header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Oděsa - nový zločin neofašistického režimu

Prohlášení předsednictva Ústředního výboru Komunistické strany Ukrajiny

Tragický vývoj politické situace na Ukrajině je poznamenán novým krvavým zločinem, který svojí cyničností a svými těžkými důsledky překonal vše, co se až dosud dělo v rámci pokračujícího ostrého konfliktu. Včera, 2. 5. 2014, byla v Oděse provedena akce tzv. "očisty města" od "separatistů", která se změnila v krvavý boj s těžkými následky.  

Více než tisícovka hrdlořezů z nechvalně známého "Pravého sektoru", z nichž většina přijížděla do města ze západních částí Ukrajiny po dobu několika dnů, a také fotbaloví ultras (fanatici) z Kyjeva a Charkova, kteří byli ozbrojeni tyčemi, lahvemi naplněnými zápalnou směsí, oslepujícími a ohlušujícími granáty a někteří dokonce střelnými zbraněmi, napadli - za přihlížení pořádkových složek - stanový tábor příznivců antimajdanu na "Kulikově poli". Zbili nacházející se tam pokojné občany včetně žen a starců a vytěsnili neozbrojené lidi k budově Domu odborů, kde napadení hledali ochranu.   

Fašističtí hrdlořezi poté zablokovali východy z budovy a začali do ní házet "Molotovovy koktejly", které před tím demonstrativně připravovali před budovou, zapálili budovu a poté bránili hasičům v hašení vzniklého požáru. Mnozí lidé, kteří tak neměli šanci dostat se ven z hořící budovy, zemřeli na otravu oxidem uhelnatým nebo uhořeli zaživa. Druzí, kteří se pokoušeli zachránit skokem z oken budovy, byli na zemi zvířecky utlučeni řádícími bestiemi.  

Policisté, kteří byli na místě události přítomni, proti divokému řádění hrdlořezů nijak nezasáhli.

Podle informací místních orgánů padlo za oběť tomuto a dalšímu řádění, které se tento den odehrávalo v Oděse, 46 lidí. Mnozí lidé byli zraněni. Z počtu zraněných přibližně 200 lidí vyhledalo lékařskou pomoc.

Předsednictvo Ústředního výboru Komunistické strany Ukrajiny vyjadřuje svoji hlubokou soustrast příbuzným a známým nevinných obětí. Tyto oběti jsou důsledkem neuvážené politiky pravicově -nacionalistického režimu, který se na Ukrajině chopil moci.

Tragické události v Oděse, stejně tak jako krveprolití ve Slavjansku, Kramatorsku a v druhých městech donbaské a charkovské oblasti a na jihu Ukrajiny, se staly, protože vláda, která rozpoutala otevřenou válku proti vlastnímu národu, sázíc na hrubé násilí, nevěnujíc pozornost zákonným požadavkům svých občanů, dala volný průchod činnosti různým nezákonným ozbrojeným skupinám, které jsou formovány především tzv. "Pravým sektorem". 

Požadujeme okamžité zastavení vojenských operací proti vlastním občanům, rozpuštění vládou a oligarchií zformovaných banditských uskupení. Požadujeme přísné dodržování Ústavy a zákonů Ukrajiny. Požadujeme postavit před soud ty, kteří organizovali a financovali "oděskou Chatyni". [Odkaz na vyvraždění a vypálení běloruské vesnice Chatyň 22. 3. 1943 nacistickou jednotkou 118. Schutzmannschaft Batalion, jejíž členy tvořili především právě ukrajinští nacionalisté a kolaboranti, váleční zajatci a speciální prapor SS Dirlewanger, jenž se později podílel na masakrech při potlačování Slovenského národního povstání v roce 1944. Pozn. překl. Viz např.: http://en.wikipedia.org/wiki/Khatyn_massacre] 

To co se dnes na Ukrajině děje, demonstruje nebezpečnou demoralizaci bezpečnostních složek, jejich neschopnost zabezpečit právo a pořádek na Ukrajině, ochránit životy a majetek občanů. Kádrové změny v bezpečnostních složkách, prováděné pod tlakem neonacistických sil, vedly k tomu, že bezpečnostním složkám dnes velí lidé, kteří nejsou schopni zajistit jejich normální práci, že z bezpečnostních složek jako jsou policie, Bezpečnostní služba a armáda odchází zkušení pracovníci. V mnoha případech pak zmíněné kádrové změny vedly k likvidaci odborné způsobilosti těchto státně důležitých složek moci.

Takovýto stav nelze dále trpět. Do bezpečnostních složek je potřeba okamžitě vrátit profesionály, které je třeba chránit před tlakem nacionálně - radikálních a jiných politických sil. Je potřeba znovu zabezpečit normální podmínky těmto složkám státní moci pro výkon jejich ústavních pravomocí.

Nechápeme pozici některých místních vedoucích činitelů ohledně vzniklé situace, jejich nečinnost, podlézavost běsnícím neonacistům a někdy i zbabělost. Předseda oděské oblastní administrativy Nemirovský pojmenoval zvěrské zločiny banditů jako "zákonné". Takový člověk nemůže zaujímat tak odpovědné místo a musí být bezodkladně odvolán a předán soudu.  

Tragické události v Oděse ukázaly, co přinesl Ukrajině a našemu národu státní převrat a co přineslo převzetí moci silami, které jsou pod ochranou prozápadních neonacistických sil - duchovních dědiců fašistických pomahačů z dob Velké vlastenecké války. Tyto reakční síly vytvořily v naší společnosti ovzduší strachu a beznaděje, stálého psychologického napětí a nyní se rozpřahují k tomu, aby vymazaly z naší národní paměti hrdinské činy našich otců a dědů, kteří porazili fašizmus.  

Sdílíme pobouření našich občanů ve vztahu k vyzývavému chování nacionálně - radikálních poslanců v ukrajinském parlamentě, kteří ze všech sil schvalují zločiny fašistických hrdlořezů v Oděse, nazývajíce je "pokračovateli díla velkých nacionalistů", "ztělesněním ukrajinského ducha" a kteří používají teror a nezákonné praktiky k zastrašení našich občanů. 

Situace od nás vyžaduje, abychom zorganizovali a stmelili všechny vlastenecké síly, abychom se rozhodně postavili všem provokatérům, kteří se snaží vnutit naší společnosti neomezené panství nenávistné nacionálně - šovinistické ideologie, kteří se snaží utužit fašistické pořádky v naší vlasti.  

Zvláštní aktuálnosti tak dnes nabývá výzva:

"LIDÉ, BDĚTE!" 

 

Kyjev, 3.5.2014

 

Překlad: Komunistický svaz mládeže

Zdroj: http://www.kpu.ua/novoe-zlodeyanie-neofashistskogo-rezhima/

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .