header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Sýrie a Irán, příští dvě války už začaly

Seřadím fakta. Dne 15. května bylo zahájeno na jordánsko-syrské hranici doposud největší vojenské cvičení na Středním východě. Účastní se ho 12 000 vojáků ze 47 zemí. Z arabského světa a NATO včetně Itálie. Po několika dnech došlo k sérii mohutných výbuchů v Damašku, jejichž oběťmi se staly desítky vojáků a důstojníků. Uběhlo ještě pár dní, a zatímco Bašár Assad je na jednání s Kofi Annanem, vejde ve známost, že došlo k hrozivému masakru více jak 100 osob v osadě al-Houlá.

Vlna hněvu hýbe "svobodným světem". "Krvavý Bašár" je uveden jako odpovědný. Sto mrtvých pod jeho bombami. Všechno civilisté. Jednohlasný chór neodpouští. Rakousko, Velká Britanie, Kanada, Francie, SRN, Itálie, Španělsko, Spojené státy vyhošťují velvyslance Sýrie. Generál Martin Dempsey, náčelník generálního štábu Spojených států prohlašuje: "Tyto krutosti činí pravděpodobným vojenskou intervenci."

Vysoký komisař Organizace spojených národů pro lidská práva ale informuje, že méně než dvacet osob bylo zasaženo výstřely z děl. "Většina dalších obětí byla hromadně popravena, podřezána, ve dvou oddělených incidentech v Tahoun." Zdá se, že "celé rodiny" byly zabity ve svých domech. A to je, jak se zdá, důvod, pro který RB OSN není schopna říci, kdo se masakru dopustil. Tedy se nevyjadřuje. Ale výše zmíněné země, jak se zdá, už vědí vše. Je jediný svědek, který se zachránil jen zázrakem a který uvádí, že viděl skupiny vrahů v civilním oblečení, jak vtrhli do některých domů a chvalořečili Bašára Assada.

Tahle historka, místo aby zmenšila podezření, ho naopak zvyšuje. Není obtížné chvalořečit Bašara, zatímco se podřezává dítě. Může to udělat každý, i nepřítel Bašára. Válkám v Iráku a v Libyi, předcházely velmi podobné epizody. Také té v Kosovu. Dějiny se opakují, ale mainstream, který je vytvořil, zapomíná. Je nucen opakovat.

Pak se objeví informace ze zdrojů Bašára Assada. Na západě je nikdo nepoužívá, necituje, nezná. Je tu seznam mrtvých. Ze 49 dětí zabitých v al-Houlá jich 31 patří do jedné rodiny. Celkově oběti, ženy a děti jsou členy pouze čtyř rodin. Existují i hrozivé fotografie podřezaných.

Jedna věc je velmi podivná, kromě toho, že je hrůzostrašná. Vyšetřování by mělo odpovědět na mnoho otázek: proč došlo k napadení právě těchto rodin? Jaké měli náboženské vyznání? Ale Washingtonu, Římu, Londýnu, Paříži a dalším je vše už jasné. Všechno zapadá, aby učinilo zahraniční ozbrojenou intervenci nutnou. Kromě toho, že je Bašar Assad krvelačný, je i sebepoškozovatel.

A teď jeden pohled na Irán. Někdo zorganizoval pomocí nového viru kybernetický útok na íránská velitelská centra. Nový virus se nazývá "Flame" a je mnohem víc zákeřný než "Stuxnet", který v roce 2010 zlikvidoval četné centrifugy pro obohacení uranu. "Flame" umožňuje dívat se na všechno, co se objevuje na obrazovce, není důležité koho a kde je umístěna a také na dálku řídit, co má počítač dělat. Kdo je autorem ofenzívy? Vicepremiér Izraele Moshe Yaalon říká: "Kdo se domnívá, že Irán je hrozba, je přirozené, že přijme svá opatření." Je zbytečné to komentovat, protože je všechno jasné. Mnohem užitečnější je udělat závěry.

Dvě války, proti Sýrii a proti Iránu již probíhají. A my Italové běžíme s větrem o závod pod vedením Giorgia Napolitana. Já si naopak myslím, že musíme požadovat od italské vlády, aby preventivně co nejrychleji vyhlásila, že Itálie nepůjde do války proti nikomu a nezúčastní se žádné války, ani humanitární, ani preventivní. Je zřejmé, že taková vůle vlády není v dohledu. Ale jestli chceme, abychom se nemuseli upéci, bylo by dobré to vládě vnutit.


Autor: Giulietto Chiesa

Zdroj: www.ilfattoquotidiano.it

Překlad: Komunistický svaz mládeže

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .