header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Vztah mezi bezprostředními úkoly komunistů a jejich bojem za socialismus

Ve dnech 18. až 20. května 2012 se 59 komunistických a dělnických stran ze 49 zemí sešlo v Bruselu na 21. mezinárodním komunistickém semináři, který je jedním z nejdůležitějších mezinárodních diskusních setkání komunistických a dělnických stran. Zástupci účastnících se stran si vyměnili názory a zkušenosti týkající se vztahu mezi bezprostředními úkoly komunistů a jejich bojem za socialismus. Účastníci pocházeli z Afriky, Asie, Středního východu, Ameriky a Evropy. KSČM žel opět chyběla, zatímco menší KSS se semináře aktivně zúčastnila.

Na zasedáních věnovaných každému z kontinentů představili delegáti analýzy kapitalistické krize a jejích důsledků v každé zemi, zaváděná protidělnická a protilidová úsporná opatření, lidová protestní hnutí proti nim, a práci svých stran. Předmětem diskuse byl rovněž přístup k boji za alternativu ke kapitalistické společnosti, za socialismus v případě jednotlivých stran.

Seminář podporuje výměnu informací a konkrétních zkušeností s cílem lépe pochopit realitu zemí, které často žijí ve velmi rozdílné situace. Při respektování odlišností v názorech, které nevyhnutelně existují mezi účastníky semináře a po živé a bohaté diskuse byl přijat dokument s obecnými závěry. Zpráva bude předložena komunistickým a dělnickým stranám světa k podpisu. Pozoruhodný bude postoj KSČM, jemuž budeme věnovat pozornost.

Ve stejné době, kdy se konal summit NATO v Chicagu, přijal seminář v Bruselu usnesení říkající "Ne NATO!" a vyzývající k zrušení tohoto útočného paktu. Byla zde také přijata usnesení semináře o solidaritě s Kubou, o situaci v arabském světě a zejména v Palestině a na podporu "Ne" při hlasování v irském referendu o evropské fiskální smlouvě 31. května.

Před zakončením třídenního semináře se účastníci shodli na dalším setkání 24. až 26. května 2013, jehož tématem bude: "Fronta a práce spojenectví komunistických a dělnických stran, za bezprostřední požadavky i za dlouhodobé cíle". Doufejme, že KSČM tentokrát nebudě chybět. Obecné závěry, usnesení a dokumenty z 21. mezinárodního komunistického semináře budou k dispozici na webu www.icsbrussels.org v několika jazycích.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .