header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Donbas se chystá slavit den vítězství

Tanky a děla na ulicích Doněcka... Tento obraz se stal v posledním roce všedním. 5. května se stovky občanů Donbasu přišly podívat na Leninovo náměstí, aby pozdravily obrněnou techniku a vojáky vítězné armády Doněcké lidové republiky, kteří se připravovali na přehlídku "Dne vítězství".

Před sedmdesáti léty prarodiče dnešních účastníků přehlídky rozdrtili nacistické Německo, ochránili samostatnost své sovětské vlasti. Nyní bojují proti fašismu a za svobodu jejich pravnuci.

 

Bojovníci revoluční armády se zbraněmi v rukou pochodovali po centrální třídě. Včele nesli praporečníci kopii "Praporu vítězství" a vlajku Doněcké lidové republiky.

Nácviku na přehlídku se zúčastnilo 13 tanků a obrněných transportérů. Samotné přehlídky se zúčastní 30 kusů bojové techniky, včetně tanků T-72, vozidel s protiletadlovými řízenými střelami a 1 500 vojáků a veteránů. Na nácviku hrála dechová hudba - hudebníci jsou součástí doněcké filharmonie. V dáli bylo slyšet palbu ukrajinských děl, znamení toho, že se fašisté hnání proti revoluční armádě a potažmo Rusku nevzdali a pod tlakem vojenské organizace imperialismu NATO se budou pokoušet odčinit porážku a vraždit další tisíce ruských dětí, žen a starců.

Pochodující bojovníci revoluční armády nejsou příliš vycvičení v pořadovém kroku, jsou to včerejší dělníci, horníci, učitelé, inženýři, studenti i žáci. Jejich hrdinný boj, ve kterém se jim podařilo porazit ukrajinskou armádu, však potvrzuje, že pro vítězství v boji je rozhodující odvaha, vyplývající z revolučního nadšení.

Tank v čele přehlídkové kolony řídí dobrovolník Pavel, kterému je 18 let. Toto právo si vybojovala posádka tanku v bojích u Debalceva. Téměř všechny tanky T-72 jsou trofejní, které na bojišti opustily posádky fašistické armády.

Ukrajinská vláda vyjádřila s přehlídkou svou nespokojenost. Jak by ne. Sama, v předvečer sedmdesátého výročí, zakázala sovětskou a komunistickou symboliku, přesunula den vítězství na příkaz velení NATO na 8. květen. Přehlídka pochopitelně nebude. Ostatně co také oslavovat? Porážku v Donbase, nebo nástup fašismu?

Mezinárodní pozorovatelé z OBSE, v souladu se všemi protivníky Ruska označují přehlídku v Doněcku za narušení Minských dohod. Při tom bojová technika na přehlídce bude bez munice a řízených střel. Pozorovatelé OBSE o tom byli informování a vyzvání, aby si bojovou techniku sami prohlédli. Nereagují na výzvu, stejně jako ignorují trvale se opakující palbu ukrajinských fašistů na mírumilovná města a vesnice na jihovýchodní Ukrajině.

Vojenská přehlídka, která je velmi důležitá pro zvýšení morálního stavu obyvatel Donbasu a Luganska, se bude podle vedení republiky konat za všech okolností, jak politických, tak i meteorologických.

Občané hrdinného Donbasu, kteří již celé měsíce dokazují, že je fašismus nedonutí před ním pokleknout a vzdát se ani prostřednictvím smrtonosných raketometů GRAD, půjdou na přehlídku stejně, jako Rudoarmějci, kteří šli z přehlídky na Rudém náměstí v roce 1941 rovnou na frontu.

V Luganské lidové republice se připravují na oslavy Dne vítězství stejně aktivně. Oslavy započnou již 8. 5. akcí "Živá paměť pokolení", které se zúčastní veteráni Velké vlastenecké války a veteráni války v Afghánistánu a mladí lidé, z nichž mnozí bojují v řadách revoluční armády. 9. 5. bude provedena vojenská přehlídka a večer slavnostní koncert a ohňostroj.

Oslavy "Dne vítězství" ve Velké vlastenecké válce potvrzují přesvědčení revolucionářů, že zvítězí a mír i spravedlnost bude nakonec triumfovat.

K. K.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .