header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Venezuela: Maduro vyhlásil nová opatření pro kolísající ekonomiku

Venezuelský prezident Nicolás Maduro vyhlásil ve svém projevu v Národním shromáždění četná ekonomická opatření.

Ropa ve Venezuele je "nejlevnější na světě", prohlásil, ale "přišel okamžik zvýšit ceny." V hodnocení minulého roku Maduro reagoval na opoziční násilí a zesílení ekonomické války proti vládě. Rok 2014 popsal jako "složitý rok, nicméně v míru".

Venezuelská ekonomika vloni poklesla o 2,8 %; ale navzdory tomu byly sociální výdaje zachovány. "Můžeme říci, že v roce 2014, navzdory otřesům a útokům ... navzdory sabotážím a ekonomické válce ... jsme udrželi sociální výdaje na 61 procentech ... se šestinásobným zvýšením výdajů na veřejné vzdělání, jedenadvacetinásobným na bezpečnost, devítinásobným na zdraví, devítinásobným na spoluúčast, šestinásobným na bydlení, osminásobným na kulturu a desetinásobným na vědu a techniku ... Také nerovnost se snížila z 0,398 na 0,382."

Prezident také oznámil, že plán na bydlení Misión Vivienda (Operace bydlení) splnil svůj cíl dokončit 673 416 domků v roce 2014, a na rok 2015 je plánováno jich postavit 400 000, a také zvýšit počet oblastí Misión Barrio Tricolor (Operace Tříbarevné okolí) ze 127 na 200. Maduro oznámil zvýšení minimální mzdy a penzí o 15 % s prohlášením: "Největší úkoly máme v ekonomice; model nesmíme změnit, ale prohloubit." Podobně má být během roku 2015 pomocí Misión Vivienda zařazeno 300 000 nových penzistů do veřejného penzijního systému. "V roce 2015 uskutečníme zvláštní plán ochrany venezuelských rodin," oznámil, "jehož cílem bude ochrana dětí, penzistů a žen." Vyhlásil sčítání příbytků, které jsou zapsány v projektu, ochranu víc než půl milionu rodin, a také navýšení grantů pro žáky středních škol a univerzitních studentů.

Netrpělivě očekávaná vyhlášení také obsahovala revizi celé národní distribuční sítě, přicházející po opakovaném odsouzení křečkování a pašování. "Dialogu už bylo dost! Dám distributorům podepsat ultimátum, že budou respektovat lidi, a jestli ne, budu konat s veškerou vahou zákona? Začněme s celonárodní revizí distribuční sítě!"

Madurova vláda také schválila pozoruhodné investice do produkce potravin a do zemědělství ve snaze bojovat s ekonomickými strastmi země. Mnozí lidé nicméně cítí, že opatření nepřinášejí řešení hluboce zakořeněných problémů zaviněných ekonomickou válkou, jako záměrné zhoršování situace v zásobování; navíc sedmašedesátiprocentní inflace užírá mzdy. Některé levicové síly tato opatření kritizují jako "reformistická" a "nedostatečná"; pravice si naopak nepřestává stěžovat na měnové kontroly a na ekonomický model.

Maduro se zmínil o blížících se parlamentních volbách (i když datum ještě určeno nebylo) v nichž opozice doufá, že získá půdu pod nohama v silně provládním parlamentu. "Nepochybuji, že bolívarská revoluce dosáhne ve volbách velkého vítězství. Příští rok se tu opět uvidíme. Kdyby byly volby dnes, pravici bychom porazili."

Maduro zasvětil novoroční projev Robertu Serrovi, mladému revolučnímu poslanci, který se nedávno stal obětí atentátu polovojenských sil, financovaných pravicovými organizacemi.

Z irského "The Socialist Voice" (únor 2015) přeložil Vladimír Sedláček

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .