header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Sýrie, manipulace a válka

Čtenáři tohoto blogu (Il Fatto Quotidiano) si určitě všimli, že s mimořádnou pozorností sleduji přípravné práce k některým válkám, těm blízkým. Jedná se o Sýrii a Irán, dva jasné cíle. Činím tak proto, že jsem si jist, že to bude mít přímý dopad na naše životy a na životy našich dětí.

Proto používám nejlepší dostupné zdroje a mezi nimi právě ty, co připravují válku. Obecně jsou velmi dobře informovány.

Poslední, kterou zde komentuji, pochází z New York Times z 21. července. Zařazuji je mezi přímluvčí války v plném rozsahu, protože tento deník byl vždy "letadlovou lodí" amerického systému. A protože v tomto případě popisuje s velkým množstvím podrobností, jak skupina zločinců (nejvyšší vedení Spojených států severoamerických) porušuje všechny normy mezinárodního soužití.

Za tuto informaci jim musíme být, a my jim jsme, vděční. Kde je ovšem odhalujeme za nejostudnější spoluvinu, je skutečnost, že autoři článku (Eric Shmitt a Helene Cooper) a stejně tak ředitel tohoto deníků, nám prezentují zločineckou akci jako by to bylo něco normálního, bezúhonného, nevyhnutelného a tedy přijatelného.

Pojďme popořadě se zkresleními: "Obamova administrativa pro tuto chvíli zanechala úsilí za diplomatické řešení konfliktu v Sýrii". Povšimněme si různých fines zabalených v jediné řádce. "Pro tuto chvíli" vytváří představu, že, snad, poté, se znovu zváží tato forma řešení. Pak je třeba si povšimnout "úsilí" za "diplomatické řešení". To znamená, že čtenář si musí myslet, že až doposud bylo Obamovou snahou "diplomatické řešení, a že až teď byla tato idea "zanechána".

Je to přirozeně zjevná falešnost. A neříkám to já. Říká to v následující řádce New York Times, když nám sděluje, že Obama "zvyšuje pomoc rebelům a znásobuje úsilí (doslova řečeno) pro vybudování koalice zemí souhlasících se svržením silou vlády prezidenta Bašára al Asada.

Tedy jestli "zvyšuje", chce tím říci, že podpora rebelům již existovala. To znamená, že Spojené státy porušovaly Chartu OSN a pokoušely se ze zahraničí podvracet suverénní stát. Nyní říká že "znásobuje úsilí". To znamená, že více jak rok USA vedou válku prostřednictvím třetí osoby proti Sýrii a New York Times (s houfem italských deníků a televizních novin) nás odbývá, že to, co se odehrávalo až doposud, bylo "diplomatické řešení"

Jedná se tedy o projekt "jak silou svrhnout vládu". Pokračuje NYT (citujíce zdroje administrativy) oznámením, že proběhla "jednání s Tureckem a Izraelem na téma řízení kolapsu syrské vlády" a dokonce se dává na vědomí, že by mohl být svěřen právě Izraeli úkol "zničit muniční sklady". Mezitím Libyjští podřezávači krků z Al-Kajdy dopravení do Turecka britskými americkými a francouzskými letadly rozšiřují válku, zatímco tajné služby výše zmíněných zemí kladou miny v Damašku a vyhazují do povětří Bašárovy generály, jednoho po druhém. To znamená, že organizují terorismus.

Administrativa, píše cudný NYT, nedodává zbraně rebelům, už i proto, že to nezištně již dělají tři vzory západní demokracie jako je Turecko, Katar a Saudská Arabie. Jako kompenzaci "poskytuje Washington technické poradenství a vybavení pro spojení, aby vzrostla bojová schopnost opozice". Předpokládá se s vybavením rozbušek a výbušnin. Opravdu se též předpokládá "podpora zpravodajských služeb"

Jak je vidět vše je velmi diplomatické

Přidám jednu poznámku, která se bude velmi líbit debunkers z 11.9. "Míříme ke kontrolované demolici Assadova režimu" sděluje nám Andrei J. Tabler z Institutu pro politiku Blízkého východu z Washingtonu. A pak opatrně dodává: "Ale jako každá kontrolovaná demolice, je vždy něco, co se nemusí povést".

Poznámka: někdo si toho všimne, jak se to stalo s třemi "controlled demolitions" 11. září 2001.

Jaká škoda, že Rusko a Čína, ti zlí, nepřijali účast na těchto "diplomatických iniciativách", Washington by chtěl plnou bečku a manželku opilou. Svrhnout a zabít (jistě zabít) Bašára a mít pěkný přátelský režim v Sýrii. A chtělo by to, aby všichni souhlasili s plánem. I když pak, po zhroucení Bašára, přijdou k moci podřezávači krků tak, jak se to stalo v Libyi.

Nyní se připravme, že část bývalého pacifistického italského tábora uvidíme, jak bude aplaudovat vstupu saudskoarabských osvobozeneckých sil do Damašku.

A myslet si že dokonce nějaký Pulitzer v italském provedení bude pokračovat v psaní, zmužilý, že Spojené státy budou znepokojeny případným pádem Assada. Oplakávaný Prof. Cipolla nám zanechal základní zákony o lidské hlouposti. První z nich je třeba brát na vědomí: Vždy a nevyhnutelně každý z nás podceňuje počet hloupých jedinců, kteří nás obklopují.

 

25. červenec 2012

Giulietto Chiesa - Il Fatto Quotidiano

Překlad KSM

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .