header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Nikdy více Mnichov. Válku imperialistické válce!

Dne 29. září 2012 se sešli v Mnichově zástupci široké koalice německých, českých a polských organizací spojených dlouhodobě v rámci společné mezinárodní protiválečné kampaně nazvané Třídní boj namísto světové války, která minulý rok projížděla i Českou republikou.

Letošní hlavní akce kampaně se odehrála přímo v tzv. Vůdcově budově (Führerbau), kde na konci září 1938 uvítal Adolf Hitler italské duceho Mussoliniho a zástupce vlády Francie a Velké Británie Daladiera a Chamberlaina, kteří zde, bez přítomnosti představitelů Československa, podepsali ostudný Mnichovský diktát, kterým Velká Británie a Francie předhodila svého středoevropského spojence nacistické Velkoněmecké říši. Program večera byl sestaven z angažovaného umění v brechtovském pojetí a z vystoupení domácích a zahraničních představitelů. Hlavní uměleckou částí bylo představení, ve kterém trpaslíci - symbol německého maloměšťáctví - podpírají rakev s krokodýlem - německým imperialismem. V závěru krokodýla svrhla mládež z pódia a rozbila tak symbolicky vládu německých monopolů. Českou delegaci představovali zástupci Komunistického svazu mládeže, Klubu českého pohraničí a občanského sdružení Vojáci proti válce.

Důležitý byl nejen průběh večerního programu, ale také týdny mu předcházející, kdy němečtí partneři pořádali v mnichovských ulicích nejrůznější akce, kterými informovali veřejnost o kampani a připravovaném večeru, jenž připomněl 74. výročí Mnichovského diktátu. Úřady, vedení Vysoké hudební a divadelní školy (nacházející se v budově někdejšího Führerbau) a policie dělaly vše možné, aby konání protifašistické akce zabránily. Kancléř Vysoké hudební a divadelní školy Alexander Krause krátce před konáním akce oznámil pořadatelům, že odstupuje od smlouvy o pronajmutí prostor pro konání slavnostního večera. Pořadatelé se proto obrátili na soud, který teprve den před konáním akce potvrdil platnost smlouvy. Prakticky až do 29. září ale nebylo jasné, zda budou účastníci a hosté do budovy vpuštěni. Zcela účelové obstrukce předvedla policie a úřady, které například zakázaly rozšiřování letáků zvoucích veřejnost na večerní program. Záminkou bylo vyobrazení jedno ze světoznámých plakátů umělce Johna Heartfielda , kterého nacisté označili za jednoho z tvůrců tzv. zrůdného umění, a který byl nucen před nacistickou perzekucí uprchnout do exilu do Československa. Dílo znázorňuje orlici s hákovým křížem a ten si vzaly úřady za záminku zákazu rozšiřování informačního letáku v ulicích Mnichova. Úřadům a policii bylo samozřejmě jasné, že se nejedná o propagaci nacismu, ale naopak protifašistické akce. Ale jak je vidět, umění, které nacisté pronásledovali, je na indexu i v dnešním Německu, a opět s totožným cílem, zavírat ústa antifašistům. Policie dokonce provedla razii v bytě jednoho z pořadatelů akce a zabavila mu letáky. Němečtí partneři proto přelepili část vyobrazení Heartfieldova výtvarného díla nálepkou oznamující, že tato část reprodukce byla úřady zakázána. Díky nasazení německých organizátorů proběhla akce navzdory zákazům, zastrašování a překážkám úspěšně.

Podstatným poselstvím, které promlouvalo v uměleckém programu večera, v informační přípravné kampani i vyjádřeních účastníků, byl odpor proti dominantní úloze Německa v dnešní Evropě, resp. Německem ovládané EU, proti jeho kontrole zemí střední a části východní Evropy, z nichž si udělalo své neokoloniální předpolí. Obnovené imperiální ambice Německa se projevují nejen v ovládnutí podstatných hospodářských sektorů, likvidaci celých konkurenčních odvětví, ale také pumpováním méně kvalitních německých výrobků prostřednictvím velkých obchodních sítí, které zajišťují odbyt německému hospodářství na úkor hospodářství jeho polokolonií včetně současného protektorátu Čechy a Morava. Tím Německo prakticky vyváží kapitalistickou ekonomickou krizi za svoje hranice do závislých zemí, v nichž navíc podle libosti vykořisťuje pracovní sílu. Závislost České republiky na Německu dosáhla takového stupně, kdy hospodářská výměna mezi ČR a Německem přesáhla vzájemnou výměnu mezi řadou německých spolkových zemí a o ČR se tak někdy oprávněně hovoří jako o 17. německé spolkové zemi. Podíl německého kapitálu na držbě výrobních prostředků v ČR se vyrovnal podílu tzv. českého kapitálu a v řadě zásadních oblastí se stal zcela dominantním (např. německá kontrola tištěných sdělovacích prostředků).

Antiimperialistická akce v Mnichově byla zaměřena rovněž proti nové eskalaci imperialistických válek a úsilí bloku vedeného USA o restrukturalizaci mocenské mapy světa, s horkou bojovou linií na Blízkém a Středním Východě. Boj proti imperialistickému vraždění, agresím a okupacím tak pokračuje nejen v napadených a okupovaných zemích, ale i v metropolích vlády globálního kapitálu.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .