header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Adin, dva, tri, četýre, pjať, išel Gérard paguljať!

Bývalý francouzský herec Gérard Depardieu, nyní nový ruský herec "Žerar Deparďe" docela slušně zvedl mandle světovým buržoazním médiím, když si dovolil svou emigrací do Ruska zachovat se stejně jako ti, kteří o půl století dříve z podobných důvodů táhli své měšce s penězi opačným směrem. Depardieu je vynikající herec a obyčejný občan. Bylo by naivní myslet si, že je za jeho změnou občanství něco jiného než jen snaha uchránit svůj majetek. Pomiňme však samotného herce. Rozbor jeho pohnutek, charakteru a politické orientace je předmětem diskusí na bulváru a nemá smysl nosit dříví do lesa. Podívejme se na hysterii západní propagandy.

Francie plánuje zvednutí daně pro bohaté (údajně na dva roky) jako snahu o snížení hospodářských potíží v době krize. Argumentuje solidaritou bohatých s chudými. Jak dojemné u státu, jehož armáda rabuje v nejchudších zemích světa. Depardieu by tak nově platil 75% daň, zatímco například v Rusku je to pouhých 13%. Depardieu před progresivní daní utekl do země s rovnou daní. Udělal tedy přesně to, co udělalo hodně lidí před půlstoletím, když táhli opačným geografickým směrem. Je třeba připomenout francouzské buržoazii a médiím, že tehdy takové činy západní propagandisté velebili. Herec se tímto činem zachoval velmi pravicově, tak jak to, že jej pravice nevelebí? Jednoduše! Nejde o pravicovost či levicovost, ale o podporu cizího buržoazního bloku. Depardieu prostě není rasista a chová se pouze pravicově, nikoliv však nacionálně nebo dokonce nacisticky. To se ovšem nedá říct o západoevropské buržoazii, která se na Rusko dívá stále očima Hitlera a Goebelse a je jim tedy zcela jedno, zda se jedná o Carství, Sovětský svaz, nebo Putinské kapitalistické Rusko. Jde o geopolitiku.

Z hlediska nás komunistů je Depardieu celkem nezajímavý. Utekl z jedné kapitalistické země do jiné. Nic zajímavého. Francie terorizující nepřetržitě už staletí Afriku i Asii svou cizineckou legií, rabující arabský svět, podněcující obyvatele nejchudších zemí světa k fundamentalismu, si rozhodně nemá co vyčítat s putinovským Ruskem. Depardieu je však zajímavý tím, že dokázal jak je propaganda o totalitním Rusku a láskyplném západu opravdu jen propagandou a ve skutečnosti je to bum jako bác. Aby to bylo jó dobře vidět, chystá se do Ruska i Brigitte Bardot. Inu proč ne? Místo šneků se bude podávat kaviár, místo šampaňského poteče proudem Sovetskoe igristoe ... na to se lehce zvyká. Když se dva perou, třetí se směje. Je pro nás skutečně k pobavení se dívat, jak si světová buržoazie vzájemně dává na prdel (spisovný výraz "zadeček" se sem nehodil, pozn. autora). Je jasné, že Depardieu se v Rusku nikdy nepotká s bídníky v opuštěných skvotech na periferii provinciálních ruských měst, stejně jako ho asi nikdy netrápily oběti francouzských mocenských výbojů. Bude si v Rusku užívat Ermitáže, procházet se po rozkvetlých zahradách Petrodvorce a papat jesetery. Na Versailles si za pár dní ani nevzpomene. Rusko je totiž tak francouzské, že by se mnohý rusofob až divil. Depardieu je herec. Má rád víno, dobré jídlo a zábavu. V jeho konání je pramálo politického. Depardieu v podstatě ponížil francouzskou buržoazii, takže jedno pozitivum v jeho konání přece jen je. A sice, že tu a tam někoho napadne pochybovat o nebetyčné pravdolásce západu. Depardieu ukázal, že buržoazní Francie nebo buržoazní Rusko jsou totéž. Je to sice trošku srandovní způsob, jak ukázat, že kapitalismus je v podstatě furt jen kapitalismus, ať je východní nebo západní, ale když už není na chleba, tak ať se aspoň trochu zasmějeme. Přejeme tedy "graždaňu Deparďe" ať mu chutnají kaviárové chlebíčky a počkejme si, jak se s útěky slavných vypořádá západní propaganda.

Z politologického hlediska těžko říct, zda převažuje pozitivum vnesení zmatku do propagandy západní buržoazie, nebo negativum pochlebování buržoazii východní. Ruským aktivistům za lidská práva šlápnul Depardieu tímto gestem na krk. Na druhou stranu západní propaganda bude muset více vysvětlovat, jak je to s tím ruským peklem a při tom si dát pozor na svá dobře střežená tajemství. To, že slavného herce přivítal ve své říši sám car Vladimír, je jen ukázkou brilantní taktiky, která Putinovi nikdy nechyběla. Na rozdíl od svého předchůdce, cara Borise, který vládl jen stakanu vodky, je Putin opravdový vládce a pravděpodobně se jedná o jediného představitele velkého státu, který opravdu dominantně rozhoduje o věcech své země. Depardieu mu udělal službu, za kterou se normálně platí zlatem. Kolem lidí, jako je Depardieu, je něco, co by se dalo fyzikální terminologií nazvat finanční gravitace. Proslýchá se, že například herečka Brigitte Bardot v době svého vrcholu umělecké kariéry odváděla nebo nepřímo přitáhla Francii na daních srovnatelnou částku jako francouzský automobilový průmysl. Nemyslí se tím jen daně z jejích honorářů, ale vše, co její činnost podpořila. Pokud se do Ruska přistěhuje pár takových lidí, jako jsou Brigitte Bardot či Gérard Depardieu, pak na tom Rusko vydělá opravdu hodně. A to je velmi vážný důvod, proč takové lidi přivítat osobně na letišti a pozvat je na hostinu ve velkoruském stylu. Tento politický tah byl pro Putina skutečně velmi levný ... jeden pas, oběd a trocha času. Poměr investic a zisku bude tak jedna k milionu, takovou efektivitu nemá ani obchod se zbraněmi nebo narkotiky. Podstatný je ale samozřejmě Putinův výtěžek propagandistický. Uvidíme, jak se Gérardovi bude líbit v jeho nové vlasti...Adin, dva, tri, četýre, pjať, išel Gérard paguljať!

Jan Kamenický

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .