header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Oběd a večeře v Kyjevě

A kdo teď vytáhne 35 miliard dolarů, aby zabránil ekonomickému a finančnímu kolapsu post-převratové Ukrajiny? Nikdo na obzoru. 

Čtu v jednom zpravodajství z kyjevského náměstí slova jedné studentky, ještě utábořené pod nakupenými pneumatikami: "Chceme nezávislou Ukrajinu... Ale je potřeba, aby nám někdo pomohl". 

Jak je vidět, železná logika.

O kousek dál jeden kněz uniatské církve, té, která žehnala nacistickým bandám na Majdanu, vyhlašuje: "Ano, otevírá se temné období, ale také nadějné." 

Blahopřeji.

Pak čtu New York Times (NYT), kde se na první straně Steven Erlanger a David Herszenhorn vyjadřují zarmouceně, že: "Zdá se, že Evropská unie v ukrajinské sázce hrála moc vysoko."

Začínají se nejen přiznávat nátlaky zvenčí, ale i že se to přehánělo.

Vysoký nejmenovaný evropský funkcionář přiznal, že Evropa podcenila eventualitu podrážděnosti Ruska a jeho reakci. Říká: "Nedošlo k reálné shodě mezi členskými státy EU, pokud se týká dohody s Ukrajinou. Problém byl nastolen tak, jakoby jedinou důležitou věcí bylo, co musí Ukrajina udělat, aby podepsala, zatímco bylo třeba říci, co jsou Evropané ochotni udělat."

Lepší pozdě než nikdy, chtělo by se říci, pokud by mezitím nebyla stovka mrtvých, tedy do dneška, státní převrat a nástup k moci otevřeně nacistických a rusofobních ozbrojenců. To postačuje k závěru, že v Bruselu a v dalších evropských hlavních městech, počínaje Berlínem a Varšavou sedí u moci zcela neodpovědné osoby, pošetilí dobrodruzi.

Určité podezření jsme už měli, vzhledem ke způsobu, jak byla řešena krize eurozóny, ale nyní máme znepokojivou jistotu.

"Evropská unie, pokračuje významný NYT, nemá shodu svých členů, pokud se týká politiky vůči Rusku a ujel jí vlak před zhodnocením dopadu ruské ekonomiky a jejího tlaku na nerozhodného Mr. Janukoviče." 

A teď kdo vyndá z peněženky 35 miliard dolarů, aby se zabránilo ekonomickému a finančnímu kolapsu popřevratové Ukrajiny?

Paní Ashton jede znovu do Kyjeva, aby pochválila Ukrajinu, ale aby ji hned vyzvala k "usmíření a začlenění". Udělali hloupost a teď říkají: "My nabízíme pomoc, ale do budoucna už žádné vměšování."

Stálo by zato vysvětlit studentce. Vměšování provedli a pak se uvidí.

Chaos byl vytvořen, pokud jde o pomoc, na horizontu se nic neukazuje. Snad, říká Olli Rehn, zasáhne MMF. Ale udělá to "se svými pravidly". Jak víme, budou to lichvářská pravidla. Bude užitečné, aby se ukrajinští popové jeli zblízka podívat, co se stane, do Atén. 

Prozatím, říká evropská ministryně zahraničí, se nesmí zapomínat na "důležitost silných vazeb mezi Ukrajinou a Ruskem a na důležitosti je udržet". A polský premiér Donald Tusk, jehož tajné služby poskytly rozhodující pomoc nacistům ze "Svobody" a z organizace "Pravij Sektor", se stává nyní přímo sveřepým: "Nelze ani pomyslet, že zorganizujeme velkou sbírku pro Ukrajinu, zatímco Ukrajina pokračuje v plýtvání svých peněz na svoji vládu a zkorumpované oligarchy." 

Tady je dobře vidět zpupnost vítězů, kterým pochopitelně vůbec nezáleží na tzv. "ukrajinském lidu". Vyhráli zápas. Zbytek není důležitý. Dějinný význam těchto majordomů jim dovoluje, maximálně, poté co se naobědvali, rozhodnout se, kam půjdou dnes večer na večeři. 

 

Autor: Giulietto Chiesa

Překlad: Komunistický svaz mládeže

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .