header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Skandální přepisování historie

Přinášíme přepis interpelace komunistického zastupitele Prahy 6 JUDr. Ivana Hrůzy k skandálnímu návrhu odstranit pomník maršála Koněva.

Vážený pane starosto, dámy a pánové,

před několika dny spustila skupina 7 občanů, kteří vystupují pod hlavičkou Konzervativního klubu Prahy 6, organizovanou akci. Ještě loni byla většina z nich prokazatelně členy TOP 09 a 4 z nich byli zdejší zastupitelé. Oněch 7 osob požaduje na MČ, aby byla odstraněna socha maršála Koněva na ul. Jugoslávských partyzánů v Praze 6. Do doby odstranění žádají, aby byla na tento pomník umístěna informační tabule mimo jiné s textem, že maršál Koněv nebyl nositelem svobody, ale jejím dlouhodobým utlačovatelem. Oč je skupina menší, o to více halasně křičí a nikoli náhodou je jí poskytován veřejný mediální prostor.

 

Svůj podnět signatáři odvodňují snůškou účelových a tendenčních tvrzení, které s objektivním historickým hodnocením nemá nic společného. Jsou hulvátskou urážkou a skandálním znevažováním všech rudoarmějců, kteří se podíleli při osvobozování Československa. Jádrem tohoto útoku na roli Rudé armády při osvobozování Československa, je záměr zkreslit historická fakta a přepsat dějiny. Připomínám, že více jak 140 tisíc sovětských vojákův bojích za naše osvobození položilo své životy, proto, abychom my mohli žít. Nemáme právo zapomenout na 360 tisíc československých obětí nacistického teroru ani na plány  německé okupační moci k likvidaci nejen českého národa. Pomník v Praze 6 vznikl jako výraz poděkování Koněvovi a 1. ukrajinskému frontu, je připomínkou Sovětského svazu, který nesl během 2. světové války hlavní tíhu boje s fašismem. A to je ona podstata, která je všem antikomunistům trnem v oku.

Co všechno má být ještě z naší historie odstraněno,politicky účelově přepsáno a přejmenováno? Co má být ještě zakázáno anebo povoleno? Proč je do komunální politikymísto věcného řešení naléhavých problémů vnášeno napětí? Komu to slouží?Kam nás to chtějí členové konzervativního klubu zatahovat? To nejsou otázky jen pro Radu MČ, ale pro nás všechny.

Výroky některých radních MČ P6 jsou přinejmenším zarážející. Naznačují, že v době 70. výročí osvobození od fašismu jsou připraveni vyhovět těmto 7 signatářům zavěšeníminformační tabule na pomník maršála Koněva. Zdá se, že noví radní v Praze 6 nic neví otisícovkách petentů, kteří požadovali zachování tohoto pomníku a odmítli jakoukoli manipulaci s ním. Stejně jako velké množství spoluobčanů si nepřeji žádnou změnu tohoto památníku, odmítám jakékoli politicky účelové, tendenční znevažování role Rudé armády při osvobozování Československa a Prahy. A osvoboditelům, těm, co již nejsou mezi námi, ale i těm žijícím, se veřejně omlouvám a vzkazuji, že komunisté, kteří působí v zastupitelstvu MČ Prahy 6,jakož i tisíce zdejších spoluobčanů k hulvátům nepatří.


JUDr. Ivan Hrůza, interpelace ZMČ Praha 6, 24. dubna 2015

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .