header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Pentagon plánuje přímou intervenci do Sýrie

Pentagon navrhuje rozsáhlou eskalaci syrského masakru s cílem svržení Bašára Assada pod patronací ozbrojených sil.  

Generál Martin Dempsey, předseda sboru náčelníků štábů amerických ozbrojených sil USA navrhl v dopise demokratickému senátorovi Carlu Levinovi, předsedovi senátního výboru pro ozbrojené síly několik možností americké intervence do Sýrie, včetně odhadů finančních nákladů. Dempseyho návrhy: 

  1. Výcvik teroristických uskupení, vedoucích krvavou válku v Sýrii.
  2. Raketové útoky na syrské cíle.
  3. Vytvoření "bezletové zóny" s cílem zničit na zemi syrské letectvo.
  4. Vytvořit "nárazníkové zóny" na syrském teritoriu, hraničícím s Jordánském nebo Tureckem. 
  5. Realizovat zásahy amerických speciálních sil, které by zabezpečily syrské chemické zbraně.

Každá operace by byla velmi rozsáhlá a její hodnota by přesahovala desítky miliard USD. Dempsey uvedl, že pouze zásah speciálních sil by stál miliardu USD měsíčně a raketové útoky, které by vyžadovaly účast stovek bojových letounů, vojenských plavidel, ponorek a dalších zbraňových systémů, miliardy.

Dempseyho dopis je reakcí na hlasování senátního a poslaneckého výboru pro zpravodajství amerického Kongresu, doporučujícího přímé vyzbrojování syrských teroristů. Dosud byla tato uskupení financována a vyzbrojována americkými spojenci Katarem a Saudskou Arábií. To dovolovalo americké administrativě, aby cynicky prohlašovala, že je nepodporuje, přestože CIA řídila přísun financí a zbraní.

Obamova administrativa tvrdě lobbuje v Kongresu, aby podpořil vyzbrojování teroristů. Viceprezident Joe Biden, ředitel CIA John Brennan a ministr zahraničí trvale informují kongresmany a senátory.

Původní ospravedlnění pro syrský masakr - že se jedná o humanitární boje na obranu demokratického povstání syrského lidu, je nyní již natolik zkompromitováno, že se ani administrativa, ani její evropští spojenci nesnaží, aby ho opakovali. Bezhlavě vyzbrojují jednu ze sekcí al Kájdy zvanou Jabhat an Nusra Front (Fronta obrany velké Sýrie), kterou 31. 5. 2013 zařadila Rada bezpečnosti OSN na seznam teroristických organizací. Organizace je řízena CIA a tajnými službami Kataru a Saudské Arábie. Zatímco syrský lid čelí krveprolitím hrdlořezů najatých a placených USA a celou světovou reakcí, imperialistická média a buržoazní levice se snaží vnutit světovému veřejnému mínění, že to jsou revoluční bojovníci za demokracii, usilující o svržení diktátora Assada.  

Zdá se však, že tato zločinná politika je nyní v troskách. Uskupení dostávají jednu ránu za druhou, poněvadž nemají žádnou podporu lidu a došlo k internacionalizaci bojů. V posledních měsících se na stranu syrské vlády postavily síly z Íránu a šíitské síly Hizballahu z Libanonu, které pomohly presidentu Assadovi změnit poměr sil v jeho prospěch.

Odpověď Bílého domu splnila očekávání. Připravují pro Syřany ještě větší krvavou lázeň. Nejmocnější vrstvy vládnoucí třídy prosazují intervenci, která má odstranit Assada a násilím vnutit imperialistickou hegemonii na Středním Východě.

Anthony Cordesman, vlivný stratég z Centra pro strategická a mezinárodní studia (CSIS) uvedl 23. 7. 2013 v článku pro Washington Post svůj posudek s názvem "Syrský dominový efekt", ve kterém tvrdí, že pokud Assad porazí opozici a získá kontrolu nad většinou syrského teritoria, získá Írán nesmírný vliv v Iráku, Sýrii a Libanonu a dojde k polarizaci dělení Středního Východu mezi šíity a sunnity. To bude představovat velké riziko pro Izrael, oslabí Jordánsko a Turecko a co je rozhodující, zvýší se vliv Íránu v Perském zálivu, na jehož teritoriu se nachází 48% světových zásob ropy.  

Cordesman nastínil celou škálu amerických akcí od dodávek protiletadlových a protitankových řízených střel teroristickým uskupením až po zavedení bezletové zóny, což by umožnilo přímou americkou intervenci: "Americká administrativa by si měla ujasnit, že buď rebelové budou s těmito zbraněmi úspěšní - což povede k jednání o odchodu Assada a nastolení nové národní vlády, anebo v případě, že se úspěch nedostaví, budou nuceni spolu se svými spojenci vytvořit bezletovou zónu."  

Cordesmanovy návrhy jsou v souladu s voláním Pentagonu a jeho spojenců po přípravě na rozsáhlý regionální konflikt nebo regionální válku s masovým vyvražďováním Syřanů, který by mohl mít devastační dopady na světovou ekonomiku. Do války by nebyla zapojená pouze Sýrie, ale i Írán a Hizballah. Záviselo by pak na okolnostech, zda by se do konfliktu zapojilo Rusko a ČLR.

Někteří vysocí funkcionáři americké armády se opatrně vyslovují proti okamžitému rozpoutání komplexní války, protože nemají zcela jasnou představu o tom, jak by konflikt mohl eskalovat. Proto také Dempsey v dopise senátoru Levinovi uvádí: "Jak jednou zahájíme akci, musíme být připraveni na to, co bude následovat. Stěží se vyhneme rozsáhlé účasti."

Část vládnoucí třídy navrhuje, aby došlo k posílení teroristických uskupení, bojujících v řadách syrské ozbrojené opozice, což by nakonec vedlo k rozdělení Sýrie. Podle tiskového tajemníka Bílého domu Jaye Carrneyho prezident Assad již nikdy nebude vládnout celé Sýrii. Podle New York Times se připravuje na dlouhodobou realitu dělení Sýrie, ve které bude Assad vládnout nad její malou částí.

Všechny tyto plány pouze podtrhují hloubku nejen ekonomické, ale i politické krize, probíhající v USA.

Deset let po zahájení zničující a nepopulární invaze do Iráku vytvářejí imperialističtí stratégové plány pokračování "války se světovým terorismem" nebo extremismem. Podle posledních průzkumů veřejného mínění odmítá vojenský zásah v Sýrii 61% Američanů.  

Snahu vládnoucí třídy účinně prosazovat válečné plány zdůrazňuje reakční úloha médií a aktivita maloburžoazní "levice", které se snaží potlačit libovolný náznak odporu lidových mas.  

Nejnebezpečnější je úloha Mezinárodní socialistické organizace (ISO) v USA, Die Linke v Německu a Nové antikapitalistické strany ve Francii. Trvale prosazují pohled na špinavou imperialistickou válku o ovládnutí suverénních států bohatých na suroviny jako lidovou revoluci proti diktátorovi.

Tyto strany nejen že podporují imperialistickou válku ve svých publikacích, ale podílejí se na přímých zpravodajských operacích, získávání údajů o syrské armádě, které předávají prostřednictvím CIA teroristům. Již na počátku imperialistické války proti Sýrii (říjen 2011) navštívil jeden z ideových vůdců Nové antikapitalistické strany (NAS) Gilbert Achcar tajnou konferenci Syrské národní rady, kterou organizovala CIA, aby jí poradil o mechanice zahraniční intervence.

Tyto strany působí jako tlampače pro různé sekce zpravodajských služeb, prosazujících svržení Assada v kooperaci s islamistickými teroristickými uskupeními.

Tak například jeden z hlavních pisálků z NAS Gayath Naissé v článku nazvaném "Samosprávná organizace revoluce syrského lidu" oceňuje teroristické uskupení ovládající syrské město Deir ez-Zor, poněvadž plní sny syrského lidu o demokracii. Autor tvrdí, že po čtyřiceti létech byly údajně provedeny první svobodné volby. Tuto informaci získal od nějakého Khadra, člena místní rady, která byly zvolená v neděli 21. 7. 2013 obyvateli "osvobozené oblasti". Jde pochopitelně o jasnou lež. Teroristická an Nusra, která obsadila za pomocí tajných služeb imperialistických států několik měst, nikdy neorganizovala žádné volby, ale nastolila všude nejhrubší teror.  

Ve městě Deir ez-Zor působí islamistické eskadry smrti, které vraždí všechny své oponenty, což ostatně dokazuje pohled na videozáznamy, které o své činnosti samy snímají (videos ).

Obecně lze říci, že teroristická uskupení na jimi obsazených teritoriích pouze loupí a masakrují obyvatelstvo.

V poslední zprávě ISO o Sýrii útočí autor článku Michael Karadžis na všechny, kdo odmítají americké zásahy na podporu teroristických uskupení válčících proti Assadovi v Sýrii. Zdůrazňuje, že není na socialistech v imperialistických státech, aby se stavěli proti svým vládám, vyzbrojujícím syrskou opozici, protože to je jediný způsob, jak zlikvidovat diktátora Assada.

Pseudolevice při hodnocení vývoje v Sýrii stále opakuje totéž, co tvrdila o intervenci do Libye, že levice musí respektovat žádosti syrských "revolucionářů" o vyslání zahraničních vojsk a vyjádřit tak k nim reálnou solidaritu a podpořit jejich právo na sebeurčení. Tvrzení této "levice" vychází ze zásadní a naprosto vědomé lži, že syrská ozbrojená opozice představuje skutečné revoluční síly. Toto vylhané tvrzení, jednou akceptované, vede k celé řadě klamných závěrů.  

Podporou imperialistických válek proti progresivním režimům obhajujícím

svou suverenitu dala pseudolevice vědomě najevo, že jejím cílem je hledání upevnění vlastních pozic v systému buržoazní demokracie, lepe řečeno kapitalistické diktatury.

 

Autor: Alex Lantier

Překlad: K.Kluz 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .