header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Video: Porážka imperialismu USA na Pláži Girón

Ve čtvrtek 18. dubna si čeští přátelé Kuby připomenuli veliké vítězství kubánského lidu na Pláži Girón. Vzpomínkový podvečer při příležitosti 52. výročí porážky invaze imperialismu na Kubu uspořádala v Praze Společnost česko-kubánského přátelství.

Milan Krajča z vedení česko-kubánské společnosti v úvodu setkání konstatoval, že i přátelé socialistické Kuby v České republice vítězství na Pláži Girón jako důležitý mezník Kubánské revoluce, který znamenal také vůbec první porážky yankeeovského imperialismu na americkém kontinentu. "Každé výročí tohoto vítězství kubánského národa je proto příležitostí opět demonstrovat naší solidaritu s Kubou a jejím bojem za obranu své nezávislosti a socialismu," uvedl dále Krajča.

Bývalý dlouholetý velvyslanec socialistického Československa na Ostrově svobody Stanislav Svoboda obsáhle hovořil o pozadí, průběhu a důsledcích vítězství Kubánců nad agresory v dubnu 1961. Vyzdvihl roli vůdce kubánské revoluce Fidela Castra, který se tehdy osobně chopil vedení odporu proti invazi ze severu.

Setkání také pozdravila nová 1. tajemnice Velvyslanectví Kubánské republiky v Praze Eliselia Diazová, která poděkovala českým přátelům za podporu a solidaritu se zápasem Kuby a jejího lidu. Ve svém vystoupení zmínila také případ Kubánské pětice, která byla před 15 lety nespravedlivě uvězněna v Spojených státech amerických za to, že podobně jako obránci Kuby na Pláži Girón, hájila svou vlast.

Vojenský veterán československo-kubánské spolupráce Jiří Rajdl seznámil přítomné s řadou osobních vzpomínek souvisejících s jeho působením na Kubě v roce 1961 jako poradce pro protiletadlové zbraně.

Závěr setkání byl zpestřen hudebním vystoupením písničkáře a velkého přítele Kuby Radovana Rybáka a promítáním dokumentu Československé televize Dvě invaze na Pláži Girón, natočeným rok po slavném kubánském vítězství.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .