header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Společné prohlášení českých organizací k říjnové akci kampaně Třídní boj místo světové války

My, čeští účastníci mezinárodní kampaně Třídní boj namísto světové války, se i v roce 2013 zapojujeme do další z řady aktivit této kampaně. Připomínáme si 75. výročí mnichovského diktátu, který ostře zasáhl lid Československa a všechny pokrokové síly naší vlasti. Připomínáme si zradu tzv. západních spojenců, kteří předhodili Československo Hitlerově genocidnímu panství ve snaze obrátit jeho agresivitu na východ proti Sovětskému svazu. Mnichovský diktát přinesl podřízení lidu a zdrojů Československa německé nacistické mašinérii a byl krokem k nastupující světové válce. Připomínáme si ale také hrdinství, které se naplno projevilo v těchto dnech, kdy Komunistická strana Československa a ostatní pokrokové síly v ČSR vyzývaly k obraně vlasti, a kdy jedinou mocností, která měla vůli pomoci naší vlasti, byl Sovětský svaz. Připomínáme si i zbabělost velké části vládnoucí třídy Československa, která buď rozbití státu sama připravovala, nebo pod dojmem zrady Francie a Velké Británie a strachu z iniciativy lidu kapitulovala. Vůle pracujících a ostatních složek obyvatelstva k boji se nakonec za daleko horších podmínek projevila v aktivním odporu proti okupaci, připojování se k partyzánskému hnutí, vstupem do československých vojsk v zahraničí i v otevřených vystoupeních lidu na nacisty ovládaných územích. Tento obrovský střet mezi reakcí představovanou německým nacismem a národy světa byl v roce 1945 dovršen osvobozením a lidovým vítězstvím nad nacismem. Obětí nacismu se stalo 360 000 občanů Československa. Největší oběť vyhnání okupantů z naší vlasti přitom přinesl Sovětský svaz. Na 140 000 bojovníků Rudé armády položilo při osvobozování Československa své životy a více než 411 000 jich bylo zraněno.

Naši předkové si ve vítězných dnech přísahali, že již nikdy nepřipustí hrůzy války. Tehdy se porážka německého nacismu zdála zárukou mírového rozvoje bez vykořisťování národů a lidí. Tuto přísahu přebíráme i my.

Dnes, 75 let od mnichovského diktátu a 68 let od vítězství nad nacismem žijeme v jiném státě. Československo již neexistuje, bylo obnoveno kapitalistické vykořisťování. Rozhodující část výrobních prostředků je vlastněna zahraničním, zejména německým kapitálem. Výsledky lidské práce zde vytvořené odplývají do zahraničí, naše zemědělství je dále likvidováno a podřízeno vyděračství německých potravinářských řetězců, tištěné informace jsou nám podávány skoro výhradně německým kapitálem vlastněnými médii. Tím, kdo skutečně ovládá Evropskou unii, je německý velkokapitál. Všechny sféry naší ekonomiky jsou anektovány německým kapitálem. Naše země byla přeměněna v závislý protektorát a nikoli bezdůvodně se o ní hovoří jako o "17. spolkové zemi". Armáda České republiky byla přeměněna na pomocné sbory NATO nasazované do agresí a okupací po celém světě. Tím se vlády České republiky stávají komplicem zodpovědným za válečné zločiny a jejich představitele je třeba hnát k trestní zodpovědnosti.

K tomu všemu krize - neoddělitelný projev kapitalistické společnosti - zvyšuje konkurenci a rozpory kapitalistů, kteří bojují o podíl na snižujících se ziscích. To vyvolává podobnou situaci jako před 75 lety s rostoucím nebezpečím velkého konfliktu, kde se naše země stane nástupním prostorem pro cizí zájmy. Kde se český lid a jeho mládež může znovu stát "potravou pro děla". Kde čeští pracující budou zařazeni do vyzbrojování v zájmu cizích kapitalistů. Podobně jako v době poroby za Protektorátu Čechy a Morava.

Že si je vládnoucí třída dobře vědoma, kam národy Evropy směřují, dokazují slova bývalého vedoucího představitele eurozóny Jean-Claude Junkera: "Kdokoliv věří, že věčná otázka války a míru v Evropě již neexistuje, se hluboce mýlí. Jak ukázaly války v Bosně a Kosovu, váleční démoni neodešli, pouze spí. Zaráží mě, když si uvědomím, jak podobné jsou okolnosti v Evropě roku 2013 těm, které byly před 100 lety. ...V roce 1913 mnozí věřili, že válka v Evropě nikdy nevypukne. Velké mocnosti kontinentu byly ekonomicky natolik silně propojeny, až byl rozšířen názor, že by si vojenský střet nemohly dovolit."

Jsme odhodláni tomuto nebezpečí všemi dostupnými prostředky bránit.


Třídní boj je bojem za vaši práci, bojem za živobytí pro vás a vaše děti!!!

 

K tomu: Plakát říjnové kampaně "Třídní boj místo světové války"

 

Trasa přes SRN a Českou republiku od 29. září do 8. října 2013

29. září - Mnichov
30. září - z Mnichova do Ingolstadtu
do Kelheimu a do Řezna
1. října - z Řezna do Norimberku
2. října - z Norimberku do Bayreuthu a do České republiky
3. října - Aš
4. října - z Chebu do Plzně
5. října - z Plzně do Berouna a do Prahy
6. října - z Prahy do Lidic
7. října - Praha
8. října - Praha

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .