header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Pokud dojde k rozsáhlé ozbrojené agresi, bude režim prezidenta Asada nahrazen proamerickým

Turecký pokus o rozpoutání agrese NATO proti Sýrii

Již více než rok pečuje Turecko o tajnými službami NATO, Saudské Arábie a Emirátů financované a řízené muslimské teroristické organizace typu Al Kájdy a jejich spojenců a umožňuje jim přesuny z vlastního území do Sýrie a zpět na jejich základny v Turecku. Nyní se členský stát NATO a nemusíme mít žádné pochyby o tom, že v souladu s příkazy velení aliance, rozhodl, že odpoví palbou ze svého území na syrské cíle a pomstí se za údajnou minometnou palbu syrské armády na tureckou pohraniční vesnici.

Je obecně známo, že těžce vyzbrojená teroristická uskupení, z nichž většina je na seznamech teroristických organizací OSN, operují nejen po obou stranách turecké hranice, ale i hluboko na syrském teritoriu, jejich operace jsou logisticky zajišťovany tureckou armádou a jejich útoky proti syrské armádě a bezpečnostním silám jsou řízeny na základě přesných údajů získaných z amerických a izraelských satelitů a bezpilotních průzkumných letounů. Proč se nyní Turecko, předstírajíc, že mu již došla trpělivost, rozhodlo k odvetným operacím? Při tom je evidentní, že se jedná o provokaci a že miny, které dopadly na turecké území, neodpálili Syřané, ale teroristé. Minomety, ze kterých byly miny odpáleny, jsou používány teroristickými organizacemi na celém Blízkém středním východě.

Rozhodnutí tureckého parlamentu (povolení přeshraničních operací proti Sýrii) je bez ohledu na postoje hlavních světových mocností hrubým narušením zásad Charty OSN a zejména jejího hlavního principu o nevměšování se do vnitřních záležitostí státu a nepoužití vojenské síly.

Bezprostředně po hlasování v tureckém parlamentu vyzval premiér Erdogan v národní televizi občany, aby byli připravení na to, že válka může začít kdykoliv. Turecká vláda rovněž rozhodla o evakuaci tureckých občanů z oblasti na syrské hranici.

 

Od pádu SSSR jsme si zvykli, že porušování Charty OSN se stává naprosto běžnou záležitostí

Dovolilo by si vůbec Turecko bez nátlaku velení NATO a zvláště USA porušit Chartu OSN? Pravděpodobně ne!

Turecko si tak po provokaci, za kterou lze považovat minometné ostřelování turecké vesnice z území Sýrie, které zřejmě na příkaz velení NATO realizovali teroristé ze skupin bojujících v Sýrii proti Asadovu režimu, přisvojilo právo vysílat na území sousedního státu (podobně jako dříve do Iráku) své speciální vojenské jednotky a vést tam bojovou činnost. Jde o zjevný akt porušení Charty OSN a proto i reakce měla být odpovídající.

V době existence Sovětského svazu by jeho delegace okamžitě požádala o svolání mimořádného zasedání Rady bezpečnosti OSN na základě ohrožení světového míru. SSSR by zřejmě požadoval vyloučení Turecka z OSN, anebo při nejmenším zavedení sankcí. V současnosti Ruská vláda, která udržuje partnerské vztahy s NATO, lehce tuto událost přehlíží, což potvrzuje jen to, že se Putin se svými partnery nechce dostat do sporu.

 

Skutečnost, že Rusko ani Čína neprotestují, dává Spojeným státům a jejich satelitům v NATO zelenou

Je nabíledni, že současná syrská vláda dosáhla celé řady vítězství, a narušila tak plány americké operace odstranění progresivního režimu, která měla být ukončena nastolením loutkové proamerické vlády před listopadovými volbami prezidenta USA. Syrská vláda se však postavila na mnohem silnější odpor než vláda Muammara Kaddáfího a americké záměry narušila. Barack Obama tak nemůže ve volební kampani ukázat žádné pozitivní výsledky v oblasti zahraniční politiky.

Výsledky proamerických barevných revolucí, které proběhly pod názvem "Arabské jaro", byly nyní bagatelizovány ostrým výbuchem protiamerických nálad v celém arabském světě, které vyvrcholily zavražděním amerického velvyslance v Libyi, útoky na americké základny v Afghánistánu a usmrcením amerických občanů v Iráku.

Obamovi přívrženci i on sám se proto pokusí učinit všechno možné i nemožné k rozdrcení Asadova režimu a lze předpokládat, že turecká vojska jako předvoj NATO by mohla vtrhnout do Sýrie, pokud Rusko, ČLR a Írán neprosadí rozsáhlé akce politického charakteru. Rozhodující by se mohl stát jejich nástup v OSN a dalších mezinárodních organizacích.

Sýrie je bez vnější podpory odsouzená k porážce. Syrská armáda je výborná a bojeschopná, bojovat však proti teroristům usazeným uvnitř země a ještě vést válku na několika frontách, které proti nim NATO vytvoří, nebude moci. Nyní vše závisí na Rusku a ČLR - první stádium agrese by obě země mohly zastavit pohrůžkou přerušení všech vztahů s Tureckem. Budou však vůbec ochotny takový krok podniknout?

K. K.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .