header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Referendum 5. července a postoj Komunistické strany Řecka (KKE)

Jak je dobře známo, vláda "levice" a ve své podstatě sociálně-demokratické strany SYRIZA a "pravicové" nacionalistické strany ANEL, ve snaze zvládnout kompletní bankrot svých předvolebních závazků vyhlásila na 5. července 2015 referendum s jedinou otázkou, zda občané souhlasí nebo nesouhlasí s navrhovanou dohodou, kterou předložily EU, MMF a ECB a která se týká pokračování protilidových opatření na cestě ven z kapitalistické krize, přičemž Řecko zůstane v eurozóně.

 

Představitelé koaliční vlády vyzývají lidi, aby řekli "ne" a dávají najevo, že toto "ne" v referendu bude řeckou vládou interpretováno jako schválení jeho vlastní navrhované dohody s EU, MMF, ECB, která na svých 47 + 8 stranách také obsahuje tvrdá protidělnická a protilidová opatření, s cílem zvýšit rentabilitu kapitálu, kapitalistický "růst" a setrvání země v eurozóně. Vláda stran SYRIZA-ANEL, která nadále vychvaluje EU, "náš společný evropský domov" a "evropské úspěchy", připouští, že tento jejich návrh je v 90% identický s návrhem EU, MMF, ECB; navíc má jen velmi malý vztah k tomu, co SYRIZA slíbila před volbami.

Fašistický Zlatý úsvit zaujal společně se stranami koaliční vlády (SYRIZA-ANEL), pozici ve prospěch "NE", a otevřeně podporoval návrat k národní měně.

Na druhé straně, pravicová opozice Národní demokracie a sociálně-demokratický PASOK, která vládla až do ledna 2015, zaujala spolu s Potami (formálně centristická strana, v podstatě reakcionářská strana) pozici ve prospěch "ANO" barbarským opatřením Trojky, kterou interpretují jako souhlas s "pobytem v EU za každou cenu".

Ve skutečnosti však obě odpovědi vedou k ANO pro "EU" a kapitalistické barbarství.

Během zasedání parlamentu 27. 6. zamítla vládní většina SYRIZA-ANEL návrh KKE, aby řecký lid rozhodl v referendu také o těchto otázkách:

  • NE návrhům dohody jak od EU-ECB-MMF, tak od řecké vlády

  • Vystoupení z EU-zrušení memorand a všech prováděcích zákonů

Tímto postojem vláda prokázala, že chce vydírat lidi schválením jejich návrhu návrhem Trojky, který je jen druhou stranou téže mince. To znamená, že vláda žádá řecký lid, aby souhlasil k jejími protilidovými plány a zatížil se novými protilidovými opatřeními, a to buď prostřednictvím nové údajně "vylepšené" dohody s imperialistickými organizacemi, nebo prostřednictvím odchodu z eurozóny a návratem k národní měně, něco, za co lidé budou muset znovu zaplatit.

Za těchto podmínek vyzývá KKE lidi, aby využili referenda jako příležitosti posílit opozici vůči EU, posílit boj za jedinou realistickou cestu ven z dnešního kapitalistického barbarství. Obsah této cesty ven je: přelom - vystoupení z EU, jednostranné zrušení dluhu, socializace monopolů, dělnická lidová moc.

Lidé musí svou aktivitou a volbou v referendu reagovat na podvod falešné otázky položené vládou a zamítnout jak návrh EU-MMF-ECB, tak návrh vlády SYRIZA-ANEL. Oba návrhy obsahují barbarská protilidová opatření, která budou přidána k memorandu a prováděcím zákonům z minulých vlád ND-PASOK. Oba slouží zájmům kapitálu a kapitalistickým ziskům.

KKE zdůrazňuje, že si lidé nesmí vybrat mezi Skyllou a Charybdou, ale musí vyjádřit, a to všemi dostupnými prostředky a ve všech směrech, svůj nesouhlas s EU a jejich stálými memorandy v referendu. Musí "zrušit" toto dilema tím, že do volební urny vhodí jako svůj hlas návrh KKE:

  • NE návrhu EU-MMF-ECB

  • NE návrhu vlády

  • Vystoupení z EU, s lidem u moci

Převzato ze stránky SDS.cz , přeložil Milan Neubert z anglické verze

http://inter.kke.gr/en/articles/The-referendum-on-the-5th-of-July-and-the-stance-of-the-KKE/

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .