header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Usnesení 9. setkání evropských komunistických organizací mládeže proti antikomunismu

Common Statement of 9th MECYO

V současné Evropě jsou v plném proudu závažné útoky zaměřené proti dělnické třídě a většině mládeže a lidu. Jsou zacíleny na řadu výdobytků dlouhých a tvrdých sociálních zápasů za práci, mír, sociální systém, školství, zdravotnictví, kulturu atd. Tento proces probíhá v zájmu imperialismu Evropské unie a dalších imperialistických center, jako je Rusko, a má své kořeny v kapitalistickém systému. Kapitalistické politické síly pravice a sociální demokracie podněcují kapitalistickou restrukturalizaci projevující se neustálými snahami prosadit politiku privatizace, deregulace a útoků na sociální práva pracujících. Potřebují odstranit své hlavní soupeře a eliminovat komunisty, kteří odhalují strategii imperialismu a nabízejí jedinou alternativu - socialismus.

Proto pravicové síly společně se sociální demokracií používají represivních opatření k eliminaci komunistů a jejich organizací, k diskreditaci komunistické myšlenky a cíle svou propagandou, k jejich vyloučení z volebních procedur, ke kontrole jejich členů a financí. Celoevropské antikomunistické kampaně se projevují zejména v antikomunistických útocích, které probíhají v mnoha evropských zemích, jako jsou postihy organizací a jejich činnosti, zákazy, věznění a mučení jejich členů, zakládání antikomunistických nadací, pomníků a muzeí, přepisování historie ve školních a vysokoškolských učebnicích, masová produkce tzv. "dokumentárních" pořadů a antikomunistických filmů, zákazy komunistických symbolů, atd. Tyto nedemokratické postupy mají za cíl zasáhnout komunistické hnutí a nejzákladnější práva a svobody. Posledním příkladem antikomunistické represe je pronásledování členů Kolektivů mladých komunistů Španělska a Komunistické strany národů Španělska a politický proces proti Algirdasovi Paleckisovi, předsedovi Socialistické lidové fronty Litvy.

Všechny tyto antikomunistické plány odhalují imperialistický a hluboce třídní charakter Evropské unie, pokrytectví stoupenců buržoazní demokracie, stejně jako strach buržoazie z komunistického hnutí. Antikomunistický útok je součástí imperialistické strategie usilující vymazat z vědomí pracujících a lidu, a to zejména mladé generace, jediné reálné východisko z kapitalistického barbarství: svržení kapitalismu a budování socialismu.

Ořezávání práv, které jde v první řadě proti komunistům, může být použito proti všem, kteří se nevzdávají, kteří čelí útoku a neopouštějí boj. To lze pozorovat při omezování organizace a činnosti odborů a studentských sdružení, a častokrát při represích a omezování protestů a pouličních demonstrací.

S využitím všech dostupných nástrojů budeme dále posilovat zápas za zaručení našich práv, a to i jejich praktickou realizací. Je to zápas nejen komunistů, ale i všech těch, kteří hájí skutečnou demokracii, svobodu a svobodu projevu. Je to zápas, který musí být vybojován v ulicích zvýšením uvědomění o našich právech prostřednictvím masového boje mládeže a lidových vrstev.

Příklad hostitelské organizace 9. setkání evropských komunistických mládežnických organizací - Komunistického svazu mládeže (KSM), který byl postaven v nedávných letech let mimo zákon antikomunistickým rozhodnutím české vlády a soudu a nakonec vyhrál svůj boj za legalitu, ukazuje nutnost odporu a sílu společného mezinárodního boje proti antikomunismu.

9. setkání evropských komunistických organizací mládeže vyjadřuje svou solidaritu se všemi komunisty a jejich organizacemi pronásledovanými antikomunistickou represí.

9. setkání evropských komunistických organizací mládeže vyzývá všechny komunistické organizace mládeže k posílení společného boje proti antikomunismu.

9. setkání evropských mládežnických komunistických organizací apeluje na mládež všech demokratických, pokrokových a protiimperialistických sil, aby se k nám přidala v našem boji proti antikomunismu.

 

COMAC, Belgie
Komunistický svaz mládeže (KSM), Česká republika
Hnutí mladých komunistů Francie (MJCF)
Sjednocená organizace demokratické mládeže (EDON), Kypr
Socialistická německá dělnická mládež (SDAJ)
Komunistická mládež  Polska (KMP)
Portugalská komunistická mládež (JCP)
Komunistická mládež Rakouska (KJÖ)
Revoluční komunistický svaz mládeže bolševiků (RKSMb), Rusko
Komunistická mládež Řecka (KNE)
Svaz mladých komunistů Španělska (UJCE)
Kolektivy mladých komunistů (CJC), Španělsko
Mládež Turecké komunistické strany (YTKP)

 

Více:

Delegáti 9. setkání evropských komsomolů přijeli vyjádřit podporu KSČM proti antikomunismu

Záznam tiskové konference k 9. setkání evropských komunistických organizací mládeže

Video z jednání 9. setkání evropských komunistických organizací mládeže

Společné prohlášení 9. MECYO

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .