header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Memorandum Vojáků proti válce

K bezpečnostní situaci na evropském kontinentě v globálních souvislostech s možným negativním dopadem na ČR

Členové občanského sdružení Vojáci proti válce z.s., generálové a důstojníci ozbrojených složek ČR ve výslužbě, v souladu s Programovým prohlášením a Stanovami sdružení pozorně sledujeme a vyhodnocujeme vývojové trendy v oblasti zajištění bezpečnosti nejen České republiky, ale i na evropském kontinentě a v globálních souvislostech. Jde také o sledování a vyhodnocování procesů v místech zvětšení napětí a nebezpečí rozvinutí podmínek vedoucích ke vzniku válečného konfliktu a tím i vzniku reálného nebezpečí pro Českou republiku a její občany.

Jsme vážně znepokojeni vývojem situace na východě Evropy - Ukrajině, kde místo uklidnění, posílení míru a řešení vnitřních sporů mírovými prostředky bez použití síly, v souladu s Chartou OSN, pokračují krvavé ozbrojené střety vládních "dobrovolnických" jednotek s tzv. "pro-ruskými separatisty" v permanentní nevyhlášenou válku. Současná situace, která nabývá na intenzitě, vyvolává napětí a nedůvěru mezi velmocemi, ohrožení bezpečnosti a stability nejen pro Českou republiku a její občany, ale především na celém Evropském kontinentě a ve svém důsledku může přerůst ve válečný konflikt velkých rozměrů s těžko kontrolovatelnými a předvídatelnými důsledky. Za strůjce a živení této situace je označováno Rusko.

Jako projev schizofrenie lze označit výroky, že Rusko je válečnou hrozbou. Rusko je obklíčeno stovkami vojenských základen USA/NATO (z téměř 1000 rozmístěných na cizích územích z toho 3 na území ČR) a ještě je po něm provokativně požadováno stáhnout své vojenské jednotky, které překrývají hranici s nestabilním státem, na jehož území probíhají nepřehledné ozbrojené konflikty.

Z pečlivé a objektivní analýzy příčin vzniku krizové situace na Ukrajině, hraničící s hrozbou vzniku válečného konfliktu vychází poněkud jiné závěry. Jde o naplňování geostrategických zájmů především USA a NATO - strategie přibližování a rozšiřování euro-atlantického prostoru, jak je stanoveno ve strategické koncepci USA a rozpracováno ve strategické koncepci NATO. Jak několikaleté zkušenosti ukazují naplňování těchto cílů se děje stále stejnými "osvědčenými" a vylepšenými metodami, které vedou k totální destabilizaci celého státního systému dotyčného státu. Využívání smyšlených, nepravdivých a překroucených informací k rozpoutání hysterie a antipatie hraničící s nenávistí vůči nově označenému nepříteli. Dosud praktikováno ve všech válečných konfliktech vedených Spojenými státy a členskými státy NATO po rozpuštění Varšavské smlouvy. Svévolné a hrubé porušování a pošlapání dosud platných mezinárodních právních norem a obcházení a pohrdání Chartou OSN a Rady bezpečnosti je směšné vyčítat nyní, účelově Rusku, když toto bylo ve značné míře praktikováno ze strany USA a NATO v případech Svazové republiky Jugoslávie, Afghánistánu, Iráku, Libye, Sýrie.

Ve dnech 4-5. září se bude ve V. Britanii ve Walesu konat summit NATO. Tento summit při příležitosti 65 výročí založení NATO mohl hledat možnosti mírového řešení Ukrajinské krize - v terminologii NATO agrese Ruska proti Ukrajině. Místo toho však pokračuje známé, jen silnější harašení zbraněmi a vyvolávání válečné psychózy. Již úvod je burcující:

"Summit přichází v době, kdy NATO čerpá ze zkušeností své nejdelší mise v Afghánistánu a na pozadí nestability na Ukrajině. Je to příležitost, aby bylo potvrzeno, že NATO je i nadále v čele budování stability v nepředvídatelném světě."

V agendě summitu členské státy Aliance budou především řešit:

  • možnosti navyšování svých obranných rozpočtů,
  • přítomnost aliančních vojsk na území východoevropských členských zemí a
  • dokument reagující na ruskou agresi proti Ukrajině pracovně nazvaný Akční plán připravenosti.

Generální tajemník NATO k přípravě summitu uvedl:

"Jsme v klíčovém okamžiku v historii, náš mír a bezpečnost jsou znovu testovány, nyní ruskou agresí proti Ukrajině."

Veřejné mínění v mnoha státech, a to nejen v Evropě, stále hlasitěji vyslovuje nesouhlas s cizími vojenskými základnami na svém území, stejně jako s nasazováním jednotek NATO daleko od hranic aliance. V ČR Sílí hnutí proti rozmístění aliančních jednotek na území ČR. Dokonce i poznatky zpravodajských služeb ČR v několika svých výročních zprávách připouštějí, že již samotné členství ČR v NATO a působení ozbrojených sil ČR v zahraničních misích NATO, je trvale jedním z nejvážnějších rizik, jež by mohlo ve formě teroristických útoků ohrozit bezpečnost ČR a jejích obyvatel. V přípravě nynějšího summitu NATO se vyskytují i určité problémy ze strany členských států. Na příklad Německý parlament zvažuje, že bude vetovat vyslání německých jednotek do společných akcí Severoatlantické aliance.

Jsme přesvědčeni, že k zajištění bezpečnosti republiky a jejích občanů je možno a nutno hledat a volit jiné cesty, než je účast a aktivity ČR ve vojensko-bezpečnostních strukturách NATO. Jako škodlivé a nepřijatelné se nám dále jeví:

  • nebezpečí rozpoutání ozbrojeného konfliktu velkých rozměrů v Evropě s nedozírnými důsledky při řešení ukrajinské krize
  • vysílání příslušníků ozbrojených sil ČR do současných, nebo budoucích zahraničních operací a "misí" USA/NATO, bez příslušného rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN;
  • zřizování cizích vojenských základen na území ČR pod jakoukoliv záminkou, bez možnosti občanů republiky vyjádřit se k této záležitosti v referendu;
  • další rozšiřování "euro-atlantického prostoru" - "přibližování" NATO na východ;
  • souhlas státních orgánů ČR s budováním nových vojenských základen a rozmísťováním nových zbraňových systémů USA/NATO na evropském kontinentě, včetně rozmisťování aliančních jednotek na území jiných států, které může znovu vést k vyvolávání nedůvěry a napětí mezi státy a k dalšímu zbrojení.


Praha 27. srpna 2014

 

Generál-poručík v.v. Oskar Marek

člen Republikové Rady VPV z.s

 

plukovník v.v. Jiří Bureš

předseda VPV z.s.

 

generál-major v.v. Michal Gondek

člen Republikové Rady VPVz.s.


Toto MEMORANDUM bude rozesláno:presidentovi ČR-vrchnímu veliteli ozbrojených sil ČR, předsedovi vlády ČR, ministrům obrany a zahraničí a všem poslancům a senátorům PČR, předsedovi Evropského parlamentu, všem poslancům frakce GUE/NGL V Evropském parlamentu, sdělovacím prostředkům, občanským iniciativám v ČR i zahraničí, prezidentovi Světové rady míru, Evropského mírového fóra a Prezidentovi mezinárodního poradního výboru důstojníků v záloze a dáno k využití mediím v ČR.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .