to, aby mohli vyšetřovatelé tvrdit, že neporušují Mezinárodní dohodu proti mučení.

Druhé skončilo v soutěži o tuto cenu ministerstvo obrany USA, jež změnilo děsivý titulek "Vzdušná námořní bitva", popisující současnou vojenskou doktrínu vůči Číně, na "Společný koncept k přístupu a manévrování ve volném prostoru (míněn tzv. "Global Commons", nikým nevlastněný prostor Země ve vzduchu a na moři; pozn. překl.). Doktrína Vzdušné námořní bitvy vyzývá k potlačení čínských námořních sil, zahájení raketových útoků ke zničení velitelských stanovišť a vylodění jednotek na čínskou pevninu. Zahrnuje scénáře k použití jaderných zbraní. Global Commons oproti tomu zní jako piknik v trávě.

Cena "Lassie se vrací" (The Lassie Come Home Award) námořní pěchotě USA za vytvoření stošedesátiliberního (cca 80 kg) robotického psa, jenž podle kapitána Jamese Pineira zvýší bojeschopnost námořní pěchoty ve válečných střetech, alespoň podle šéfa válečné laboratoře námořní pěchoty v Quanticu ve Virginii. "Vidíme to jako velký potenciál pro budoucí pěchotní výsadky."

Agentura pro pokročilé výzkumné projekty také navrhuje samostatně bojujícího robota. Kam se hrabe Terminátor...

Zlatý citrón (The Golden Lemon Award) připadl společnosti Lockheed Martin, největšímu výrobci zbraní na světě, jenž dokázal vyprodukovat dva úžasně drahé zbrojní systémy, které nefungují.

F-35 Lighting II je nejdražší samostatný zbrojní systém v dějinách USA: 1,5 bil. $. Předpokládá se, že nahradí všechny ostatní stíhací bombardéry v americkém arzenálu, včetně F-15, F-16 a F-18, a začne být rozmisťován v roce 2016.

Drobný problém.

V soubojích se tři desetiletí starým F-16 F-35 běžně ztrácí. Protože je těžký a s nízkým výkonem, je neobyčejně těžké jej otočit ve vzdušném souboji. Má přepychový 25 mm kanón Gatling s kadencí 3 000 ran za minutu, ale letoun pojme jen 180 nábojů. Jak řekl jeden hodnostář Air Force: "Doufejte, že neminete." A software pro kanón bude dodán nejdříve v roce 2019.

A není to závada jediná.

F 35 je vyvinutý jako "neviditelný" (utajený) letoun, ale jeho identifikační systém (Identification Friend or Foe systém; rozeznej přítele od nepřítele) je tak špatný, že je vyžadováno, aby pilot dostal vizuální potvrzení terče. Nic moc myšlenka, když ostatní mají rakety vzduch-vzduch s dlouhým doletem. Vysoce sofistikovaná přilba za 600 000 $, již pilot používá, aby viděl vše kolem sebe, často nefunguje moc dobře, a v kokpitu není dost místa k otočení hlavy. Když přilba vysadí, nejsou tu žádné záložní přistávací systémy, takže by bylo možná lepší se katapultovat...Hrozný nápad. Úmrtnost u malých, drobných pilotů (pod 63 kg živé váhy) je 98 % (!), nic moc šance. Větší piloti jsou na tom lépe, ale možnost zlomení šíje zůstává bolestně vysoká.

Ale nejsou to jen letouny Lockheed Martin, co nefunguje, nefungují ani jeho lodi. Její nová loď na boj v pobřežních vodách (Littoral Combat Ship; LCS), The Milwaukee, při své nedávné plavbě při východním pobřeží ztroskotala a musela být odtažena do Virginia Beach. LCS jsou navržené pro boj v mělkých vodách, ale poslední analýza Pentagonu říká, že lodě by v situaci, kdy dojde ke střetu s nepřítelem, nepřežily. LCS jsou postihovány poruchami motorů a přes polovinu času tráví v přístavu při opravách. Program stojí 37 mld. $.

A Lockheed Martin už dostal, spolu s Northrop Grummanem a Boeingem, smlouvu za 58,2 mld. $ na výrobu útočného bombardéru s dlouhým doletem nové generace. Ach jo.

Cenu za velké okamžiky v demokracii (Great Moments In Democracy Award) dostává Jyrki Katainen, finský vice-prezident Evropské komise, výkonného ramene osmadvacetičlenné Evropské unie. Když byla zvolena úspornost odmítající Syriza, komentoval to: : "Neměníme politiku v závislosti na volbách." K čemu ale potom lidem volby jsou?

Těsně za ním v této kategorii je německý ministr financí Wolfgang Schauble, jenž pranýřoval aténskou vládu za to, že nezakročila proti Řekům, kteří neplatí daně. Největší neplatič daní v Řecku? Obrovská německá stavební firma Hochtief, která 20 let neplatila ani DPH, ani požadované sociální pojištění. Odhadem dluží Řecku miliardu eur.

Cenu Domestos (The Ty-D-Bol Cleanup Award; dosaďte klidně třeba Jar; v původní stati použitý americký čisticí prostředek Ty-D-Bol; pozn. překl.) Ministerstvu zahraničí USA za konečný souhlas s pročištěním zeminy kontaminované plutoniem, pozůstatkem po třech vodíkových pumách, které spadly nedaleko andaluského města Palomares na jihu Španělska v roce 1966. Bomby se uvolnily, když se B-52 srazil s tankovacím letadlem. Ačkoli bomby nevybuchly - kdyby ano, Palomares a značná část jižního Španělska by už neexistovaly - rozlomily se a do oblasti z nich unikly asi 3 kg vysoce toxického plutonia 239. Plutonium má poločas rozpadu 24 000 let.

Ačkoli k nějakému počátečnímu čištění došlo, fašistická vláda Francisca Franca celý incident zametla pod koberec a nebezpečnost plutonia bagatelizovala. Nejnovější studie ale ukazují, že kontaminace tu je stále, a některé radioaktivní materiály uvolňují americium, vysílající nebezpečné gama záření.

Když Španělsko v roce 2011 otázku znovu vytáhlo, USA Madridu zatloukaly. Tak proč teď Washington přichází s dohodou? Něco za něco: USA chtějí umístit část své válečné flotily v přístavu Rota v jižním Španělsku, a námořní pěchota si zřizuje stálou základnu v Moron de la Frontera.

Pokud jde o atomové bomby, USA rozmisťují v Evropě svoji novou bombu B61-12. Za 11 mld. $ to je nejdražší atomová bomba v arzenálu USA. Umístí je v Německu, Nizozemí, Belgi, Itálii a Turecku, čímž porušují články I a II Smlouvy o nešíření jaderných zbraní. Tyto dva články zakazují přenášet atomové bomby z jaderných mocností do státu, který je nevlastní.

Dispatches předpokládá, že si také přinesou plno hadrů a kbelíků.

Cenu Zákazníku, pozor! (Buyer Beware Award) nákupnímu oddělení ministerstva obrany USA, jež poslalo desítky útočných vrtulníků MD-530 do Afghánistánu k prodeji afghánským leteckým silám. Krom toho, že vrtulníky, jež vyrobil McDonnell Douglas, nemohou operovat výše než v 8 000 stop (cca 2 450 m), což znamená, že nemohou čistit většinu hor, jež obklopují Kábul (ten je v nadmořské výšce 6 000 stop). Také nemají dostatečný akční rádius k dosažení Talibanem kontrolovaných oblastí, a, podle pilotů, jejich kulomety se často zasekávají. (Více např.na http://www.novinky.cz/zahranicni/svet/382162-afghanci-si-stezuji-na-nepouzitelne-americke-vrtulniky.html ; pozn. překl.) Pentagon také zaplatil přes 400 milionů $, aby dal Afghánistánu 16 transportních letounů, jež byly v tak špatném stavu, že nemohly létat. Nakonec byly prodány jako šrot za 32 000 $.

Cena vačice Posso*): "Potkali jsme nepřítele a jsme to my" (The Pogo Possum "We Have Met The Enemy and He Is Us" Award) směřuje k Obranné zpravodajské agentuře (Defense Intelligence Agency) za varování Kongresu: "Čínští a ruští vojenští vůdci vyvíjeli schopnost odepřít Spojeným státům využití vesmíru v případě konfliktu." Ve skutečnosti vojenské družice USA byly v roce 2015 zablokovány 261 - Spojenými státy. Generál John Hyten, velitel Vesmírného velitelství leteckých sil, na otázku, kolikrát Čína a Rusko zablokovaly americké signály, odpověděl: "Skutečně nevím. Soudím, že ani jednou."

*) postavička z amerického dětského komiksu

http://dispatchesfromtheedgeblog.wordpress.com

3. 2. 2016 (překlad =npa=)

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .