header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Odsuzujeme jakoukoli činnost prosazující vojenský útok na Írán

Prohlášení Ústředního výboru íránské strany TUDEH

Zprávy z mezinárodních sdělovacích prostředků a znepokojující prohlášení tvůrců izraelské politiky, Spojených států a Islámské republiky Írán v posledních dvou týdnech signalizují vznik velmi nebezpečné situace ve vztahu k naší zemi, Íránu. Některé kruhy naznačují, že současná bojechtivá pravicová sionistická izraelská vláda, již vede Benjamin Netanjahu, se rozhodla napadnout Írán během několika příštích týdnů, před presidentskými volbami v USA. Ačkoli válku podněcující izraelský předseda vlády tvrdil, že Izrael dokáže napadnout Írán "nezávisle" na USA, jsou určité náznaky ukazující příchod koordinovaného úsilí kolem tohoto vojenského dobrodružství mezi reakcionářskou izraelskou vládou a vládnoucími kruhy v USA. 

Zatím, jak sílí válečná propaganda, vládnoucí reakcionářský režim v Íránu, jenž provozováním riskantní a zcela nerealistické politiky v posledních létech sehrál významnou úlohu ve vyprovokování těchto reálných hrozeb vůči nezávislosti a suverenitě země, teď zahájil nové kolo politické hlouposti, a předvádí, že nemá sebemenší povědomí o základech účinné diplomacie v zájmu lidu a na ochranu naší vlasti. Hloupý a provokativní Ahmadinežádův projev na demonstraci "Quds Day" 17. srpna (poslední pátek Ramadánu; v Íránu se oficiálně slaví od r. 1979), jímž opět hrozil totálním zničením Izraele a jenž odsoudil generální tajemník OSN, i zopakování stejných hrozeb předáky různých orgánů Islámské republiky i vůdců Hizballáhu v Libanonu jsou ve skutečnosti tím, před čímž jsme již několikrát v minulosti varovali. To, k čemu došlo před rokem v Sýrii, by mělo donutit hlavy vládnoucího reakcionářského režimu v Íránu k přemýšlení o tom, že vzhledem k současnému rozložení sil v oblasti i ve světě by taková nezodpovědná prohlášení mohla být značným nebezpečím pro naše národní zájmy.

V posledních létech íránská strana Tudeh opakovaně varovala, že je nutné vyvíjet aktivní diplomacii, jaká by udržela světové veřejné mínění na straně Íránu a v podpoře jeho lidu. Ale politika vládnoucího režimu naši zemi naopak od světa nebezpečně izolovala.

Představitelé Bílého domu a velvyslanci USA se neostýchají hovořit přímo a jasně o postoji USA vůči vojenskému útoku Izraele na Írán. Republikánský kandidát na presidenta USA Mitt Romey zvedl válečnou vlajku a izraelský vojenský útok na Írán podpořil, a ve skutečnosti si vytvořil z podpory napadení naší země stěžejní bod předvolební kampaně. Při zvážení těsného rozdílu mezi oběma kandidáty v nadcházejících volbách v USA se najdou určité náznaky, že president Obama s největší pravděpodobností podporuje vojenskou akci Izraele proti Íránu, aby získal podporu silné proizraelské lobby v USA. 30. července odhalil list Montreal Gazette, že Obamův poradce pro národní bezpečnost Tom Donilon vedl obšírné rozhovory s Benjaminem Netanjahu, izraelským předsedou vlády, o tom, jak a do jaké míry USA vojensky podpoří Izrael, rozhodne-li se napadnout Írán.

20. srpna zpravodajská agentura Mehr news citovala generála Martina Dempseyho, vrchního náčelníka štábu USA, který ospravedlňoval proválečná a zločinná slova vysokých představitelů izraelské vlády tím, že "Izrael vnímá íránskou hrozbu vážněji než USA, protože jaderný Írán znamená ohrožení samé existence Izraele", zatímco Američané takové obavy nemají a tudíž nespěchají, aby íránský jaderný program zastavili.

Podle zprávy v izraelském deníku Haaretz šéf opozice v Knessetu (izraelském parlamentu) Shaul Mofaz v dopise z 20. srpna požádal Netanjahua, aby okamžitě předstoupil před parlament a objasnil vládní plány na vedení války s Íránem. Jak oznámila rozhlasová stanice izraelské armády, Shaul Mofaz žádal jasné odpovědi na otázky jako je stupeň připravenosti Izraele k vedení války proti Íránu, oficiální postoj vlády USA v tomto ohledu a také stupeň koordinace mezi USA a Izraelem v bezpečnostním zpravodajství, operacích a ekonomických a politických záležitostech. V několika minulých měsících pokrokové a mírumilovné síly v Izraeli, a zvlášť Komunistická strana Izraele a Hadash (Demokratická fronta za mír a rovnost), která má úzké vztahy a postupuje společně s Komunistickou stranou Izraele, zahájily velmi účinné protestní kampaně, aby tak demonstrovaly nesouhlas rozsáhlých sektorů obyčejných lidí, intelektuálů a zastánců míru s vedením války pod jakoukoli záminkou. Komunistická strana Izraele, která analyzovala válku s Íránem coby totální katastrofu, vyzvala všechny organizační složky strany a své spojence, aby dali absolutní prioritu boji proti nebezpečí vojenského útoku na Írán a co největšímu vystupňování protiválečných kampaní.

Po analyzování velmi kritické a napjaté situace na Středním východě a rizikové politiky vlády USA a jejich spojenců v EU a v arabských státech jako Saúdská Arábie, Katar a také Turecko, íránská strana Tudeh má oprávněné obavy z vývoje situace, jež může ohrozit mír a bezpečnost v oblasti i v naší zemi, pošlapat suverenitu Íránu a opět udělat z lidu naší země terč války, na jejímž vzniku se nijak nepodílel.

Íránská strana Tudeh opět ostře odsuzuje postoj, jaký vyhlásil Benjamin Netanjahu, a odsuzuje vystoupení předsedy vlády členského státu OSN k tak otevřenému porušování Charty OSN i mezinárodního práva, když se vyslovuje tak jednoznačně výhrůžně o zahájení "preventivního útoku" pod záminkou zničení jaderných stanovišť a strategických vojenských zařízeních a zdrojů Íránu. Odsuzujeme postoj USA a EU, projevující se trvalým mlčením, pokud jde o akce státu Izrael. Jsme přesvědčeni, že politika imperialismu USA a jejich spojenců, pokud jde o národy Středního východu, posílila u izraelského vedení pocit volnosti v prosazování otevřeně agresivní a bojechtivé politiky, jejíž následky mohou rozbouřit celou oblast Středního východu a ohrozit světový mír.

Íránská strana Tudeh trvale a houževnatě odsuzovala a odsuzuje proválečnou politiku, prohlášení a postoje orgánů a vlád zemí v oblasti. Neustále vyhlašujeme naléhavost snah nalézt způsob řešení dnešních sporů vyjednáváním a dalšími metodami založenými na zachování míru a Charty OSN a na respektování suverenity národů. Vyzýváme všechny pokrokové a mírumilovné síly světa k podpoře tohoto postoje.

Íránská strana Tudeh je přesvědčena, že cesta budoucího politického vývoje naší země je čistě záležitostí íránského lidu a nikoho jiného, a musí o ní rozhodovat výhradně íránský lid a demokratické a vlastenecké politické síly, založené na respektu k víře v ekonomickou a politickou nezávislost našeho národa. Ještě jednou vyzýváme všechny síly, vystupující na obranu svobody, demokracie, sociální spravedlnosti a míru, aby se rychle spojily do jednotné fronty na záchranu země před nebezpečím války a obhájily demokratický vývoj a nezávislost země.

Ústřední výbor Íránské strany Tudeh

21. srpna 2012

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .