header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Projev zástupce KSM k účastníkům VI. celostátního setkání ochránců československých státních hranic

Klub českého pohraničí uspořádal 20. července 2013 v Obecním domě v Nymburce VI. celostátní setkání ochránců československých státních hranic, na němž měl vedle řady dalších pozvaných partnerských organizací zástupce i Komunistický svaz mládeže.

Vážení přátelé, soudružky a soudruzi.

Jménem ÚR KSM Vám děkuji za pozvání zástupců KSM na vaše celostátní setkání ochránců československých státních hranic a také za možnost přednést krátký příspěvek.  

Vážíme si vašeho pozvání a dlouhodobé spolupráce, protože si uvědomujeme, že jste to právě Vy, členové a příznivci KČP, kdo převzali na sebe úlohu obránců historické pravdy o československých pohraničnících a zároveň úlohu obránců našich národních zájmů. 

První úlohu chápeme jako obranu správnosti socialistické cesty vývoje, na kterou se naše tehdejší společnost vydala, protože dnešní útoky na práci pohraničníků, z nichž někteří dokonce položili při výkonu služby své životy, jsou především útoky na tehdejší společenské zřízení. Vaše obrana minulosti tak hraje významnou úlohu v boji o budoucnost, kterou společně vidíme v socialismu a komunismu. Druhou úlohu chápeme jako obranu národních zájmů ve vztahu k zachování územní integrity nynější České republiky a obranu proti nebezpečí pokračujícího vyvlastňování lidu českých zemí zahraničním kapitálem. Dominantní úlohu přitom hraje Německo, které ovládá Evropskou unii a z jejích periferních a podřízených zemí si udělalo závislé odbytiště, kam vyváží kapitalistickou krizi a její dopady. Je nutné nezapomínat na stálou hrozbu sudetoněmeckého landsmanšaftu, včetně požadavků na majetek. Německo má v naší zemi své vlastní politické síly, jejichž tváří se stal restituent a dědic po Bílé hoře nakradeného majetku, pohrobek feudalismu, Karel Schwarzenberg.

Vážení přátelé, vážíme si vaší spolupráce s dalšími domácími i zahraničními spřátelenými organizacemi a hnutími. Jedině díky účasti, organizační a materiální pomoci členů a příznivců KČP se může také letos uskutečnit na území ČR mezinárodní protiválečná kampaň pod názvem Třídní boj na místo světové války. Jedná se o mírové a antikapitalistické hnutí, jehož členy jsou soudružské organizace z Německa, Polska a České republiky (v ČR jsou členy kromě KČP také Vojáci proti válce a KSM). Cílem hnutí je upozornit na pravého viníka velkých válečných konfliktů v moderních dějinách - na kapitalistické společenské zřízení. Upozornit na to, že boj za mír může být úspěšný pouze tehdy, bude-li úspěšný náš boj proti kapitalismu. 

Letošní konvoj s alegorickými vozy vyjede z Mnichova v den 75. výročí dojednání zrádcovského Mnichovského diktátu a bude pokračovat k hranici s Českou republikou, kam by měl dorazit ve čtvrtek 3. října.

V Praze by se měla uskutečnit manifestace v sobotu 5. října a to po skončení národní rady KČP tak, aby se delegáti rady mohli k akci připojit.

Rádi bychom vás také informovali o události, kterou jako KSM považujeme v tomto roce za stěžejní. Jedná se o konání 18. světového festivalu mládeže a studenstva, který proběhne začátkem prosince v ekvádorském Quitu. Bude se jednat o největší mezinárodní setkání hnutí levicové a antiimperialistické mládeže od roku 2010. Region Latinské Ameriky byl pro konání festivalu zvolen kvůli jeho významu pro lidový zápas za nezávislost na imperiálním panství USA, proti válce a za socialistickou perspektivu. Latinská Amerika, kde dokázalo antiimperialistické hnutí vytlačit americké impérium z důležitých pozic, je pro nás morální posilou. Hlavním organizátorem festivalu je Světová federace demokratické mládeže, jejímž je KSM členem. 

Letošní ročník slibuje přednášky a diskuse nad více jak 16 různými tematickými okruhy v rámci přibližně 54 konferencí a seminářů. Vedle toho proběhnou 4 konference na téma "Soud nad imperialismem" a 16 besed, při kterých budou mít slovo například mladí odboráři, studenti nebo třeba mladí Ekvádorci, kteří budou hovořit o své zkušenosti života a zápasu v zemi, kde lidové hnutí získalo iniciativu a moc. Součástí programu je také řada soutěží jako soutěž o nejlepší anti-imperialistickou fotografii nebo soutěž o nejlepší anti-imperialistickou báseň.  

V rámci již zmíněných konferencí a seminářů si budou účastníci z celého světa vyměňovat názory a zkušenosti týkající se výživy obyvatelstva, chudoby, pracovních podmínek a nezaměstnanosti, válečného nebezpečí a vojenských aliancí, privatizace, mezinárodních organizací ve službách imperialismu a dalších témat. Široký prostor je věnován tématu vzdělání a kultury, které v kapitalistickém světě bohužel neplní svojí základní úlohu všestranného rozvoje osobnosti, ale úlohu tvorby flexibilního lidského zdroje, jehož jediným úkolem má být maximalizace zisku.

V ČR byl ustaven festivalový Český národní přípravný výbor, jehož garantem pověřeným prací na vyslání české delegace je KSM. V pátek 5.7.2013 proběhla 1. společná schůzka přípravného výboru se zájemci o spolupráci na organizaci a účasti na festivalu.

Znovu chceme tímto poděkovat za vaši podporu české delegace na minulém festivalu v roce 2010.

Dále budeme rádi, když budete informace o připravovaném festivalu šířit dál, popřípadě, když se do jeho organizace také zapojíte třeba právě při přípravě některé z besed, které bychom rádi před konáním festivalu uspořádali.

Na závěr bych vám chtěl jménem KSM popřát hodně sil do vaší další činnosti a zároveň poděkovat za dosavadní spolupráci, kterou se těšíme dále rozvíjet.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .