header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Stane se Evropa živnou půdou pro nacismus?

70. Zasedání Valného shromáždění OSN přijalo 19. listopadu 2015 "Rezoluci číslo: A/C.3/70/L.59/Rev.1", ve které VS OSN vyzývá vlády všech států světa, aby přijaly efektivnější opatření k boji proti glorifikaci nacismu, neonacismu a jiných praktik, které podporují oživování současných forem rasismu, rasové diskriminace, xenofobie a s nimi spojených intolerancí.

Pro přijetí resoluce hlasovalo 123 členských států OSN, proti byly USA, Kanada, Palau a Ukrajina, 53 států se zdrželo hlasování. Mezi nimi Austrálie, Nový Zéland, Japonsko a všechny státy EU včetně Německa, Itálie, Španělska, Maďarska, Chorvatska, Lotyšska, Litvy a Estonska, jejichž nacistické a fašistické režimy se podílely na vyvražďování milionů Slovanů, komunistů a Židů v době II. světové války a které by se měly příští staletí ze svých zločinů kát a omlouvat, ale pochopitelně i lokajský režim, ve kterém sehrává dominantní úlohu spojenectví sociální demokracie, kléru a finanční oligarchie, který znásilnil politickou moc v Čechách.

Izrael hlasoval pro rezoluci. Zatím si nic jiného dovolit nemůže, jestliže si chce i nadále předstírat, že si váží milionů židovských obětí Holocaustu. Čeští komunističtí poslanci mlčí. Žádné interpelace obviňující sociálně demokratického předsedu vlády a jeho ministra zahraničí Zaorálka. Lhostejnost. Hlavně, že dostanou své opět nestydatě zvýšené platy.

Ve stejný den byla diskutována i "Rezoluce A/C.3/70/L.61" s názvem "Globální výzva ke konkrétním akcím k totální eliminaci rasizmu, rasové diskriminace, xenofobie a s nimi spojené intolerance s cílem splnění "Durbanské deklarace a Akčního programu". Rezoluci podpořilo 128 států, 11 bylo proti, včetně Izraele, USA, Kanady, Německa, Francie, Velké Británie a Austrálie. 44 delegací se zdrželo hlasování - státy EU, Japonska a dalších.

Západní velmoci odmítají "Durbanskou deklaraci" od doby jejího přijetí v roce 2001. Hlavním důvodem je zřejmě kompenzace africkým státům za otrokářství a u Izraele náhrada za rasistické chování k Palestincům.

USA a Izrael opustily jednání Durbanské konference již v roce 2001 a pak v letech 2009 a 2011. Všechny konference probíhaly pod patronací Valného shromáždění OSN.

Proč imperialistické státy jako USA a EU podporovaly a podporují násilné nacistické a fašizující režimy po 2. světové válce, včetně Jižní Koreje, Španělska, Jižního Vietnamu, Chile, nyní Ukrajiny, Estonska, Lotyšska, Polska, Maďarska a dalších států, které nejsou schopny udržet buržoazně demokratickou vládu?

Historie fašismu a nacismu je v podstatě historií krachu nejrozhodnějšího násilného pokusu imperialistické reakce zabrzdit sociální pokrok, zúčtovat s revolučním hnutím. Analýza fašismu potvrzuje jeho historickou omezenost. To však nedává právo na podceňování (jak ukazuje i hlasování v OSN) tohoto nebezpečného sociálně politického jevu.

Vítězství nad fašismem a nacismem ve 2. světové válce zaplatilo lidstvo desítkami milionů životů.

Diskreditace fašismu v očích lidstva značně zúžila možnosti opakování dějin. Proto se imperialistická politická elita snažila, až na výjimky, realizovat buržoazně-reformní politiku.

Při tom nelze zapomínat, že fašismus nemá pouze varianty, které použili Hitler, Mussolini nebo Pinochet. Odhalení Snowdena jen potvrdila, že v USA vědecko-technický rozvoj umožnil novou formu, fašismu. Odposlechy milionů lidí v USA a státech NATO, jejich analýza umožňují dvě věci. Jednak preventivní zásahy proti všem představitelům demokratických stran a hnutí a jejich věznění a za druhé nastolení atmosféry strachu, který brání lidem připojovat se k protestním hnutím usilujícím o politické a sociální změny.

Nejen USA, Kanada a Ukrajina, ale i všechny státy, které se zdržely hlasování, podpořily ty šovinisty, kteří oslavují nacistické režimy Hitlera i Stepana Bandery a fašistické vůdce Mussoliniho, Franka, Salazara, Paveliće, Hlinku, Tisa a další jako hrdiny a vraždění jejich obětí, jako hrdinské činy. USA a Kanada, které hlasovaly proti Rezoluci a podpořily právo na glorifikaci nacismu, mají ve svých zemích největší, nacismus uznávající, emigrantské skupiny na světě. Pokud žil Bandera, podílel se na jejich řízení osobně. Nyní se odhaduje, že různá neonacistická uskupení mají pouze v USA více než 20 milionů členů. Prezident Zeman, oslavovaný předsedou KSČM, který by nebyl bez hlasů komunistů nikdy zvolen, údajně prohlásil na zasedání V4 16. 11. 2014: "Kdybych byl Ukrajinec, volím Porošenka".

Ve dvacátých letech minulého století, německý kapitalismus, který existoval ve Výmarské republice ve formě "liberální demokracie", zrodil hitlerovský nacismus, nacistickou diktaturu Hitlera, která pak věrně sloužila zájmům plutokracie - Kruppům, Schachtům a dalším.

Nacistickou diktaturu financovala světová finanční plutokracie USA a VB, která investovala ve 20-30. letech minulého století do militarizace německé ekonomiky nesmírné finanční prostředky. Německý vědec Eberhard Czichon v knize Der Bankier und die Macht (Bankéř a moc) zdůraznil:

"30. ledna 1933 se nejreakčnějším imperialistickým kruhům podařilo prosadit nacistickou diktaturu. Nacismus tak vznikl jako důsledek všeobecné krize kapitalismu a orientoval své ostří proti dělnické třídě, a jeho revoluční avantgardě, Komunistické straně Německa? 13. plenární zasedání Výkonného výboru Komunistické internacionály věnovalo pozornost třídnímu charakteru nacismu a charakterizovalo ho jako otevřenou diktaturu nejreakčnějších a nejšovinističtějších elementů finančního kapitálu".

Symbióza Hitlera s německou buržoazií a její podpora světovým finančním kapitálem vedla k rozvracení Evropy a smrti desítek milionů obyvatel Evropy a světa. S německou nacistickou vládou spolupracovaly již před válkou téměř všechny evropské kapitalistické státy, které jako by nechápaly, že po pochodňových marších bude následovat genocida Slovanů, především komunistů a chudých židů.

Nyní se světový imperialismus snaží totéž zopakovat v Kyjevě, kde místo Heil Hitler skandují "Sláva hrdinům". Umně při tom kamuflují skutečnost, že jediným hrdinstvím jejich předchůdců byly masakry židů v "Babím Jaru" u Kyjeva. Je zajímavé, že ukrajinská oligarchie, včetně funkcionářů židovských organizací financuje antisemity a nacisty, kteří tvoří zásadní silovou strukturu ukrajinské vlády.

Od počátku nebylo třeba pochybovat o tom, že pokud banderovci nebudou zastaveni jakýmikoliv prostředky, bude se nacistický režim na Ukrajině rozvíjet jako rakovinné metastázy.

Jak se k takovému vývoji postaví EU, založená na údajné obhajobě svobod, demokracie a lidských práv? Bude její vedení klamat občany, jako v případě Kosova, jehož mafie ovládají evropský byznys s narkotiky a za války ovládly obchod s orgány povražděných Srbů? Není se potřeba ptát, protože pan prezident Zeman, stejně jako kdysi podpořil útok NATO na Srbsko, podpořil 23. 8. 2014 spolu s českými ministry podporu nacistické vlády na Ukrajině.

Jak prezident Obama tak i generální tajemník NATO Stoltenberg doporučují vládám států NATO, aby podpořily ukrajinskou armádu zbraněmi i moderními zbraňovými systémy a přeměnili nacistickou "národní gardu" v pravidelnou armádu.

Jak důležité je vítězství a upevnění ukrajinského nacismu v boji proti revolučním republikám na Jihovýchodní Ukrajině pro světový imperialismus, který se bez války o ovládnutí ukrajinských a ruských surovin nemůže dostat z krize, potvrdila i provokace se sestřelením malajsijského dopravního letounu nad ukrajinským válčištěm, ze kterého CIA obviňuje revolucionáře a Rusko.

Snad by někdo mohl pochybovat o tom, zda se podaří naladit EU dobré vztahy se zločinnou ukrajinskou nacistickou vládou po ukončení konfliktu, ale spolupráce EU s nacistickým režimem v Chorvatsku, mafiánskou vládou Berlusconiho v Itálii a zločinnými režimy v Kosovu a Izraeli nasvědčuje, že krvavé ruce se dají snadno umýt. Z Kosova proudí do EU drogy, které jsou významným nástrojem k utlumení protestů nezaměstnané mládeže a evropské banky by bez zisků z prodeje drog byly ještě v horší situaci, než jsou nyní. Korporativní média dokáži umně kamuflovat podstaty zájmů svých imperialistických vlastníků.

Hlavní cíl ukrajinského masakru Rusů v Donbase nese geopolitický charakter. Podpisem asociační smlouvy s EU se Ukrajina nemohla stát členem Euroasijského svazu Ruska, Běloruska a Kazachstánu. K dosažení tohoto cíle posloužil Spojenými státy a EU organizovaný státní převrat, provedený rukama svých přívrženců - neonacistů.

Tato soudobá verze evropského nacismu se liší od svých předchůdkyň z první poloviny dvacátého století využitím informačních válek k ovládnutí společenského vědomí (nacismus, etnické spory atd. jsou pouze nástroji strategie "barevných revolucí"). Imperialistické mocnosti sdružené v NATO se snaží ovládnout teritoria bez zásahů vlastních ozbrojených sil a usilují o to, aby likvidaci jeho odpůrců provedly síly páté kolony, které si dlouhodobě připravovaly ke svržení stávajících režimů. V případě vyvolání konfliktu na Ukrajině byly využity všechny uvedené možnosti a hlavně po staletí pěstovaná nenávist k Rusům.

Jaké jsou důvody hybných sil, prosazujících renesanci diktatury v Evropě?

Bez jejich objasnění není možné rozpracovat plán odporu a záchrany komunistického a dělnického hnutí nejen na Ukrajině a v Rusku, ale v Evropě a ve světě. Jde zejména o hledání východiska ze současné globální ekonomické krize. Jedním z východisek je stimulování spádu ekonomiky výdaji ze státních rozpočtů. Výdaje státních rozpočtů se koncentrují především ve vojensko-průmyslovém komplexu, poněvadž v souladu s liberální ideologií je posílení úlohy státu možné pouze v oblasti výdajů na národní obranu. Ke zdůvodnění zvyšování těchto výdajů vyvolávají imperialistické státy růst napětí, hrozící vznikem dlouhodobých válečných konfliktů, vedených cizíma rukama.

Zvláště tento proces charakterizuje současný rozvoj mezinárodních vztahů. Imperialistické centrály jak v USA, tak i v Evropě se snaží nalézt takové východisko ze současné systémové krize, které by je nejméně zasáhlo - tedy na úkor zemí, ve kterých najdou dostatek sil, ochotných realizovat jejich koloniální záměry a podílet se vyvolávání barevných revolucí. Cílem konfliktů je odepsání státních dluhů USA a jejich hlavních spojenců, jako výdajů na válku, zcizení valutových a zlatých rezerv ovládnutých zemí, zlikvidování ekonomické konkurence a posílení vlastní geopolitické pozice. Opakuje se stejný postup, jaký imperialismus použil ve 30. letech, kdy podpořil nastupující fašismus i nacismus a rozpoutání II. světové války. Po rozpadu světové socialistické soustavy ovládl ekonomiku porobených států, včetně Ruska a uloupil jejich zlato a valutové rezervy.

Agrese USA proti Rusku prostřednictvím podpory ukrajinského nacismu, který za jejich podpory rozpoutal masakr proti ruskojazyčnému ukrajinskému obyvatelstvu, splňuje všechny výše uvedené cíle:

  1. Prostřednictvím ekonomických sankcí dále oslabit Rusko, obvinit ho z válečných zločinů a zablokovat všechny jeho valutové rezervy, uložené v západních, zejména amerických bankách.
  2. Zmocnit se státních aktiv Ukrajiny, uloupit systém naftovodů a plynovodů, přírodní zdroje vzácných zemin, zlatý poklad, poklady umění a kultury.
  3. Ovládnout trh s jadernými články pro jaderné elektrárny. Zlikvidovat vojensko-průmyslový komplex - při tom zasáhnout Rusko a nahradit jeho export zbraní vlastními dodávkami bojové techniky.
  4. Oslabit nejen Rusko, ale i EU, která tratí na sankcích proti Rusku miliardy eur.

Západní imperialismus si rovněž splnil cíl "konečné" odtržení Ukrajiny od Ruska a zabránění jejího připojení k Euroasijskému svazu a do dalších integračních procesů s Ruskem.

Nelze tedy pochybovat o tom, že proces americké agrese, jehož současná fáze započala masakry Rusů, na Jihovýchodní Ukrajině letos, bude dlouhodobý. Je otázkou, zda se USA a EU podaří rozšířit konflikt natolik, že dojde k vnitřní destabilizaci Ruska, kterou může vyvolat ruská pátá kolona pokusem o státní puč, podobně jako v roce 1991. Pátá kolona k tomu může využít působení sankcí a nedostatku základních potravin, které současná vláda nebude schopna zajistit.

Vycházeje z této analýzy a v souladu s tím, že ukrajinská armáda není schopna s konečnou platností zmasakrovat ruské obyvatelstvo jihozápadní Ukrajiny, které povstalo proti nacistické vládě v Kyjevě, lze říci, že konflikt bude mít zřejmě dlouhodobý charakter. Po tom, co světový imperialismus dosáhl opět svého cíle vést proti Rusku válku cizíma rukama, nebude se dobrovolně vzdávat podpory nelegálního režimu. Lze očekávat, že válka bude vedena tak, aby trvala co nejdéle a USA a NATO se budou snažit, aby do ní bylo zataženo Rusko, což by umožnilo zásah ozbrojených sil NATO.

Jde tedy o počátek skutečné války organizované Spojenými státy a jejich spojenci z NATO, kteří se snaží položit na lopatky Rusko, pouze jinými metodami, než v roce 1941?

Není třeba o tom pochybovat. 4. 12. 2014 vyslovilo 411 poslanců amerického Kongresu souhlas s darováním zbraní nacistickému režimu na Ukrajině. Proti bylo pouze 10 kongresmanů.

Neudivuje ani pozice evropských států, které se staly před napadením SSSR jakoby prvními obětmi německého nacismu. Nelze však zapomenout na to, že šlo o nastolení diktatury proti pracujícím okupovaných zemí. Kapitalisté těchto zemí ochotně spolupracovali s Němci a to všichni, včetně "neutrálního" Švédska, Švýcarska a dalších a dá se říci, že dlouho po válce a snad i dnes žijí obrazně řečeno "ze zubního zlata" povražděných Židů. Proto potomci nejen příslušníků SS, Gestapa, ale i kolaborantů a dozorců z koncentračních táborů jiných národností než německé, kteří ovládli postsocialistické státy, ochotně podporují válku proti Rusům. Při tom alespoň komunisté a levice by mohli dát najevo, že s odmítnutím rezoluce OSN proti nacismu nesouhlasí.

Postavit rovnítko mezi komunismus a nacismus

V Estonském Tallinu se v neděli 23. 8. 2015 se setkali ministři spravedlnosti 8 států u příležitosti oslav "Evropského Dne uctění památky obětí stalinismu a nacismu",

Zde se rovněž uskutečnila i mezinárodní konference "Zločinné dědictví komunismu a nacismu" (The Criminal Legacy of Communism and Nazism), které se zúčastnili ministři, politici, experti a společenští činitelé řady evropských zemí.

V předvečer konference vystoupil na shromáždění delegátů estonský ministr spravedlnosti a bývalý ministr obrany Urmas Reinsalu s návrhem na založení soudu, který by měl status mezinárodního orgánu pro vyšetřování zločinů komunistického režimu, a řekl, že mají být vyšetřovány stejně, jako se vyšetřují zločiny nacismu. Podle ministra Reinsalua v důsledku zločinů komunismu a nacismu zahynuly miliony osob, včetně Estonců. Pokud by prý pokračovala komunistická okupace i v tomto století, utrpěl by estonský národ nepopsatelný úpadek.

Soud, vzniklý na základě mezinárodní dohody, by měl vypracovat jasný právní posudek zločinů komunistických režimů v zemích, které se připojí k dohodě.

Zástupci ministerstev spravedlnosti Estonska, Lotyšska, Litvy, Polska, Čech, Slovenska, Maďarska a Gruzie vystoupili se společným prohlášením, podporujícím návrh Reinsaula. K posouzení této otázky bylo rozhodnuto svolat skupinu expertů.

Lze se pouze divit, že mezi nimi nebyli představitelé nacistické Ukrajiny a Finska.

Nejen v Estonsku, ale i ve většině států Evropy, včetně České republiky, kde dokonce soud posvětil vydání Hitlerových projevů, a ministryně spravedlnosti Válková se vyjádřila k německé okupaci ČSR, při které bylo vyvražděno 360 000 Židů, komunistů, nejlepších představitelů české inteligence a vlastenců, že se Čechům vlastně nic nestalo, se šíří vlna fašistického extremismu. Vlády ho sice oficiálně neschvalují, ale tolerují ho. Bývalá předsedkyně parlamentu Němcová však uhodila hřebík na hlavičku svým útokem na záporný postoj ministra Zaorálka, v průběhu projednávání asociační dohody fašistické Ukrajiny s EU, že prý připomíná německý nacismus a zpochybňuje tak naše postavení v EU a NATO. Řekla pravdu. EU a NATO opravdu nahradily ten systém, který chtěl světový imperialismus vnutit světu před II. světovou válkou.

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .