header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Balkanizace Iráku

Pokud by byla pravda to, co se vypráví ve Washingtonu, že USA byly překvapeny ofenzívou Islámského státu v Iráku a Levantě (ISIS), prezident Obama by musel okamžitě odvolat vedení zpravodajské komunity, kterou tvoří CIA a další federální agentury, které provádějí špionáž a provádějí tajné operace po celém světě. Zcela jistě byli tito prezidentem pochváleni, pochopitelně zcela privátně. ISIS je ve skutečnosti funkční z hlediska strategie Spojených států v demolování států prostřednictvím skryté války. 

Mnozí z jejich velitelů pocházejí s libyjských islamistických formací, které byly dříve klasifikovány jako teroristické. Poté byli vyzbrojeni, vycvičeni a financováni tajnými službami USA, aby svrhli Kaddafího. Potvrzuje to sama ISIS, když vzpomíná na své dva libyjské velitele: Abu Abdullah al Libi, který bojoval v Libyi předtím, než byl zabit konkurenční skupinou v Sýrii 22. září 2013, a Abu Dajana, který pot, co také bojoval v Libyi, byl zabit 8. února 2014 v Sýrii ve střetu se skupinou Al Kajdy, dříve spojeneckou.

Když začala skrytá válka s cílem svrhnout prezidenta Assada, mnozí bojovníci přešli z Libye do Sýrie a připojili se k těm, kteří ve své většině nebyli Syřané a pocházeli z Afghánistánu, Bosny, Čečenska a jiných zemí. ISIS vytvořila větší část své síly právě v Sýrii, kde byli "rebelové" infiltrovaní z Turecka a Jordánska vyzbrojeni zbraněmi pocházejícími z Chorvatska prostřednictvím sítě organizované CIA (jejíž existence byla zadokumentována také reportáží deníku New York Times z 26. března 2013). 

Je možné, že CIA a další agentury USA - disponující hustou sítí špionů, efektivními bezpilotními prostředky a vojenskými družicemi - nevěděli že ISIS připravuje mohutnou ofenzívu proti Bagdádu, ostatně ohlášenou celou řadou atentátů? Zjevně ne. Proč tedy Washington nebubnoval na poplach před jejím začátkem? Protože jeho strategickým cílem není obrana, ale kontrola iráckého státu.  

Poté, co ve druhé irácké válce vydaly na vojenské operace více jak 800 miliard dolarů a po započtení všech výdajů včetně těch použitých ve zdravotnictví, vidí nyní Spojené státy stále více v Iráku přítomnou Čínu: ta nakupuje přibližně polovičku ropné produkce a realizuje velké investice do těžebního průmyslu Iráku. A nejen to, během návštěvy čínského ministra zahraničních věcí v Bagdadu vlády obou zemí podepsaly smlouvy předpokládající také vojenské dodávky z Číny. V květnu se irácký prezident Nouri al-Maliki, spolu s íránským prezidentem Hassanem Rouhanim, zúčastnil v Šanghaji Konference o opatřeních pro zvýšení spolupráce a posílení důvěry v Asii. Irán je země, se kterou al-Malikiho vláda podepsala loni v listopadu dohodu, která je výzvou embargu USA, a předpokládá nákup zbraní v hodnotě 195 milionů dolarů. 

Na tomto pozadí dochází k ofenzivě ISIS, která podpálila Irák, když nalezla hořlavinu v rivalitě mezi sunnity a šíity, vyostřenou al-Malikiho politikou. To umožňuje Spojeným státům realizovat svůj strategii kontroly Iráku. V tomto rámci nelze zapomenout na plán, který prošel Senátem USA a předložil ho současný viceprezident Spojených států Joe Biden a který předpokládá "proměnu Iráku na tři poloautonomní oblasti: kurdskou, sunitskou a šíitskou", s "omezenou ústřední vládou v Bagdadu". Jinými slovy rozdrobení Iráku. 

Autor: Manlio Dinucci

17. června 2014

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .