header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Turecko se připravuje k invazi do Sýrie?

Ankara vysílá tanky a stíhačky na hranici se Sýrii, zatímco mezinárodní tisk odhaluje, že na základně USA jsou přítomny speciální jednotky USA a Francie

Turecko opakuje, že nechce válku se Sýrií, ale pokračuje v přípravě invaze ve velkém stylu a v posledních dnech hromadí zbraně a jednotky na hranicích země, která se zmítá v občanské válce, jejíž oběti se počítají na tisíce. Přibližně 250 tureckých tanků se rozmístilo podél hranice, jak o tom informuje turecký tisk, zatímco 70 stíhaček se přesunulo na základny Diyarbakir a Malatya a na základně Kurucek byl aktivován antiraketový radarový systém "štítu" NATO. Napětí se nezmenšuje. A zvyšuje se i na hranicích s Libanonem poté, co střely odpálené se stíhaček na pozice rebelů dopadly mimo cíl v údolí Bekaa, což je na území Libanonu, aniž došlo k obětem na životech. V Turecku zase jedna turecká F16 odstartovala z Diarbakiru vstříc syrskému vojenskému vrtulníku v zóně syrské obce Azmarin, což je oblast, kde dochází ke střetům mezi sunitskými rebely a vládními silami, a který se údajně příliš přiblížil k turecké hranici.

Neuklidňuje se ani spor mezi Tureckem a Sýrií a Ruskem poté, co turecké stíhačky donutily k přistání letadlo civilních syrských aerolinií s desítkami pasažérů na palubě se zdůvodněním, že letadlo přepravuje ruské zbraně. Včera islamistický turecký premiér Recep Tayyip Erdogan obhajoval akci, kterou Moskva a Damašek definovaly jako "akt pirátství", a tvrdil, že na palubě letadla se nacházela ruská munice a zařízení určená pro Sýrii. Damašek ho obvinil ze lži a vyzval ho k předložení důkazů, a aby ukázal zbraně a munici zajištěné na palubě letadla. Také Moskva popřela tvrzení Ankary s tím, že na palubě byl jen "materiál pro radarové stanice", což je materiál, jehož přepravu nezakazují ani tvrdé sankce uvalené na Sýrii tzv. "mezinárodním společenstvím".

Většina tureckých poslanců zamítla výtku ministru zahraničí Ahmetovi Davutogluovi předloženou vůdcem opozice levého středu Kemalem Kilicdarogluem, "že uskutečňuje pro zemi nebezpečnou a riskantní politiku". Nový akt podpory tureckého parlamentu válkychtivé strategie vlády AKP následuje po poskytnutí mandátu armádě, že může provádět vojenské operace mimo území republiky na dobu jednoho roku, a fakticky to znamená bianko šek k vedení války.

Včera turecké vojenské velení popřelo přítomnost speciálních jednotek USA a Francie na hranicích se Sýrií. Tuto informaci přinesl britský deník The Times, podle kterého tyto síly byly po týdny aktivní na letecké základně Incirlik.

 

Zdroj: www.contropiano.org

Překlad: Komunistický svaz mládeže

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .