header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Společné prohlášení komunistických a dělnických stran k posledním událostem na Ukrajině

Poslední dramatické události, které probíhají na Ukrajině - to není "vítězství demokracie" a jakýchsi "revolucionářů", jak hlásají masové sdělovací prostředky USA a EU, ale nebezpečný vývoj, v prvé řadě pro samotný lid Ukrajiny.

Pomocí EU a USA vystoupily na politický "povrch" reakční politické síly, ideologičtí potomci nacistů, kteří kromě rozbíjení ústředí svých oponentů organizují a provádějí jejich politické pronásledování a zakazují politické strany. Především připravují opatření zaměřená proti komunistům a také rasistické zákony proti ruskojazyčným občanům, stejná, jaká už posledních 20 let existují v zemích "evropského" Pobaltí za jasné politické podpory EU.

My, komunistické a dělnické strany, při podepsání tohoto společného prohlášení:

  • Vyslovujeme naši účast a solidaritu s komunisty Ukrajiny, v prvé řadě s těmi, kteří vyšli na ulice bránit památníky Lenina a ostatní sovětské antifašistické památníky, které byly na mušce ideologické "čistky" historie, kterou chtějí provést nacionál-fašistické bojůvky.
  • Odsuzujeme USA a EU, které přistoupily k otevřenému vměšování do vnitřních záležitostí Ukrajiny a přímo pomáhají ozbrojeným fašistickým skupinám, podporují revanšismus a přehodnocení výsledků druhé světové války a mění antikomunismus na oficiální politiku, jakou je například očištění fašismu a fašistických skupin, jejich zločinné ideologie a činnosti, stimulování rozdělení lidu ukrajinského a plánované pronásledování ruskojazyčného obyvatelstva Ukrajiny.
  • Zdůrazňujeme nebezpečné pozice oportunistických sil, které rozšiřují iluze o tom, že může existovat jiná "lepší EU", "jiná lepší smlouva o asociaci EU s Ukrajinou". EU, jako každý kapitalistický mezistátní svaz, je kořistnickým svazem, v samotné své podstatě vysoce reakčním a nemůže vyjadřovat zájmy národa a lidu. Jedná a bude vždy jednat proti právům pracujících a národům.
  • Zdůrazňujeme, že události na Ukrajině, spojené s jednáním EU a USA, jsou výsledkem bezohledné konkurence těchto sil s Ruskem o kontrolu nad trhem, surovinovým bohatstvím a železniční sítí země. Národ Ukrajiny, jakož i ostatní národy Evropy, nemají žádné výhody při výběru jednoho nebo druhého imperialismu, tohoto nebo jiného kořistnického svazku.
  • Zájmy dělnické třídy a lidových vrstev Ukrajiny se musejí vymanit z "pastí" nacionalistických, rozdělujících možností výběru, založených na etnických, jazykových, náboženských zvláštnostech a učinit prioritou své společné třídní zájmy, stanovit svoji cestu třídního boje za svá práva a socialismus. Socialismus zůstává současným a aktuálním jako nikdy. Je to perspektiva proti nadvládě jakýchkoli kapitalistických nadnárodních svazků. Je to cesta společnosti, kde ekonomika bude pracovat nikoli na základě zisku, ale na základě potřeb pracujících.


Komunistická strana Albánie
Alžírská strana pro demokracii a socialismus
Rakouská komunistická strana
Brazilská komunistická strana
Demokratická pokroková tribuna, Bahrajn
Dělnická strana Bangladéše
Unie komunistů Bulharska
Komunistická strana Kanady
Komunistická strana Dánska
Německá komunistická strana
Sjednocená komunistická strana Gruzie
Komunistická strana Řecka
Komunistická strana Irska
Jordánská komunistická strana
Komunistická strana Mexika
Nová komunistická strana Nizozemska
Komunistická strana Norska
Komunistická strana Pakistánu
Komunistická strana Polska
Komunistická strana Ruské federace
Ruská komunistická dělnická strana
Komunistická strana Sovětského svazu
Nová komunistická strana Jugoslávie
Komunistická strana Švédska
Syrská komunistická strana
Komunistická strana Turecka
Svaz komunistů Ukrajiny
Strana práce Rakouska
Svaz komunistů Bulharska
Pól komunistické obnovy ve Francii
Komunistická strana Itálie

(Prohlášení předložené Komunistickou stranou Řecka a Německou komunistickou stranou).

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .