header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Vládní zvůle dostala do ulic přes sto tisíc občanů

V sobotu dne 21. dubna demonstrovalo na Václavském náměstí přes sto tisíc nespokojených občanů proti vládě sociální destrukce. Protest svolalo velké množství odborových organizací a několik občanských hnutí a iniciativ. Sobotní demonstrace patří k jedněm z největších, jaké v posledních dvou desetiletích v našich zemích proběhly. V lidech sílí odpor k vládě, která je ožebračuje.

I přes mocnost akce však nadále zůstává problémem značná neuvědomělost občanů. Naivní představa, že za sociální tíseň nesou zodpovědnost nějací korupčníci ve vládě, je velmi rozšířená. Zejména volání po předčasných volbách ukazuje na nepochopení, že sociální útlak a vykořisťování jsou součástí kapitalismu a nikoliv dílem nějakých jednotlivců. Nejvíce zarážející bylo volání představitelů KSČM po předčasných volbách. Je vůbec možné, aby komunista nevěděl, že buržoazií ovládaná hra na volby nic neřeší? Tito straničtí představitelé si asi myslí, že v dalších volbách snad Kalousek s Nečasem kandidovat nebudou. Nebo se lidé, kteří Kalouska volí už přes čtvrt století, nyní chytí za nos a nedají mu hlas? To asi těžko. Podstatné je zásadní nepochopení role komunistické strany jejím vedením, jak to předvedl opět v neděli na zasedání ÚV KSČM Vojtěch Filip. Neustálé nabízení se vládnoucí třídě s tezí o připravenosti přijmout vládní zodpovědnost odráží hmotně-zájmovou zkorumpovanost Filipova stranického establishmentu léta již zarostlého ve zdech parlamentu. A především pak dokazuje přijetí role přiskočstrany, která bude tahat "horké brambory z ohně" za zdiskreditované buržoazní partaje, jejichž schopnost manažovat kapitalismus v krizi je zpochybněna. Filipovo vedení KSČM je připraveno podržet buržoazní moc nad vodou a zlikvidovat tím definitivně komunistickou stranu. Je připraveno zopakovat chybu z minula, kdy položením Topolánkovy vlády a nastolením vlády tzv. "odborníků" umožnila KSČM pravici vyvléknout se ze zodpovědnosti za společenskou a ekonomickou destrukci naší země a získat čas na přípravu na volby. Tehdy tzv. odbornická vláda prosadila ještě asociálnejší opatření než otevřeně politická pravicová vláda. A trestuhodná je i mimořádně slabá mobilizace KSČM k účasti na demonstraci z regionů, odkud komunisté cestovali na demonstraci do Prahy mnohdy ještě neorganizovaněji než sedláci z F. L. Věka na korunovaci krále.

I přes značnou naivitu, která je v lidech stále zakořeněná a pěstovaná mediální propagandou dnes někteří začínají přemýšlet. Na sobotní demonstraci bylo již vidět protikapitalistická hesla a některá i zazněla vzduchem. Potěšující je, že tyto protikapitalistické postoje nebyly omezeny na skupiny v davu, tvořené členy komunistických organizací, ale zazněly i mezi zcela nezařazenými demonstranty či mezi odboráři. Je to zatím sice malý posun, ale zato správným směrem. A třeba žel dodat, že se odehrává bez výraznějšího působení KSČM. Další potěšující okolností bylo distancování se od ultrapravicových řešení. Na konci demonstrace sice bylo slyšet projevy a hudba z auta Holešovské výzvy, ale zájem lidí nebyl velký. Zjevný posun k uvědomění nutnosti systémové změny byl vidět.

Samotní organizátoři demonstrace však evidentně mají strach hovořit zcela otevřeně a nechávají si zadní vrátka. Už samotné hudební pozadí ukazuje na strach z protirežimních akcí. Písničky Karla Kryla a Marty Kubišové, které stály u zrodu mafiánského státu, nejsou zrovna to, co bychom si představovali jako symbol osvobození z kapitalistického otrokářství. Organizátoři se tak zjevně snaží před oficiální mocí potvrdit, že proti systému vlastně nejsou.

Jedna demonstrace, i kdyby byla sebevětší, ještě změnu nedělá. Má však velký význam v posílení sebevědomí jednotlivců, kteří ucítí, že ve své utlačované pozici nestojí sami. Je naprosto jisté, že vládní škrty budou stále krutější. Dopad krize způsobené kapitalistickou mašinerií bude na občany doléhat stále silněji. Jak dlouho to bude trvat, záleží hlavně na občanech samotných. V sobotu to nebylo lhostejné přibližně stu tisícům občanů. Jde jen o to, aby si těch dalších deset milionů nevzpomnělo až v době, kdy se budeme na ulici vzájemně zabíjet kvůli rohlíku.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .