header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Ukrajina brání uctění památky obětí Volyňského masakru

Dne 28. února ukrajinská SBU zakázala vstup na Území Ukrajiny delegaci strany "Zmiana" (Změna) při cestě k památníku Volyňského masakru. Někteří z vykázaných poláků na Ukrajině dosud ještě nikdy nepobývali a na státní hranici rovnou dostali do pasu razítko se zákazem vstupu na Ukrajinské území na dobu tří let. Důvod zákazu vstupu na Ukrajinu sdělen nebyl. Mateusz Piskorski, předseda strany "Zmiana", podal k polským úřadům žádost o vyšetření zákazu účasti na památečním aktu. Polská vláda ještě před vznikem válečného konfliktu na východě Ukrajiny v loňském roce jasně deklarovala Volyňský masakr jako genocidu na polácích. V současné době se Polsko k těmto historickým událostem nevyjadřuje.

 

Volyňský masakr vešel do dějin jako jedna z největších genocidních čistek druhé světové války. Ukrajinské haličské jednotky podléhající vedení německé SS provedly v letech 1943 až 1944 selektivní vybíjení polského obyvatelstva na západní Ukrajině. Maximální intenzity dosáhl masakr v létě 1943. Počet obětí není přesně znám a údaje se pohybují v rozmezí 50 - 100 tisíci zavražděných obyvatel západní Ukrajiny. Vzhledem k mobilizaci mužů do armády a jejich nepřítomnosti v domovech, byla většina obětí z řad dětí, žen a starých lidí. Masakr byl specifický i tím, že jej doprovázelo hromadné mučení obětí před jejich usmrcením. Běžné byly případy čtvrcení za živa, věšení živých lidí za jejich vnitřnosti, nebo přibíjení dětí na vrata a stromy.

Mnohé z politických subjektů zapojených do současné politické moci na Ukrajině se hlásí k politickému odkazu Banderovských ozbrojených složek, tzv. Ukrajinské povstalecké armády, která provedla Volyňský masakr. Polsko, jehož politické vedení rovněž koketuje s fašistickými praktikami, tiše mlčí i k tak intimním záležitostem, jako je hanění památky svých vlastních občanů. Na dotaz Mateusze Piskorského ohledně zákazu uctění památky zavražděných zatím polské úřady neodpověděly a vyjadřují tak tiše své sympatie k nově nastupujícímu fašismu na Ukrajině i v Polsku.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .