header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Den hanby ve Valném shromáždění

3. srpna 2012 Valné shromáždění OSN ignorovalo pravidlo ctít zákon. Členské státy odpřisáhly, že je budou dodržovat. (Analytik Mathaba.Net Stephen Lendman)

Valné shromáždění (VS) přijalo nezávaznou Syrskou rezoluci č. 133 - 12. Jedenatřicet národů se zdrželo hlasování. Jejich selhání vykonat správnou věc určila zbabělost.

Opatření navrhla Saúdská Arábie; Katar a možná Bahrajn udělaly totéž. Jsou oblastní osou spoluspiklenců zla. Ve srovnání s nimi je Assad svatoušek.

Rusko nazvalo toto opatření "zaujatým a nevyváženým". Bylo takovým a ještě mnohým dalším. Ignorovalo realitu v samém základu. Přineslo krytí pro válku zprostředkovanou Washingtonem.

VS schválilo každodenní krveprolití a ničení. Ignorovalo zodpovědnost Západu/Arabské ligy/Izraele za pustošení další neválčící země. Odkoplo miliony Syřanů.

V dějinách OSN bude 3. srpen 2012 žít v hanbě.

Čestní pozorovatelé nezapomenou, jak nezodpovědné národy konaly. V tomtéž okamžiku 12 odvážných národů učinilo správnou věc. Jsou to Rusko, Čína, Sýrie, Írán, Kuba, Venezuela, Nicaragua, Bolívie, Bělorusko, Myanmar, Severní Korea a Zimbabwe.

Syrský vyslanec v OSN Bashar al-Jaafari rezoluci odsoudil. Nazval ji hysterickou protisyrskou kampaní. Byla porušena základní Charta OSN i další zásady dodržování zákona. Byla ignorována suverenita národa. Sloužilo se jen imperiálním zájmům. Syřané byli zrazeni. Byl odsouhlasen Západem sponzorovaný terorizmus. Toto konání zajišťuje více násilí, masového zabíjení a lidského utrpení.

"Některé země, jež vedly válku pod záminkou boje s terorizmem, přímo či nepřímo podporují činy těchto ozbrojených teroristických skupin, v nichž je i al-Káida", řekl al Jaafari.

Dodal, že sponzoři rezoluce Saúdská Arábie, Katar a Bahrajn jsou "despotické oligarchie". Jsou imperiálními partnery. Jsou to útoční psi Washingtonu pro oblastní války. Jsou to gaunerské státy bez zákonů. Pronásledují, zatýkají, vězní, mučí a brutalizují svůj vlastní lid. Jsou nelítostní vůči každému, kdo veřejně podporuje politickou, ekonomickou i sociální spravedlnost. Jejich režimy nejsou legitimní.

Mlčí o probíhajících krutostech v Afghánistánu, Jemenu, Somálsku, Palestině, i ve svých vlastních zemích. Podporovali válku Washingtonu proti Kaddáfímu. Pomáhali zavraždit desetitisíce Libyjců. Podporují současné loutkové vedení. Vysmívají se zásadám zákona a demokratickým hodnotám. Zacházejí s lidmi jako s odpadem a dávají to najevo.

Íránský vyslanec v OSN Eshagh Alehabib nazval rezoluci "jednostrannou. Nebude mít vliv na nic. Je to divadelní fraška."

Britský velvyslanec v OSN Mark Grant řekl, že to neznamená, že je vyvážená. Bezostyšně ukazuje prstem na špatnou stranu. Vyslankyně OSN Suzan Riceová Grantův názor papouškovala. Přeskočila své obvyklé herectví. Toto konání nezmírnilo její výsměch základnímu mezinárodnímu a ústavnímu právu.

Ruský vyslanec v OSN Vitalij Čurkin obvinil západní země z postranních úmyslů. Opatření "zhorší konfrontační přístup k rezoluci o syrské krizi a nijak neusnadní posun stran blíže k platformě dialogu a hledání mírové rezoluce o krizi v zájmu syrského lidu."

Zbývající země, hlasující NE, řekly, že Sýrie čelí silám, podporujícím terorizmus.

Národy, hlasující ANO, odsoudily Sýrii za Západem podporované zločiny. Jazyk VS předstíral legitimnost a nestrannost. Povýšily zlo nad právo. Daly fíkový list většímu zásahu Západu. "Zalitovaly selhání Rady bezpečnosti." Což mířilo přímo na Rusko a Čínu. Jejich veta dosud zabraňovala plnému rozvinutí války.

Otázkou je, na jak dlouho. Washington má dlouhodobé plány na změnu režimu. Všechny prostředky jsou vyčerpány. Na počtech těl nezáleží. Imperiální priority mají přednost. Obsahují i nespornou oblastní nadvládu nad ruskými a čínskými hranicemi.

Rezoluce pokrytecky vyjádřila vážné obavy nad porušováním lidských práv. Lhala, když říkala, že Sýrie používá těžké zbraně proti svému vlastnímu lidu. Jsou použity na jeho obranu proti komandům smrti. Naprosto neoprávněně tvrdila, že Assad "vyhrožuje použitím chemických nebo biologických zbraní".

K žádné takové hrozbě nedošlo. Sýrie přiznala, že chemické zbraně má. O biologických ani zmínky. Mluvčí ministerstva zahraničí Jihad Makdissi řekl, že Sýrie by použila chemické zbraně jen proti agresi zvenčí. Jeho poznámky následovalo překrucování, dezinterpretace a ochotné lhaní.

Jazyk rezoluce pokrytecky vyhlašoval obavu o "mezinárodní mír a bezpečnost". Ta vyjadřovala "hlubokou lítost nad smrtí mnoha tisíc lidí". Zároveň ignorovala Západem sponzorované masové zabíjení a ničení. Údajná obava o ochranu civilistů ignoruje Washingtonem zmocněná komanda smrti, která je vraždila.

Bezostyšně souhlasila se základními lidskými právy. Zároveň ale strany zodpovědné za jejich porušení zmíněny nejsou. Její výzva k "politickému přechodu" ignoruje základní mezinárodní právo. Porušuje tak i suverénní syrská práva. Květnové svobodné, spravedlivé a otevřené parlamentní volby nebyly zmiňovány. Nezávislí mezinárodní pozorovatelé je odsouhlasili. Členové vládnoucí strany Baas získali přesvědčivou šedesátiprocentní většinu. Opakování toho, co je uznáno, je bezohledné. Požadavek na to je nesvědomitost.

Hlasování ze 3. srpna poznamenala nestoudnost. Takovéto konání zachovává konflikt. Bude následovat zostřování, ne vyřešení. Sto třicet tři národy mají na svých rukou krev.

 

Poznámka na závěr

Lumpové z hlavních sdělovacích prostředků hlasování VS uvítaly. Během konfliktu schvalovali imperiální bezpráví. Tleskali všem přímým, zprostředkovaným i plánovaným válkám USA. Virtuální jednohlasný oslavný chór vyjadřoval podobné komentáře. Pravda a plné odhalení chyběly. Pachatelé byli zproštěni. Oběti byly obviněny.

New York Times nazval rezoluci drtivou kritikou syrské politiky. Wall Street Journal řekl, že odsoudila syrskou kampaň. CBS uvedla, že odsoudila syrské tvrdé zákroky, ale podnikla slabou akci. AP prohlásila, že říká Assadovi, aby odstoupil. Reuters řekla, že izoluje Rusko a Čínu kvůli vetu rezolucí rady bezpečnosti. Los Angeles Times uvedl, že odsoudila syrské násilí a nečinnost "velké mocnosti". Chicago Tribune vydal titulek "Národy OSN odsuzují Sýrii; Rusko, Čína se zdají být izolovány". Londýnský Guardian řekl, že VS kritizuje Radu Bezpečnosti za to, že nedokáže konat. Londýnský Independent uvedl, že národy OSN odsuzují Sýrii a požadují politickou přeměnu.

Hlasování přišlo den poté, co rezignoval Kofi Annan. Vejde to v platnost koncem srpna, kdy jeho mandát vyprší. Udané důvody byly pokrytecké. Obě akce den po sobě nebyly náhodné. Výkop má válka.

Annan je mužem Washingtonu. Zvolili ho Obamovi úředníci. Jeho "mírový plán" byl falešným pláštíkem pro imperiální bezpráví. Teď je plánována zostřená agrese.

3. srpna časopis Time pod titulkem "Syrská opozice vidí Annanovo selhání jako ospravedlnění svého ozbrojeného boje" říká: "Annanova rezignace potvrdila přesvědčení syrské opozice, že k sesazení Assadova režimu neexistuje jiná alternativa, než vojenský boj."

Bývalý šéf Syrské národní rady Burhan Ghalioun prohlásil: "Porážka Annanova plánu znamená, že politické řešení neexistuje." Západní mocnosti musí konat. "Nesmíme ztrácet čas." Čekejte další ničemnou jednotnost sdělovacích prostředků. Takto konat je schvalování války. Obama, klíčoví partneři NATO i oblastní spojenci chtějí vpád v plném rozsahu. Známo není jen načasování.

Nejvíc záleží na upřednostnění potenciálně katastrofální války. Může do ní spadnout celá oblast i okolí. Hrozba je příliš velká, než aby se dalo si jí nevšímat.

Červencová zpráva Královského institutu spojených služeb (Royal United Services Institute; RUSI) uvedla, že západní zásah je mnohem pravděpodobnější. "Neposunujeme se k zásahu, ale zásah se určitě posouvá k nám", říká se v ní.

Jsou zvažovány "vhodné způsoby zásahu". V některých ohledech již začal. Je to probíhající konflikt. Teď vrcholí. Annanova rezignace dodává hybnou sílu. V těchto podmínkách je nepravděpodobné, že zesílí přístup "ruce pryč".

Washington považuje rezoluce ke konfliktu za nepřijatelné. Samotná změna režimu význam má. Válka byla plánovaná po celou dobu. Takže ovládne celou oblast. V jejím průběhu asi dojde k ničení.

Je pustošena jedna země za druhou. Mohou následovat řešení hřibovitým mrakem. Zastavení tohoto šílenství znamená nejvíc. Představte si, co se jinak stane.

 

Stephen Lendman, 5. 8. 2012 http://www.mathaba.net/news/?x=631022

(překlad Vladimír Sedláček)

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .