header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

"Usmíření!": v Homsu se spojuje syrská občanská společnost uprostřed bojiště pro řešení bez násilí

Média, která šíří propagandu produkovanou za účelem diskreditace syrské vlády, se předhánějí v popisech ukrutností páchaných údajně vládními silami na vlastním obyvatelstvu. Opakuje se stará metoda psychologické války používaná státy NATO například při manipulativní snaze o legitimizaci agrese v Libyi, kdy média, včetně českých, odvolávající se na údajná svědectví anonymních osob zprostředkovaná údajně nevládními organizacemi jako je Human Rights Watch popisují nejhrozivější způsoby mučení a vraždění připisované vládním jednotkám. Účelem je vykreslit v aktuálním případě syrský sekulární režim jako tyranský a hodný svržení. Média v chomoutu propagandy NATO provádějící službu "dělostřelecké přípravy" se stala zásadní zbraní moderních agresí a nesou zodpovědnost za jejich důsledky. (Více k tomuto tématu naleznete např. zde)

Příkladem takového "zpravodajství" je i včerejší článek zveřejněný na www.novinky.cz nazvaný "Syrské jednotky používají sexuální násilí vůči zadrženým", který popisuje otřesné výjevy, při jejichž čtení vytanou ve vědomí obrazy z prokázané praxe mučení, ničení lidské důstojnosti a vraždění provozovaného v americké věznici Abú Ghrajb v okupovaném Iráku.

V protikladu k takovému vytváření "exaltované virtuální reality" je zpráva o iniciativě občanů, občanských sdružení, místních zastupitelů, církví a náboženských obcí z města Homsu na vytvoření platformy pro uklidnění situace a odmítnutí cesty vraždění a rozvratu. Teroristické síly nasazené uvnitř Sýrie, které jsou nástrojem destabilizace organizované ze zahraničí, jistě takovou iniciativu nepřijmou. Mají opačné zadání a cíl: rozvrat ozbrojenou silou. Tím více vystupuje odlišnost zájmů a záměrů teroristů a jejich řídících struktur na jedné straně a syrské společnosti na straně druhé.

Nazývá se "Mussalaha", což znamená "Usmíření" a je to mimořádná nenásilná lidová iniciativa, která se zrodila v občanské společnosti města Homs, trýzněném konfliktem mezi regulérní armádou a opozičními silami. Je to projev, a také naděje, "třetí cesty", alternativy ozbrojenému konfliktu, ale také alternativa případné vojenské intervence ze zahraničí, které se dovolává Syrská národní rada, která koordinuje syrskou opozici.

Je to iniciativa, jak informuje Fides, která "vyplňuje prázdno vytvořené harašením zbraní: není na straně žádné z bojujících stran, zrodila se spontánně zdola, z občanské společnosti, od všech občanů, poslanců, významných osobností, kněží, příslušníků všech etnických a náboženských skupin, kteří jsou unaveni válkou".

Mezi protagonisty a velkými podporovateli iniciativy jsou křesťané z Homsu všech konfesí, mezi kterými se osobně velmi angažují dva řeckokatoličtí kněží p. Michelle a p. Abdallah, syrskokatolický kněz p. Iyad, maronita p. Alaa a syrskopravoslavný p. Khazal. Ti všichni vložili do iniciativy veškeré své síly, aby přesvědčili široké vrstvy obyvatel o skutečnosti, že v "této patové situaci je třeba otřes: a udeřila hodina usmíření".

Iniciativa se zformovala v organizaci během dvou setkání, ke kterým došlo v minulých dnech v Homsu za mimořádné účasti lidí, kdy byla přítomna všechna společenství, která tvoří syrskou společnost: alawité, sunité, drůzové, křesťané, šíité. Při těchto setkání bylo dosaženo mimořádného, dříve nemyslitelného výsledku: společnými prohlášeními, objetími a slavnostními závazky bylo potvrzeno usmíření mezi skupinami, rodinami, alawitskými a sunitskými společenstvími, což jsou hlavní protagonisté probíhajícího konfliktu, které se veřejně zavázaly "vytvořit usmířenou a mírovou Sýrii", ve jménu vzájemného respektování se.

Zatímco je Homs v centru konfliktu, občanská společnost zvedá z popela slova jako je "dialog a usmíření", doposud zapomínané, aby řekla "Ne konfesionální válce v Sýrii", a tuto výzvu směřují všem vůdcům na bojišti a všem bojujícím stranám, aby navrátili "mír a bezpečnost zemi a obyvatelstvu". "Mussalaha" se rozvíjí a předpokládá další veřejná setkání v příštích dnech s nadějí, že dojde velmi rychle k rozšíření této "nákazy" do všech syrských měst. (PA)

Zdroj: Agentura FIDES, 12. 6. 2012.

Překlad: Komunistický svaz mládeže

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .