header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Francouzští důstojníci v pevnosti teroristů v Baba Amr v Sýrii

Existuje skutečnost, kterou nikdo nemohl nikdy vyprávět a která dnes, po teroristickém útoku na redakci Charlie Hebdo v Paříži dostává nový význam

V roce 2011 bylo město Baba Amr, v distriktu Homs, dobyto zpět, po téměř roce obklíčení a bombardování vojsky Syrské arabské republiky. Baba Amr bylo pevností rebelů. Kapitulace probíhala v několika hodinách. Je zde skutečnost, kterou nikdo nikdy nemohl vyprávět a která dnes po teroristickém útoku na redakci Charlie Hebdo v Paříži a také ve světle prohlášení prezidenta Hollanda, který zdůraznil svou vůli bojovat s terorismem "ve všech jeho formách" a "kdekoliv", získává nový význam.

 

To, co Elisejský palác nemůže vyprávět je, že uvnitř pevnosti, společně s povstalci, z nichž mnozí byli džihádisté, byli též důstojníci z Francie, Saudské Arábie a Kataru. Tato zpráva byla roky utajována. Zpráva která nemohla být sdělena veřejnosti, aby nebyl pohoršen prezident Hollande, odpovědný za vyzbrojování ozbrojených skupin v Sýrii, které neměly nic společného s demokracií.

Dnes díky našim pramenům, které byly na místě, můžeme vyprávět, co se odehrávalo během těchto hodin. Baba Amr byla doslovně řečeno předána syrské armádě výměnou za mlčení. Důstojníci, mezi nimiž bylo mnoho Francouzů, opustili Sýrii v deseti autobusech, kdy díky tmavým sklům nebylo vidět dovnitř. Aby byla anonymita garantována, do vnitřku autobusu byly upevněny plachty. Nikdo nesměl vidět, že mezi teroristy byli též francouzští vojáci a důstojníci. Nikdo to nesměl vidět.

Tato kolona autobusů opustila Sýrii překročením turecké hranice. Pak stopy po ní zmizely.

To, co se stalo v Paříži, je hrozně. Ale nikomu neunikne, jak je Francie odpovědna za vyzbrojování a cvičení těchto falešných revolucionářů. Někteří z nich vyrazili do Sýrie z Paříže, aby svrhli vládu, která až do té chvíle zažila v míru se všemi. Nikdy a žádným způsobem Bašár al Assad neprováděl atentáty na národní bezpečnost Evropy, Spojených států a zemí ze zálivu. Nikdy.

Syrský prezident byl respektován na mezinárodní úrovni a považován za jeden z faktorů stability Středního východu. Takového názoru byl například současný státní tajemník USA John Kerry. Kdo zabil 12 lidí v Paříži, nemůže být považován za ?teroristu? ve vlasti a současně za ?demokratického rebela? v Sýrii. Je třeba být čestným a nalézt odvahu prohlásit, že tato špinavá válka vyvolaná Západem má mnoho rukou, na nichž je krev. Ruce teroristů. Ale také ty Hollandovy. Nejhoršího prezidenta v dějinách francouzské republiky.

Ať žije Charlie Hebdo. Ale především ať žijí ti novináři, kteří padli při své práci v Sýrii, aby vyprávěli o hrůzách prováděných teroristy za absolutního ticha národních médií, která pouze dnes hovoří o svobodě tisku a svobodě projevu. Jim se nikdy nedostalo první stránky ani titulku v novinách.

Autor: Alessandro Aramu (1970). Novinář, ředitel geopolitického časopisu Spondasud. Autor reportáže o zapatistické revoluci v Chiapasu (Mexico) a o hnutí Hezbollah v Libanonu. Reportáže ze srdce libanonského hnutí odporu (Arkadia, 2012). Je spoluautorem knihy Syria. To, co média neříkají (Arkadia 2013) a Střední východ. Politika ve Středomoří na pozadí války v Sýrii (Arkadia Editore 2014). Je členem Italsko/Arabskeho centra Assadakah a místopředsedou Národní koordinace za mír v Sýrii.


Zdroj: http://spondasud.it/2015/01/rivelazioni-quegli-ufficiali-francesi-nella-roccaforte-dei-terroristi-a-baba-amr-in-siria-6311


Překlad: Komunistický svaz mládeže

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .