header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

K výročí porážky invaze na Playa Girón

Fidel Castro během invaze na Playa GirónV těchto dnech si jako každoročně připomínáme jednu z událostí, která se významným způsobem zapsala do dějin Kuby a s konečnou platností přispěla k rozhodnutí o příštím směrování vývoje země v duchu socialistických idejí a principů.

Vraťme se při té příležitosti alespoň v krátkosti k události z poloviny dubna před jedenapadesáti lety, které měly zvrátit vývoj započatý po vítězství revoluce z ledna roku 1959.

Akce, kterou si připomínáme pod názvem "Invaze v Zátoce sviní" se ve své době stala jedním z klíčových okamžiků nejen v Karibské oblasti a Latinské Ameriky, ale hrozila přerůst v ozbrojený konflikt širšího rozsahu.

Počátky vzniku konfliktu lze spatřovat v tom, že USA se nedokázaly smířit s vývojem a ve smyslu Monroeovy doktríny si usurpovaly právo kontroly vývoje na ostrově, kde ještě na konci 50 let minulého století byl politicko-hospodářský vliv řízen výhradně americkou administrativou a ekonomickými subjekty s centrálním vedením v USA. Klíčovým předmětem se stal ropný průmysl a zemědělství a tak již v průběhu roku 1960 byl z iniciativy Bílého domu ve spolupráci s CIA připraven plán utajené operace, která spočívala ve vojenské přípravě útoku. Výcvikové tábory byly umístěny v Guatemale, Nikaragui a v oblasti Panamského průplavu. Program připravovaný již za presidenta USA Eisenhowera pokračoval i po nástupu J. F.Kennedyho, ten však preferoval akci, která by nepoukazovala na účast Spojených států. Plán útoku byl tak založen na předpokladu, že se na stranu invazních sil rychle přidá i kubánský lid. CIA proto jako nejvýhodnější místo pro zahájení útoku zvolila Zátoku sviní a celá akce měla působit jako útok "vnitřních nepřátel" s cílem nastolit exilovou vládu Miroa CARDONY, který by okamžitě požádal vládu Spojených států o vojenskou pomoc. Na takovouto alternativu byla v záloze připravena námořní pěchota USA.

Invaze na Kubu začala 15. dubna 1961, leteckým bombardováním letišť a strategických cílů s úmyslem likvidace vojenských letounů, což se podle připraveného plánu nezdařilo. Samotné vylodění na Playa Larga u obce Giron známé jako Bahía de los Cochinos (Zátoka sviní), proběhlo v ranních hodinách 17. dubna a akce se zúčastnilo zhruba 1.500 vojensky vycvičených exilových Kubánců, kteří začali postupovat do vnitrozemí.

Fidel Castro při invaziVrchní velitel Fidel Castro zareagoval na situaci velmi rychle vysláním jednotek a svým osobním příkladem přispěl ke zničení vojenských lodí a znemožnění přístupu invazorů k moři. Ti byli v několika dalších dnech obklíčeni a většina z nich se vzdala. Invaze tak byla zlikvidována za necelých 72 hodin a tím bylo zabráněno přímé americké intervenci a válce s nedozírnými důsledky.

V novodobé historii Kuby se událost stala významným mezníkem, který přispěl k tomu, že většina kubánského lidu se přidala k socialismu a vyjádřila svou vůli bránit revoluci zbraněmi i s nasazením vlastního života.

Závěrem vzpomínky můžeme potvrdit, že lidové masy, které se podílejí na agrární reformě, prošly hrdinskou zkušeností na Playa Giron, zakalily se v boji proti různým bandám vyzbrojeným CIA, prožily rozhodující momenty moderní historie i v současnosti pokračují v práci při budování a upevňování socialismu ve své zemi.

Stále tedy platí citáty Fidela Castra vyřčené při počátku zmiňované invaze dne 16. dubna 1961 "Právě to nám nemohou odpustit, že jsme tu, před jejich nosy a že jsme udělali socialistickou revoluci přímo před nosem Spojených států!" a dále také, "(...) toto je socialistická a demokratická revoluce prostých lidí, s prostými lidmi a pro prosté lidi. A za tuto revoluci prostých, za prosté a pro prosté jsme připraveni položit život".


Společnost Česko-kubánského přátelství.

16. dubna 2012

Zdroj: kubadnes.cz

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .