header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Washington obviňuje syrskou a vládu a Rusko z hladomoru ve městech okupovaných teroristy

USA, Francie a Velká Británie donutily 14. 1. 2016 Radu bezpečnosti OSN svolat schůzku, na které požadovaly okamžitou akci k zajištění humanitární pomoci obklíčeným městům v Sýrii. Tento údajně upřímný humánní zájem tří imperialistických mocností, které v současnosti bombardují Sýrii, je synchronizován s propagandistickou kampaní o hladovění obyvatel v syrském městě Madaja na jihozápadě Sýrie.

U zrodu lží stojí Al Džazíra, mediální agentura, jejímž vlastníkem je Katarská monarchie, hlavní zdroj finanční a materiální podpory všech teroristických organizací v Sýrii, včetně Islámského státu, které zpustošily velkou část Sýrie. Hladomor ve městě Madaja se měl stát hlavním důkazem nelidského postoje režimu, v jehož čele stojí prezident Bashar al Assad. Informace byla okamžitě převzata většinou buržoazních médií. New York Times (NYT) se věnoval 15. 1. situaci v Madaja. Źádný z oslovených čtenářů nevěnoval pozornost poznámce, kterou deník uvedl: "Zpráva nemohla být potvrzena z nezávislého zdroje".

Nikdo nepochybuje o tom, že podmínky v Madaja, stejně jako ve stovkách jiných syrských měst a osad jsou po čtyřech létech teroristické války, kterou vedou uvedené imperialistické velmoci prostřednictvím svých arabských lokajů (Kataru, Turecka, Saudské Arábie) proti legální vládě prezidenta Asada, zoufalé. (Ruská armáda zahájila, 15. 1. 2016 humanitární pomoc.) 4,5 milionů Syřanů je donuceno žít v oblastech odříznutých teroristy od zbytku země.

Město Madaja bylo vrženo do centra pozornosti světové veřejnosti proto, že je v současnosti obklíčeno vládními silami a milicí Hezbollah. Město leží na strategické křižovatce u hranice s Libanonem asi 25 km od Damašku.

Lživá, zlostná kampaň o hladomoru v Damašku, nezahrnuje pouze mechanický popis situace, ale i fotografie vyhladovělých lidí z jiných míst. Téměř žádná pozornost není věnována faktu, že město je okupováno teroristickou organizací an Nusra Front, syrskou filiálkou al Kájdy a milicí salafistů (1) Ahrar al Sham.

Přestože západní média připisují hladomor vládnímu obklíčení, hladovějící občané města upozorňují, že dodávky potravin ovládlo vedení teroristických skupin, které za ně požadují závratné ceny. Zisky využívají k financování svých válečných operací a teroristických útoků.

18. 10. 2015 organizace Mezinárodního červeného kříže dodala do města potraviny, které měly stačit na dva měsíce. Vláda tuto pomoc přivítala a zajistila přístup do města humanitárnímu konvoji. Pomoc byla ihned zkonfiskována teroristy podporovanými západním imperialismem.

Zatímco se médiím podařilo zaostřit pozornost světové veřejnosti na hlad ve městě Madaja, tato média zcela ignorovala mnohem zoufalejší situaci v šíitských městech Kefraya a al Foua v severozápadní provincii Idlib, na které útočili teroristé od roku 2011 a která jsou v totálním obklíčení teroristy od března loňského roku.

V průběhu teroristických operací podporovaných Západem bylo jen v těchto městech zavražděno 1700 Syřanů.

Lhostejnost imperialistických velmocí k hladem trpícímu obyvatelstvu ve válce, které vedou cizíma rukama, je jedním z nástrojů vedení imperialistických válek, prezentovaných veřejnosti jako "humanitární intervence", jejichž cílem je ovládnutí na suroviny bohatého území. To předpokládá likvidaci vlád typu Sadáma Husajna, Mummara Kaddáfího a Bashara Assada, proti kterým jsou pod nejrůznějšími záminkami organizovány provokace.

16. 1. je 25. výročí přepadení Iráku a zahájení "První války v zálivu" v roce 1991. Tehdy, stejně jako dnes, byla agrese k ovládnutí surovin zdůvodněna záminkami zfabrikovanými americkou administrativou. Za poslední čtvrtinu století se v americké imperialistické politice nic nezměnilo.

V roce 1991 byl jako jeden z důvodů agrese uváděn fakt, že iráčtí vojáci vyhazovali v Kuvajtu novorozence z inkubátorů v nemocnících. Uplakaná zdravotní sestra byla přivedena do Bílého domu, kde před objektivy kamer potvrzovala krutost iráckých vojáků.

Teprve dlouho po válce vyšlo najevo, že údajná "zdravotní sestra" byla ve skutečnosti dcera kuvajtského velvyslance ve Washingtonu a že na historce s inkubátory nebylo ani za mák pravdy.

V následujících létech po válce zavedly USA proti Iráku drakonické sankce, které vyvolaly skutečný hlad v zemi, při kterém zahynulo přes pět set tisíc iráckých dětí. Příčinou byl nedostatek potravin, léků a pitné vody vyvolaný imperialistickou blokádou. Když byla v roce 1996 na tento postup USA dotazována bývalá ministryně zahraničí Madeleine Albrightová, která byla v době této americké zločinné akce velvyslankyní USA v OSN, odpověděla, že to stálo za tuto cenu.

Je evidentní, že válka o ovládnutí Sýrie probíhá ve stejném duchu.

14. 1. 2016 vystoupil stálý představitel Sýrie v OSN Bashar Jaafari s prohlášením, ve kterém uvedl, že tak zvaná "západní koalice" způsobila svými vojenskými zásahy v Sýrii škody za miliardy USD. Bojové letouny koalice likvidují především syrskou průmyslovou infrastrukturu - zaměřují se hlavně na bombardování ropovodů, plynovodů a rafinérií. Velvyslanec prohlásil, že cílem těchto útoků je zlikvidovat ekonomický potenciál syrského lidu a zabrzdit obnovení země po ukončení občanské války.

3. ledna 2016 bombardovalo koaliční letectvo vodní nádrž v provincii Rakka. Obyvatelstvo sousedních měst a vesnic tak zůstalo bez pitné vody.

Před tím, 10. 10. 2015 zničilo koaliční letectvo dvě tepelné elektrárny východně od Aleppa. Jen tyto škody se odhadují na 1,2 miliardy euro.

Nejčastěji jsou bombardovány objekty ropného a plynového průmyslu. 2. 1. 2016 bombardovaly letouny koalice rafinérii u provincie Rakka.

Podle sdělení velvyslance jde ropa uloupená v Sýrii do Turecka a pak do Izraele. Při tom je všem známo, že odkup ropy od teroristických organizací byl zakázán rezolucí RB OSN.

Pouze jiné tváře zastupují neměnný agresivní imperialistický systém Spojených států a pokrytecky prolévají krokodýlí slzy nad užitím hladu jako válečné zbraně prezidentem Assadem v Sýrii.

Za posledních 25 let Spojené státy vyhladily více než milion obyvatel Iráku, statisíce v Libyi, Afghánistánu a nyní v Sýrii. Rukama Spojenými státy naverbovaných, financovaných a vyzbrojených teroristů zahynulo 260 tisíc Syřanů. Polovinu obyvatelstva změnila teroristická válka v běžence.

Válečné intervence přinesly těmto zemím a jejich sociálním infrastrukturám totální kolaps.

Tato bezohlednost a brutalita americké vládnoucí oligarchie pokoušející se vnutit svou hegemonii nejen Střednímu Východu, ale celému světu, postupuje ruku v ruce s destruktivní politikou, kterou prosazuje i v samotných Spojených státech. Podařilo se jí zlikvidovat průmyslovou základnu země, paralelně s tím i pracovní místa a životní úroveň pracujících mas a nevyhnutelně umožnit hrstce finančních parazitů, aby si přisvojila veškeré národní bohatství.

Ani eskalace války o ovládnutí Sýrie a odstranění prezidenta Assada, nezachrání USA před stále se prohlubující krizí. Permanentní erupce amerického militarismu vyprodukuje pouze více mrtvých a více zotročených národů. Celosvětová krize se nezastaví a přivede lidstvo blíže k okraji propasti.


(1) Salafíja je jedním z novodobých směrů islámu. Název pochází z termínu pro ctihodné předky víry, as-salaf as-sálih, k nimž směřuje toto hnutí ve snaze po obrodě a očištění islámu od cizorodých novot a pověr (bid'a).

U islámských autorů může mít tento výraz význam doslovného lpění na praxi předků, vedoucí až k fundamentalismu. Užívá se někdy také termínu harfíjún, stoupenci doslovnosti. Salafismus je považován za nebezpečnou ideologii vedoucí k potlačení práv a svobod nevěřících, protože jeho cílem je nastolení teokratické diktatury.


Bill Van Auken 16.1.2016 WSWS

Překlad, úprava a vysvětlivka: Karel Kluz

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .