header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Děti na hranicích USA jsou naším rozsudkem

Jak je tak často pravdou, tím nejdůležitějším o současné migraci desítek tisíc dětí bez doprovodu do USA je to, co zůstává nevyřčeno.  

Drtivá většina těchto dětí, řekla nám Hlavní komise OSN pro uprchlíky, přichází ze čtyř zemí: Salvadoru, Guatemaly, Hondurasu a Mexika. Nicméně v tomhle zapomnětlivém státě, nazývaném Spojené státy, není ani hlásku o tom, co USA udělaly těmto zemím a jejich dětem v posledních desetiletích, že to vyvolalo takovou migraci. 

 Kde se například hovoří o masakru v El Mozote v Salvadoru, kde v USA vycvičení a zaplacení vojáci Atlacatlského praporu v roce 1981 chladnokrevně povraždili 800-1000 rolníků, mezi nimi stovky dětí, v rámci údajné "války s komunizmem" prezidenta Reagana? Kde je zmínka o celkem 75 tisících civilistů, zabitých v Salvadoru coby součást Reganovy války? Kde je rozjímání nad vraždou arcibiskupa Romera ze Salvadoru - teď navrženého na svatořečnění - kterého při mši zabily bojůvky, podporované Spojenými státy k ochraně nás všech, jak nám řekli, před "bezbožnými rudými"? Kde uslyšíme o vraždě šesti jezuitů v Salvadoru, spáchané opět Spojenými státy podporovanými vojáky, v roce 1989, měsíc po pádu Berlínské zdi a ukončení studené války? Kde je byť slovo, uprostřed všech těch oportunistických stisků rukou Republikánů s Demokraty, o zmasakrování mayských Indiánů během Reaganovy Svaté války, v němž Guatemalská komise pro pravdu došla k závěru, že to byla záměrná genocida? Proč neslyšíme o masakrech na Rio Negro, kde bylo v roce 1982 povražděno nějakých 444 mayských Indiánů? Kde uslyšíme truchlení nad dvěma sty tisíci nevinných, povražděných v Guatemale v 80. létech - 93 % z nich Spojenými státy podporovanými silami - v rámci Reaganovy ofenzívy ve Střední Americe? Proč se mlčí o 23 věřících, většinou římských katolících, zavražděných v Guatemale v 80. létech? Proč nám nic neřekli o puči v USA vycvičených generálů v Hondurasu v roce 2009, a o pokračující vojenské podpoře již USA dává násilníkům, kteří teď vládnou v Hondurasu železnou pěstí a zabíjejí víc novinářů než jakákoli jiná země světa? Jak to, že se nikdy nediskutuje o Spojenými státy podporované "drogové válce", která už stála přes 100 000 životů? Kde je vůbec nějaká zmínka o NAFTA (Severoamerické smlouvě o volném obchodu), jež zničila život dvěma milionům drobných rolníků v Mexiku a vyslala je, aby migrovali na sever? Proč se sdělovací prostředky ani nesnaží připomenout, že vůbec nedochází k migraci dětí z Nikaragui díky sociální politice a benevolenci Sandinistů - povstalecké skupiny, jež přežila Reaganovu brutální a nezákonnou válku s terorem, známou jako The Contras War?   

Aby to všechno neznělo jako dávno minulá historie, Alex Main v nádherném článku v NACLA (zpravodajský server North American Congress On Latin America; www.nacla.org ; pozn. překl.) vysvětluje, jak USA pokračují v podpoře represivních vojenských sil ve Střední Americe, z nichž mnohé byly zapleteny do nepopsatelných zvěrstev popsaných výše, a mnohé v těchto zvěrstvech pokračují. USA tak činí pod záminkou ?války s drogami?, ale, jak líčí Main, také aby zabránily šíření Socializmu 21. století Hugo Cháveze. Ale ani o tom nic nezaslechneme. Samozřejmě, jak by tomu mohlo být jinak? Pokud zvážíme tyto skutečnosti, jak bychom mohli dojít k jinému závěru, než že si všechny ty migranty, které Střední Amerika a Mexiko pošlou, zasloužíme? Že jim to skutečně dlužíme za ty zločiny, jichž jsme se vůči nim dopustili? Že tyto děti, které přicházejí k našim dveřím, vyžadují soucit a lásku a spravedlnost, a že jsme kvůli našim hříchům zavázáni k tomu, abychom jim to všechno dali?

Daniel Kovalik je právník v oblasti lidských a pracovních práv, žijící v Pittsburghu (USA). Promoval na Kolumbijské právnické škole v r. 1993 a vyučoval mezinárodní lidská práva na právnické fakultě university v Pittsburghu. Oceněn za článek, odhalující zabíjení odborářů v Kolumbii. O problémech lidských práv a zahraniční politiky píše pro Huffington Post a Counterpunch, a také přednáší na toto téma ve světě.

Autor: Daniel Kovalik

Zdroj: www.telesurtv.net, 3. srpna 2014

Překlad: Vladimír Sedláček

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .