header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Mladí si společně s pamětníky připomenuli Ernesta Che Guevaru

Ve středu 24. října se v Praze uskutečnil vzpomínkový večer věnovaný 45. výročí zavraždění latinoamerického revolucionáře Ernesta Che Guevary. Hojně navštívenou akci uspořádala Společnost česko-kubánského přátelství.

Bohatý Guevarův život představil v úvodním slově Milan Krajča. Nejen mladší posluchači se tak měli možnost dozvědět o Guevarově dětství a mládí v rodné Argentině, cestách po Latinské Americe, pobytu v Guatemale v době tamní pokrokové vlády Jacobo Árbenze. Podrobně byl také popsán Guevarův příchod ke kubánským revolucionářům formujícím se pod vedením Fidela Castra v Mexiku, následná plavba na Kubu a partyzánská válka za svržení diktátorského režimu Fulgencia Batisty. Nebyla opomenuta ani Guevarova práce pro revoluční kubánskou vládu ve funkci prezidenta Národní banky, ministra průmyslu a vrcholného kubánského antiimperialistického diplomata. Životopisný exkurs byl zakončen tématem Guevarova odchodu z Kuby, účasti na bojích konžských partyzánu Laurenta-Désiré Kabily a následným pokusem rozpoutat revoluční partyzánské hnutí v Bolívii, kde byl právě před 45 lety zavražděn.

Na setkání promluvil i kubánský chargé d'affaires Fermín Gabriel Quiňones Sánchez. Mimo jiné připomenul, že Che Guevara je, vedle hrdiny kubánského boje za nezávislost Máxima Gómeze, jediným cizincem, kterému byl udělen statut rodilého Kubánce.

Asi nejzajímavější částí večera byly autentické vzpomínky přítomných pamětníků. Miroslav Svoboda, který v 60. letech pomáhal na Kubě s uskutečněním měnové reformy, vzpomínal na schůzky s Guevarou, pravidelně konané v pozdních nočních hodinách, na kterých si tehdejší prezident Národní banky prosadil, aby na bankovkách byl podepsán pouze jako "Che".

Dlouholetý československý velvyslanec na Kubě Stanislav Svoboda informoval, jak na vlastní pěst, za pomoci budoucího chilského prezidenta Salvadora Allendeho, zajišťoval evakuaci zbylých členů Guevarovy bolivijské partyzánské jednotky přes Chile až na Kubu.

Někdejší vojenský instruktor na Kubě Jiří Rajdl zase zavzpomínal na Guevarovo nadšení nad účinky československých raketometů dodávaných Kubě.

Na vzpomínání pamětníků navázalo kulturní vystoupení písničkáře Radovana Rybáka a promítání několika dokumentárních snímků popisujících Guevarův život. Na úplný závěr vzpomínkového večera pak předseda Společnosti česko-kubánského přátelství Ludvík Šulda zahájil výstavu věnovanou osobnosti Ernesta Che Guevary, která je stále ke zhlédnutí ve 3. patře budovy Ústředního výboru KSČM, Politických vězňů 9, Praha 1.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .