header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Americké tajné služby se připravují na krizový vývoj situace ve Venezuele

Od zvolení Huga Cháveze prezidentem v roce 1999 a zahájení bolívarské revoluce uběhla příliš krátká doba, revoluční změny v oblasti sociální, upevnění politické moci a vnitřní i vnější bezpečnosti vyžadují mnohem delší dobu a především politického vůdce - hrdinu, jakým je stávající prezident Hugo Chávez. Jeho inaugurace do funkce prezidenta, která se měla konat 10. 1. 2013, musela být pro vážnou nemoc, jejímuž léčení se podrobuje v Havaně, odložena. To nedává spát hyenám imperialismu, které se již nemohou dočkat, aby uloupily venezuelské národní bohatství, které se postupně dostává do správy lidové moci.

V den inaugurace vyšly do ulic Caracasu na demonstraci k podpoře Cháveze desítky tisíc občanů. Úporný boj prezidenta s nemocí sjednotil, bez přehánění, lid v podpoře revoluce.

Na manifestaci vystoupili představitelé latinskoamerických států - přátelé Huga Cháveze - Daniel Ortéga, Evo Morales a prezident Uruguaje José Mujica, svržený paraguayský prezident Luga a ministři a funkcionáři spřátelených států. Jejich projevy byly prodchnuty optimismem a nadějí, že se slavný vůdce revoluce vypořádá se zhoubnou nemocí, aby mohl pokračovat v boji za socialismus, integraci latinskoamerických států a výstavbu nového světového řádu, ve kterém nebude místo pro imperialistický diktát, využívání vojenské síly k likvidaci progresivních režimů a loupení přírodního bohatství.

Kontrarevoluční síly ve Venezuele i za jejími hranicemi se snaží využít onemocnění vůdce k aktivizaci podvratné činnosti zaměřené na svržení revoluční vlády. Spiknutí koordinované vedením CIA je orientováno na destabilizaci Venezuely, vyvolávání vnitřních konfliktů a chaotických nálad, šířením tvrzení o nevyhnutelné potravinové a finanční krizi.

Nelze skrývat, že množství panikářských tvrzení na téma nedostatku potravin se nepřetržitě zvyšuje. Jaký je však jejich původ? Policie a bezpečnostní orgány nalézají v nejrůznějších úkrytech stovky tun kukuřičné a pšeničné mouky, cukru, rostlinných olejů a jiných potravin nepodléhajících zkáze.

Podnikatelé, zřejmě na příkaz opozice, začali ukrývat velké množství potravin. Paralelně s tím opoziční média šíří "analýzy expertů" o tom, že v nepřítomnosti prezidenta není vláda schopna zajistit obyvatelstvu dostatek základních potravin. Tato provokační oznámení vyvolávají spekulace a vykupování potravin.

Viceprezident Nicolas Maduro, zastupující prezidenta v době jeho nepřítomnosti, upozornil na demonstraci občany, že nepřátelé revoluce plánují celou řadu cílených vražd, aby vyprovokovali v zemí chaos a vyzkoušet, zda je mu vedení státu bez přítomnosti prezidenta schopno čelit.

Pro představu je třeba zdůraznit, že v několika federálních státech Venezuely objevila bezpečnost sklady pašovaných zbraní a munice.

Pouze ve státě Zulia (Maracaibo) hraničícím s Kolumbií zabavila náklad 30 tisíc nábojů různých kalibrů.

Již v září 2012 bývalý velvyslanec ve Venezuele Patrick Duddy doporučoval Obamovi, aby intervenoval do vnitřní situace Venezuely a pomohl tak rozvoji procesu "přechodu k demokracii". Svá doporučení vyslovil v souvislosti s prezidentskými volbami ve Venezuele, které podle jeho názoru, měl Hugo Chávez prohrát. Přestože neměl pravdu, činí Washington vše pro to, aby revoluční vládu a především Cháveze, který stojí v čele revolučního procesu v celé Latinské Americe, zlikvidoval. Nyní se administrativa snaží využít Chávezovy nemoci. Pokud by o tom někdo pochyboval, stačí se podívat na YouTube a připomenout si nadšení, s jakým Hillary Clintonová přivítala zavraždění Mummara Kaddáfího. Pro Spojené státy jsou Chávez - Kaddáfí - Assad politickými vůdci stejného řádu.

Žurnalista José Sant Roz - autor knihy "CIA ve Venezuele" upozorňuje, že se tajné služby USA připravují na vznik krizové situace v zemi. Počet amerických korespondentů ve Venezuele se zvýšil o několik desítek, mnozí z nich mají bohaté zkušenosti z vytváření dezinformací z mnoha konfliktů na planetě.

Na teritorium Venezuely se infiltrují polovojenská (teroristická) uskupení z Kolumbie, která čekají v úkrytech anebo spolupracují s přepravci narkotik. V minulosti byli kolumbijští teroristé opozicí využíváni k provokačním útokům na velvyslanectví v Caracasu,

zapalování chrámů, redakcí médii, atentátů na opozici a na přívržence revoluce. Zvyšuje se počet zločinů s použitím střelných zbraní. Bezpečnostní složky tento proces spojují se zvyšováním aktivit CIA.

Vyvolanou nespokojenost občanů s bezpečnostním stavem v zemi se snaží buržoazní média transformovat v mobilizující heslo: "Vláda není schopna zavést pořádek a musí proto odstoupit."

Americká ambasáda v Caracasu se otevřeně připravuje na vznik mimořádné situace, trvale doplňuje zásoby potravin, vody, benzinu a léků.

Ochrana velvyslanectví a konzulátů byl posílena příslušníky námořní pěchoty a zdokonalenou videotechnikou a alarmy. Je zřejmé, že důvodem není snaha o zabránění tomu, aby se opakovala situace v Benghází, kde došlo k usmrcení amerického velvyslance. Akce spíše potvrzuje názory Sant Roze o destabilizaci Venezuely. Na základě analýzy těchto opatření vyzval novinář k posílení ochrany viceprezidenta Madura, Diosdada Cabella, Elíase Jauy, Jorge Rodriguese a dalších významných představitelů revoluce.

Atentát na kteréhokoli z nich bude interpretován buržoazními médií jako projev vnitřního boje v politickém vedení země o následnictví pro případ smrti Huga Cháveze.

Na demonstraci u prezidentského paláce Miraflores vystoupili viceprezident Maduro i předseda národního shromáždění Cabello, kteří vyzvali lid k jednotě, upevnění vlastních řad a společnému boji za další rozvoj socialistických přeměn. Maduro uvedl: "Nemáme osobní ambice, snahu uchopit moc a vytlačit nějaké mýtické protivníky. Vůdcem revoluce je Hugo Chávez a my všichni zůstáváme členy jeho týmu."

S projevy o významu udržení ústavního řádu vystoupilo vedení Jednotné socialistické strany Venezuely, o své připravenosti hájit vymoženosti revoluce hovořili představitelé ozbrojených sil.

Známý venezuelský politolog Luis Vincente Leon, analyzuje situaci v revolučním vedení, zdůraznil, že viceprezidenta čeká mnoho práce na konsolidaci jeho pozic na platformě "chavismu", který není stejnorodý a v mnoha otázkách si protiřečí.

K tomu, aby se stal skutečným vůdcem, musí projít ještě dlouhou cestu.

Nicméně Maduro je považován lidem za skutečného nástupce Cháveze. Lid má představu, že Maduro, bývalý dělník, který všeho dosáhl sám, se nedá získat buržoazií a bude plně zastávat zájmy lidu, je prostě jejich mužem. Maduro, jako ministr zahraničí nejednou odhaloval záměry USA ve svých vystoupeních v OSN. O Madurovi se hovoří, že je stejně jako Chávez zásadový a v principiálních otázkách bude až do konce hájit zájmy venezuelského lidu.

Proamerická média se snaží rozpoutat boj ve vedení. Madurovi vytvářejí propagandistickou alternativu v podobě předsedy parlamentu Diosdada Cabella. Patriotismus Cabella nemohou sice napadnout, protože v průběhu puče v roce 2002 byl na příkaz CIA, jako viceprezident pronásledován teroristy, kteří měli za úkol ho zavraždit. Spiklenci však o tom mlčí. Na sociálních sítích a v médiích šíří lži o rozporech ve vedení. Tyto mediální útoky nelze podceňovat. Ernesto Villegas, ministr spojů a informací upozornil na nebezpečí vlivu uměle vytvořených mikroblogů na internetu a Twitteru, ve kterých údajně Chávezovi a Madurovi příbuzní uveřejňují o vedení lživé informace.

K vyostřování napětí ve Venezuele vydalo včas prohlášení tiskové oddělení ruského ministerstva zahraničí: "Nyní je velmi důležité nedopustit destabilizaci situace ve Venezuele. Tomu musí věnovat maximální pozornost všechny politické síly jak ve Venezuele, tak i v zahraničí. Vyzýváme je, aby projevily zdrženlivý a odpovědný přístup...S pocitem solidarity srdečně přejeme prezidentu Hugo Chávezovi co nejrychlejší a úplné uzdravení. Jsme pevně přesvědčení, že vlastnosti, které jsou venezuelskému vůdci vlastní, jako je pevnost a životní energie, mu pomohou překonat všechny zkoušky, aby se mohl vrátit do funkce."

Důležitou součástí komentáře ruského ministerstva zahraničí je výzva k vnějšímu nevměšování do vnitřní situace ve Venezuele.

Ve Washingtonu se však zřejmě již rozhodli k provedení průzkumu bojem. Vedením této operace byl pověřen Leopoldo Lopes a jeho ultrapravicová strana "Vůle národa" financována CIA. Formálním důvodem pro organizování protestů je jeho nesouhlas s rozhodnutím Nejvyššího soudu o přesunutí termínu Chávezovy inaugurace v souvislosti s jeho nemocí. Lopes se podílel na přípravě a realizaci puče v roce 2002. K rozhodnutí soudu uvedl: "My nemůžeme sedět doma. Vyjdeme protestovat na všechna náměstí hlavního města." Poslední informace o reálných plánech Lopese jsou varující. Nejbližší budoucnost ukáže, jaké plány od CIA obdržel.


Nil Nikandrov

Zdroj: http - fondsk.ru, 12. 1. 2013

Překlad: K. K.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .