header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Turecko: rekordní počet uvězněných, masová hladovka proti represi

Turecko: rekordní počet uvězněných, masová hladovka proti represiTéměř 1400 uvězněných za měsíc, to je historický rekord v dějinách již tak zběsilé represe ze strany Ankary vůči Kurdům a tureckým levicovým hnutím. Tisícovka vězňů a kurdských aktivistů zahájilo hladovku před půldruhým měsícem.

V Turecku neustává represe proti kurdskému lidu a proti turecké levici, naopak v březnu dosáhla nového rekordu.

V právě skončeném měsíci bylo uvězněno nejméně 1366 občanů, většinou se jedná o Kurdy, v rámci operace "odpor proti terorismu", jak to definuje režim v Ankaře. Většina případů uvěznění proběhla během mohutných manifestací u příležitosti oslavy Newroz, což je zoroastrijský Nový rok, který představuje pro kurdský lid důležitý moment zviditelnění a projevení politických a kulturních požadavků. Oslavy režim v Ankaře v mnoha případech zakázal a tvrdě potlačoval. Další zatčení byla realizována proti údajným aktivistům z kurdských organizací nebo proti studentské koordinaci v různých městech země a další proti odborářům manifestujícím proti islamizaci výchovného systému, které proběhly minulý týden v Ankaře.

Počet uvězněných dosáhl počtu 140 000 ve srovnání s 60 000 v roce 2002 a mnozí ještě očekávají zahájení procesu a jsou donuceni k dlouhému a protiprávnímu předběžnému zadržení. V současné době se více než 600 studentů nachází ve vězeních turecké maximální ostrahy. Během oslav svátku Newroz policie během čtyř dnů zatkla 689 osob: člen kurdské strany BDP byl zabit 18. března v Istanbulu a tři poslanci téže strany byli zraněni policií v Istanbulu a v městech Mersin a Batman. Mezi zatčenými je 111 odborářů, téměř 100 studentů, více jak 100 nezletilých a několik novinářů. Od počátku roku 2012 počet uvězněných z politických důvodů dosáhl 3216 což je průměrně 35 na den.

Na znamení protestu proti zběsilé represi, ke které se turecký stát uchyluje v případech projevů sociálního, politického a kulturního odporu kurdského lidu, 15. února asi 400 kurdských politických vězňů zahájilo časově neomezenou hladovku. Osmého března se k nim připojilo dalších 500 osob, mezi kterými jsou poslanci parlamentu, starostové, obecní zastupitelé, advokáti, novináři, odboráři a představitelé Strany za mír a demokracii. Hladovkáři požadují zastavení masového zatýkání a ukončení vojenských operací na kurdském území, osvobození Abdullaha Ocalana (vůdce PKK, který je od roku 1999 uvězněn v ostrovním vězení Imrali za podmínek úplné izolace) a všech dalších politických vězňů, oficiální uznání práv kurdského lidu v rámci turecké ústavy. Po více jak měsíci a půl trvání hladovky jsou mnozí vězni ve velmi vážné zdravotní situaci.


Zdroj: http://www.contropiano.org/

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .