header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Prohlášení Velvyslanectví Syrské arabské republiky

Velvyslanectví Syrské arabské republiky v Praze si dovoluje informovat o stanovisku Syrské arabské republiky k tvrzení západu a jeho spojenců o použití chemických zbraní v Sýrii.

Od začátku krize v Sýrii, která již trvá dva a půl roku, Spojené státy americké, jejich západní a regionální spojenci, Saudská Arábie, Turecko, Katar a jejich nástroje v podobě ozbrojených teroristických skupin a organizace Al-Kaida, ničí Sýrii, její infrastrukturu a zabíjí její národ. Ozbrojené teroristické skupiny masakrovaly syrské civilisty a vojáky. Tyto skupiny dostávaly politickou, finanční, vojenskou a logistickou podporu od jejich západních a regionálních spojenců, kteří nechtěli vidět jejich zločiny, a odpovědnost za tyto činy přenášely na syrskou vládu.

 

Od roku 2012 některé západní země a jejich spojenci z arabských států a regionálních zemí, Saudské Arábie, Turecka a Kataru zahájili propagandu o možnosti použití chemických zbraní syrskou vládou proti civilistům. Tato skutečnost podnítila v Sýrii podezření o chystaném teroristickém útoku za použití chemických zbraní, který bude přisuzován syrské vládě. Syrská vláda poslala dopisy předsedovi Valného shromáždění a OSN, kde varovala, že země podporující teroristy, předaly ozbrojeným teroristickým skupinám chemické zbraně, aby byly použity v Sýrii. Z jejich použití chtěli obvinit syrskou vládu.

Dne 19. 3. 2013 ozbrojené teroristické skupiny vystřelily raketu s otravnou látkou na vesnici Khan Al Asal, venkov Aleppo. Následkem tohoto činu je 25 mrtvých a 110 občanů zraněných z řad vojáků a civilistů. Sýrie oficiálně žádala generálního tajemníka OSN, aby byla vyslána mezinárodní neutrální mise expertů pro vyšetření této události. Ale Spojené státy americké, Velká Británie a Francie vytvářely různé překážky, aby tato mise nebyla uskutečněna.

Následně se Syrská arabská republika dohodla s generálním tajemníkem OSN na vyslání mise k vyšetření tvrzení o použití chemických zbraní. Mise začala její činnost 19. 8. 2013 a syrská vláda spolupracovala s touto misí za účelem odhalení pravdy.

Dne 21. 8. 2013, v průběhu činnosti mise, ozbrojené teroristické skupiny a jejich spojenci ze západu a z regionu tvrdily, že syrská vláda použila chemické zbraně v některých částech Damašek venkov (Ghutha). Od počátku tohoto prohlášení Spojené státy americké a jejich spojenci hlavně Saudská Arábie a Katar začali propagandistickou přípravu, která obvinila syrský stát z použití chemických zbraní.

Ozbrojené teroristické skupiny a Al-Kaidu označila za nevinné z použití chemických zbraní. Spojené státy americké prohlásily výsledky ještě dříve, než vyšetřovací komise OSN předložila oficiální výsledky svého šetření. Následně Spojené státy americké, Velká Británie, Francie a jejich spojenci prohlásili svůj záměr o chystané agresi proti Sýrii.

Dne 25. 8. 2013 syrská vláda ihned souhlasila se žádostí OSN o vstup vyšetřovací mise OSN na čtyři místa, kde došlo k údajnému chemickému útoku. Syrská vláda si zachovala transparentnost, odpovědnost a spolupracovala s misí OSN na vyšetření s cílem odhalení pravdy.

Spojené státy americké a někteří jejich spojenci z řad evropských zemí, rychle odmítli nabízenou transparentní spolupráci syrské vlády s vyšetřovací misí OSN, což dokazuje chystanou západní agresi vůči Sýrii a jejich obavy o odhalení intrik a role v dodání mezinárodně zakázaných zbraní ozbrojeným teroristickým skupinám a Al-Kaidě.

Syrská vláda nikdy nepoužila chemické zbraně a nikdy je nepoužije proti svému národu, pokud by tyto zbraně vlastnila. Syrská vláda zdůrazňuje, že jediná strana, která těží z použití chemických zbraní, jsou ozbrojené teroristické skupiny a Al-Kaida a jejich spojenci. Ministr zahraničních věcí Syrské arabské republiky žádal každého, kdo obviňuje syrskou armádu z použití chemických zbraní, aby doložil důkazy a přeložil je.

I přes předkládání smyšlených důkazů, neexistují žádné pravdivé důkazy, že chemické zbraně použila syrská vláda. Toto snažení má pouze za cíl zničit vyšetřovací práci mise OSN a taktéž zničit veškerá mezinárodní úsilí o politické řešení syrské krize.

Jakákoliv agrese mířená proti Sýrii bude úderem Chartě OSN a její roli v ochraně mezinárodní bezpečnosti a míru. Použití síly proti Sýrii připomíná epochu bývalé kolonizace. Ohrožení bezpečnosti a principu svrchovanosti rozvojových států vede rozvojové státy k zaujmutí mezinárodní stanoviska, které znemožní plány západních zemí a jejich spojenců.

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .