header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Parlamentní volby v Maďarsku roku 2014

Dne 6. dubna se v Maďarsku uskutečnily sedmé parlamemtní volby od roku 1990. O jejich stručnou rekapitulaci jsme požádali našeho spolupracovníka a člena Maďarské levicové fronty.

Zúčastnilo se jich 61,24% voličů, což je menší účast než před 4 lety. Voby proběhly po zavedení reforem ve volebním systemu:

  • Výrazně byl snížen počet poslanců z 386 na 199, přičemž 106 bylo voleno v jednomandátových okrscích a 93 ze stranických kandidátních listin.

  • Nově zavedený volební system v jednmandátových okrscích je reativním většinovým systémem (first-past-the-post system) čili zvolen je kandidát, který získá nejméně o jeden hlas vice než druhý nejúspěšnější z kandidátů.

  • Volební klauzule zůstala na úrovni 5%.

Volební výsledky:

  • Vládnoucí pravicovo-středový FIDESZ získal dvoutřetinovou většinu, přesně 66,83% míst v parlamentu. Zvítězil v 96 volebních okrscích a jeho stranická kandidátka obdržela 45,05% hlasů. Ovšem účast ve volbách stranických kandidátních listin byla jen 45%. Z toho plyne, že system zvýhodnil FIDESZ oproti vůči němu opozičním či malým stranám.

  • Údajná levice, sociálně-liberální sdružení stran vedené bývalými premiéry získala 10 poslanců v jednomandátových okrscích jejich koaliční kandidátní listinu podpořilo svým hlasem 25,67 hlasujících voličů. Získala v parlamentu 38 křesel, což představuje 19,1% z celkového počtu poslanců.

  • Fašistická strana Jobbik ve volbách posílila. Ukazuje se, že lidé se obracejí k radikální pravici. V mnoha volebních okrscích získal kandidát Jobbiku dvakrát tolik hlasů než kandidáti tak řečené "levice" a často probíha dokonce těsná soutěž mezi kandidáty FIDESZ a Jobbiku. Ovšem jeho vůdce nedosáhl ve svém vlastním volebním okrsku volebního vítězství. Kandidátku Jobbiku podpořilo 20,3% hlasujících voličů a celkově získala 23 parlamentníc křesel (11,56%). Fašisty tedy podpořilo vice než milin voličů! Výrazně vyšších zisků dosáhli v oblastech s vyšším zastoupením romského obyvatelstva (většinou na východě Maďarska). 

  • Liberální a "zelená" strana nazvaná Politika může být jiná (Lehet Más a Politika, LMP) získala se svou kandidátní listinou 5,36% hlasů a s 5 poslanci představuje jen 2,51% míst v parlamentu. 

  • Pátou stranou je komunistická strana Maďarská dělnická strana. V jednomandátových okrscích postavila 33 kandidátů a její kandidátní listina obdržela 28 000 hlasů, což představuje 0,56%. Současně je třeba říci, že tohoto zisku dosáhla s 33 kandidáty, zatímco jiné strany 80-90 či dokonce 100 kandidáty měy horší výsledky. Sociální demokraté dostali jen 15 000 hlasů (0,3%). Kandidáti komunistické strany získávali v jednomandátových obvodech 200 až 600 hlasů, nejúspěšnější 650 hlasů. Jejich zisk představoval 0,5 až 1,6% a mnohdy tak byli na místě.

Maďarská dělnická strana využívala ve své kampani internetu, nekolik desítek videí a asi 80 bilboardů po celé zemi. Během kampaně dokázala získat jistou státní podporu, což bylo užitečné pro zlepšení podmínek její běžné práce. Jak je obvyklé, televise, rádia a tištěné sdělovací prostředky ji ignorovaly. Předvolební kampaň byla obecně na lepší úrovni než před čtyřmi lety. Do příštích voleb ovšem bude potřebovat postavit vice kandidátů.

Dalšími volbami, jichž se Maďarská dělnická strana zúčastní, budou obecní volby na podzim 2014. Vůči volbám do Evropského parlamentu komunistická strana vyhlásila bojkot a nebude se jich účastnit. (Maďarská dělnická strana se rozhodla neúčastnit se evropských voleb a vyzývá k bojkotu

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .