header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Proč česká média nemluví o demonstracích ve Slezsku

Na polské straně Slezska už více než měsíc probíhají demonstrace horníků proti neustále se zhoršující sociální situaci. Policie dokonce přikročila i ke střelbě gumovými projektily do demonstrujících horníků, což je ve střední Evropě ve 21. století rarita. Česká média však o tom informují jen velmi stroze a některá dokonce vůbec. Mají pro to hned několik důvodů.

 

1. Důl Silesia, kde je odpor horníků nejsilnější patří českému holdingu EPH, ve kterém jsou zainteresováni lidé jako Petr Kellner a Daniel Křetínský. Právě oni se snaží v Polsku zostřit vykořisťování slezských horníků po vzoru Ostravska, kde poloviční počet horníků musí vytěžit oproti Polsku dvojnásobné množství uhlí. Bez volných víkendů a dalších výhod. Velice moderní je v současné době i najímat horníky přes personální agentury. Takoví horníci mají až o třetinu nižší mzdy než kmenoví zaměstnanci. A nejbohatší a nejvlivnější člověk v ČR očividně o negativní publicitu jedné ze svých dceřiných firem nestojí.

2. Česká média jsou v rukou oligarchů. Výše jmenovaný Daniel Křetínský ovládá periodika jako Blesk, Reflex a další. Další uhlobaron, ždímající horníky až na kost, Zdeněk Bakala ovládá taktéž týdeník Reflex a Hospodářské noviny. Navíc největší z oligarchů Andrej Babiš, majitel deníků MF Dnes a Lidové noviny určitě nemá zájem jakkoli povzbuzovat odborářskou činnost ve svých četných firmách.

3. Čeští kapitalisté mají strach z přelití protestů přes hranice. Vždyť město Jastrzębie-Zdrój, kde se nachází důl Silesia leží jen 6 km od státní hranice s ČR. Slezští horníci už dokonce několikrát požádali své kolegy na druhé straně hranice o solidární protesty. Bohužel bez výsledku. Dost k tomu uhlobaronům nahrávají i žluťácké odbory. Předseda Sdružení hornických odborů OKD prohlásil pro časopis Týden: "Horké hlavy se nám ale zatím daří zchladit".

Vypadá to tedy, že naši kapitalisté mezinárodní solidarity horníků bohužel obávat nemusí. Horníci z Ostravska, kteří měli za socialismu četné výhody, byli v listopadu 1989 mezi prvními na náměstích.  Dnes, když o ně postupně přicházejí, tak zůstávají doma a uklidňují se tím, že přes agentury je v jejich dolech zaměstnáno spoustu Poláků a Slováků, kteří "půjdou první". Zřejmě si však neuvědomují, že pokud se oni teď nepostaví za své polské a slovenské kolegy, tak až půjde o jejich propouštění, tak se asi pak těžko někdo zastane jich.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .