header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Přednáška o aktuální situaci v Sýrii

Z přednášky Milana Krajči o pozorovatelské misiZcela zaplněná velká zasedací místnost budovy Ústředního výboru KSČM byla ve čtvrtek 3. května místem přednášky k aktuální otázce krize v Sýrii. Člen Ústředního výboru KSČM Milan Krajča zde informoval o Mezinárodní mírové pozorovatelské misi v Syrské arabské republice, které se jako zástupce Komunistického svazu mládeže zúčastnil v minulých dnech.

Misi uspořádaly dvě významné mezinárodní organizace - Světová rada míru a Světová federace demokratické mládeže, jejímž členem v České republice je Komunistický svaz mládeže. Ve svém společném prohlášení k mírové misi v Sýrii tyto organizace mimo jiné konstatovaly: "Naše dvě mezinárodní organizace zdraví mír milující lid a mládež Sýrie a vyjadřují svou upřímnou solidaritu k opravdovým a mírovým společenským protestům za spravedlivé požadavky na ekonomické, sociální, politické a demokratické změny v zemi. Syrský lid musí být vlastním pánem svého štěstí, bohatství a budoucnosti. Pod žádnou záminkou neakceptujeme zahraniční politickou nebo vojenskou intervenci v Sýrii, která je v současnosti plánována USA, Izraelem a NATO, ruku v ruce s Tureckem a některými monarchiemi Perského zálivu, údajně na ochranu civilního obyvatelstva a lidských práv. Odsuzujeme toto pokrytectví a vyzíváme lidstvo k postavení se jakémukoliv opakování 'libyjského modelu'. Zdůrazňujeme, že právo rozhodnout o budoucnosti Sýrie a jejího vedení má jen a pouze syrský lid."

Ve stejném duchu promluvil i Milan Krajča, který podrobně informoval o průběhu mírové mise, o jejich pozorováních i o setkáních s politickými, náboženskými, odborovými a studentskými představiteli i o diskusích, které zažil s místními obyvateli v ulicích Damašku i dalších měst. Zmínil mimo jiné i pozici obou komunistických stran, s jejichž nejvyššími představiteli se také setkal. Přednáška byla doplněna promítáním bohaté fotodokumentace a autentický videí.

Přednášku navštívila i řada Syřanů žijících v České republice, hlásících se k různým politickým proudům. Část z nich, patřící k odpůrcům syrské vlády, se bohužel pokusila přednášku opakovaně hrubě narušit a ukončit. Přes výzvy ke klidné a spořádané diskusi od dalších účastníků přednášky, včetně řady svých krajanů, byly jejich neustále výkřiky a skandování ukončeny až rázným přístupem moderátora akce Ludvíka Šuldy. Ten následně konstatoval, že možná právě takto si odpůrci syrské vlády představují "svobodu a demokracii", kterou chtějí USA a NATO údajně zavést v Sýrii.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .