header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Meinl a spol.

Již poněkolikáté odhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekce neuvěřitelné chování obchodního řetězce Julius Meinl. Například prodavačky v lahůdkářském úseku Meinlu v Českých Budějovických byly svými nadřízenými, včetně vedoucího prodejny, nuceny vybírat z boxu, do kterého se vyhazují prošlé a závadné, např. plesnivé, potraviny určené k likvidaci, plesnivé a jinak závadné sýry a uzeniny.

Zaměstnanci museli potraviny omývat například v octu a natírat olejem, aby vypadaly čerstvě. Potraviny, na nichž se objevila plíseň, museli okrajovat a vracet zpět do prodeje. Pracovně se chladírně, kde se omyté sýry a uzeniny ukládaly, říkalo „kafilérka“,. Inspektoři při své kontrole koncem září například objevili v prodeji salám, který byl prošlý už v květnu. Do provozovny na Lannově třídě v Českých Budějovicích se vozily potraviny i z jiných obchodů tohoto řetězce. Na přelomu září a října byly pokutovány také provozovny JM v Praze na Václavském náměstí a v Táboře, kvůli hygienickým prohřeškům, např. na Václaváku pekli pečivo a rozmrazovali maso v té samé peci, a v tom případě totiž hrozí kontaminace pečiva syrovým masem. Kromě vysoké pokuty podala inspekce i trestní oznámení pro podezření z trestného činu prodeje potravin ohrožující zdraví spotřebitele a vydírání.

Julius Meinl podníkání v ČR končí. Většinu jeho provozoven koupil Ahold a budou z nich prodejny Albert. Inspekce ale upozornila, že to, že řetězec končí, neznamená, že nemusí dodržovat předpisy.

Kdo měl někdy tu „čest“ pracovat pro tento obchodní řetězec nebo v něm pracovali jeho známí, ví, že Julius Meinl patřil k nejhorším zaměstnavatelům, bez skrupulí protahoval neodůvodněně pracovní dobu, krátil pauzy na jídlo a v některých provozovnách kontroloval i dobu strávenou zaměstnanci na WC. To, že neumožňoval vznik odborů a tvrdě zakročil při snaze jejich vzniku na pracovišti není sice případ pouze JM, ale i řady ostatních soukromých zaměstnavatelů, ovšem to neznamená, že by to tento jeho postup ospravedlňovalo. Některým z obyčejných pracovníků Meknou došla se zvůli trpělivost, protože Inspekce se o porušování předpisů dozvěděla právě z těchto zdrojů. Není divu, vždyť obdobné chování ohrožuje zdraví desetitisíců lidí, kteří do samoobsluh chodí nakupovat, včetně dětí a starých lidí. Je třeba poznamenat, že zavřeny nebyly jen některé provozovny Meknou, ale také řetězce Hypernova.

{moscomment}

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .