header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Nečasovo gestapo obsadilo Rožnov

Tajní zadrželi v pátek Smetanu, aby nemohl před novináři dotazovat premiéra. Smetana to Nečasovi v sobotu vrátil i s úroky.

Roman Smetana, který měl dne 8. 10. 2012 nastoupit do vězení za pomalované předvolební plakáty, se opět vyhýbal nástupu. To ovšem deklaroval již předem. Jasně prohlásil, že se nechá zadržet ještě před volbami v nějaký vhodný okamžik. S ohledem na termín, který si sám stanovil, chtěl využít v podstatě poslední moment a to právě v hodinu zahájení voleb. Chtěl se setkat ve volební místnosti v Rožnově pod Radhoštěm s premiérem Petrem Nečasem a položit mu před novináři několik otázek. Takový byl plán.

Realita se však dost lišila. Roman Smetana svůj slib dodržel a v 14:00 opravdu dorazil před volební místnost v ZŠ 5. května v Rožnově pod Radhoštěm. Kromě několika nedočkavých voličů z místního sídliště, kteří přišli během první čtvrthodinky, jej však u vchodu nikdo pozoruhodný neminul. Dle informací od pracovníků tisku měl premiér dorazit k volbám až v pozdních hodinách těsně před uzavřením volebních místností. To je pro čelní představitele státu velmi netypické, ale zpráva zveřejněná oficiálně médiím se zdála důvěryhodná. Informace byla k dispozici až poměrně pozdě, v dopoledních hodinách v den konání voleb a Smetana se příchodem v 14:00 jen ujistil, že je to pravda. Smetana se po té odebral se svými přáteli do města. Cestou potkal několik luxusních vozů s pražskou poznávací značkou, ale uvnitř nebyl nikdo ze známých postav. Využil tedy volného času, navštívil známý Rožnovský skanzen a prohlédl si i architektonicky cenné sídliště Záhumení, které místní vladaři z ODS odmítali zařadit do památkové zóny, protože je ukázkou socialistické architektury z padesátých let 20 století. Do 18:30 hodin trávil čas Roman Smetana v centru města. Po té se oddělil od přátel a šel na schůzku s reportéry ČT Vítem Klusákem a Filipem Remundou, kteří o něm natáčejí dokument. Na schůzku však již nedorazil. Při cestě po nábřeží jej minulo auto, které zpomalilo, a spolujezdec pokynul dvěma lidem sedícím venku na ulici na zábradlí. Ti se zvedli a rovnou prokázali Smetanovi legitimací policie ČR. Přibližně kolem 19:00 byl Roman Smetana předveden na stanici PČR v Rožnově pod Radhoštěm, kde mu místní kriminalista kladl otázky, které mu byly nadiktovány z nějaké pražské centrály do telefonu. Těsně po osmé hodině vytiskl Rožnovský policista Smetanovi dokonce dopis z Prahy s výzvou, aby se v úterý 16. 10. 2012 dostavil do Prahy na policejní stanici v Bartolomějské ulici. Byl upozorněn, že v případě nedostavení mu hrozí pokuta 50 tisíc korun. Držen byl Roman Smetana až do 22:00 hodin a jakmile se zavřely volební místnosti, byl opět puštěn na svobodu. I zlínská policejní tisková mluvčí Jana Macalíková potvrdila, že na Smetanu není vydán příkaz k zatčení a proto jej nemohli zadržet. Důvod k tříhodinovému zadržení právě na dobu, kdy volil premiér Nečas, snad není třeba vysvětlovat. Forová pohotovost kohosi v Praze ukazuje, že zadržení Smetany byl cílený a politicky motivovaný čin. Ostatně podobný krok není v novodobých dějinách naší země ojedinělý. Bývalý prezident Havel při poslední ze svých kandidatur v roce 1998 rovněž nechal uvěznit opozičního poslance a kandidáta na prezidenta Miroslava Sládka právě na dobu konání prezidentských voleb, aby si zajistil většinu hlasů v parlamentu. Havel byl tehdy zvolen právě o jeden hlas. O hlas nezákonně vězněného poslance. Ten byl krátce po zfalšovaných volbách propuštěn a osvobozen od podivných obvinění z urážení sudetských němců (v jaké době to žijeme?).

Na základě konzultace této situace s několika právníky, policisty a pracovníky soudu, je postup zadržení, či spíše zdržování Romana Smetany zcela netypický a dokonce se vymyká regulím PČR. Na Romana Smetanu nebyl až do voleb vydán zatykač a proto i v případě sebevydání tak policie nemá na základě čeho konat. Může jen odsouzenému doporučit nástup do vězení. Netypické je rovněž předvolání do Prahy. Smetana je z Olomouce a pro policii je rutinní zvyklostí zvát si osoby v trestním řízení na pohovor v místě jeho bydliště.

V pozdních hodinách krátce před uzavřením volebních místností dorazil premiér Petr Nečas opravdu do volební místnosti v ZŠ 5. května, kde odvolil. Na dotaz novinářů, zda věděl, že se chystá slovní konfrontace s Romanem Smetanou, odpověděl srozumitelně, že to věděl. Premiér Petr Nečas tedy věděl, že bude před novináři dotazován Romanem Smetanou. Znal místo, čas a musel tušit i téma dotazů. Vzhledem k tomu, že je denně nucen odpovídat na ostré otázky novinářů, je vyloučeno, že by se bál "nějakého" rozhovoru s "nějakým občanem". Petr Nečas je zvyklý hovořit před kamerami a na veřejnosti. Dokonce je zvyklý systematicky lhát na veřejnosti do kamery nebo lidem do očí a je přitom klidný, jako by jim říkal "dobrý den". Přesto se slovní přestřelky s Romanem Smetanou bál do té míry, že jej nechal na dobu svého dosahu k novinářům odstranit a znemožnit tak položení několika dotazů. Proč se premiér tolik bojí? Roman Smetana chodí neozbrojen. Není doloženo, že by u něj někdy někdo našel jakoukoliv zbraň, byť by to byla kuličková pistolka. Nemusel se tedy bát ani znečistění oděvu - leda, že by se už někdo opravdu hnusem pozvracel. Jediné, čeho se premiér tedy mohl obávat, byla pouhá slovní konfrontace.

Rožnov pod Radhoštěm není zrovna typické město pro rojení tajných policistů. A že jich musely být mraky, je jasné už z toho, že na dva z tajných narazil Roman Smetana při chůzi místem, které předem nikomu neoznámil a ani sám neplánoval. Policie tedy musela čekat na každém rohu, aby jej zadržela okamžitě, kdy k tomu nebudou svědci. Premiér Petr Nečas tedy opět lhal. Když se vysmíval prezidentskému kuličkovému pseudoatentátu, uvedl, že on žádnou ochranku nepoužívá. O pár týdnů později měl v Rožnově pod Radhoštěm ochranku, která ne náhodou připomíná fašistické manýry. Panický strach premiéra z položení několika otázek ho dovedla až k tak zoufalé hyperakci, jako je obšancování valašského městečka armádou tajných policistů. Ti jednali nezákonně a řídili se tedy zcela jednoznačně nějakými speciálně vydanými nařízeními. Běžného kapsáře, vraha, podvodníka, nebo násilníka by policie ve stejné situaci bez vydaného zatykače v žádném případě nezadržela.

V celé záležitosti jsou i další podivnosti. Jak to, že soud tak dlouho otálel s příkazem k návratu do vězení a dokonce po nenastoupení Romana Smetany k nástupu trestu, nevydal příkaz k zatčení? Týden po zahájení maření výkonu úředního rozhodnutí stále soud čeká. Na co? Jindy bývá zatykač vydán do dvou dnů. Je to práce úředníka, nikoliv soudce. Zde se o ničem nerozhoduje. Odsouzený, který není vedený ve stavu ve věznici, má automaticky přehozen spis do kastlíku pro zatýkané. Tato záležitost už funguje automaticky. Smetana však hledaný není. Proč? Tak moc se ODS bojí ostudy ze zatčení? Dle jejich vyjádření byl Smetana odsouzený za poškozování cizí věci (pomalování plakátů tykadly a nápisy o zlodějích, lhářích, prostitutkách a podobně). Při zatýkání vandalů nemá policie ani soud žádný problém. Nebo si soud není svým rozhodnutím až zas tak jistý? Roman Smetana byl sice oficiálně odsouzen za poškozování cizí věci, ale skutečný stav je ten, že nepoškodil jen tak něco a jen tak někomu. Jednalo se o čin, kde politický motiv tvoří drtivou část váhy tohoto konání. Vlastní poškození plakátů bylo Smetanou ihned po soudu zaplaceno. Politici tedy dobře vědí, že jim teče do bot. Ze zoufalství se nechávají fotit s tykadly, aby vše zahráli do autu, že mají smysl pro humor. Poněkud ovšem zapomínají na to, že součástí Smetanova vyjádření byly vedle tykadel i poznámky o lhářích a zlodějích. Samotný Ivan Langer, ústřední postava Olomoucké ODS, byl novináři dotazován, zda může do kamery říct, že se nikdy nedopustil korupčního jednání. Langer se vymluvil, že je jeho právem neodpovídat. K takové odpovědi je jakýkoliv komentář zbytečný.

Roman Smetana měl po všem, co se stalo, další otázky pro premiéra ČR a předsedu největší vládní strany ODS Petra Nečase. Ten byl vyzván, aby Smetanovi na povolební tiskové konferenci z očí do očí odpověděl na zásadní otázky týkající se svobody projevu. Ještě den před tím, ve volební místnosti v Rožnově se premiér Nečas vyjádřil, že neví, co má společného s případem Romana Smetany, a to i přesto, že byl Smetana ve stejný moment pro jistotu policií uklizen. O den později si premiéra vychutnal Roman Smetana přímo v sídle ODS na předvolební tiskové konferenci. Několikaminutová slovní konfrontace Smetany a Nečase plná vytáček velmi nezvyklých u premiéra, neukazuje na čisté svědomí. Občané si tak mohou udělat sami obrázek o stavu práv a svobod v naší zemi.

Roman Smetana dostal předvolání na úterý 16. 10. 2012 do Prahy na místní oddělení policie v Bartolomějské ulici. Proč až do Prahy, proč na policii a ne do vězení, proč nebyl vydán příkaz k zatčení, proč je Smetana uklízen z dosahu politiků i když není odveden do vazby? Je to dost divný postup u člověka odsouzeného za údajnou škodu na plakátech za pár tisíc korun, kterou už před lety zaplatil.

Záznam konfrontace Romana Smetany s Petrem Nečasem

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .